A hagyma előkészítése

A hagyma előkészítése
A hagyma és a mogyoróhagyma igen hasonló: aromájuk és ízanyaguk azonos, sőt előkészítésükben sincs különbség. Mint a hagymák általában, tisztításkor csípik a szemet, az ételeknek viszont kitűnő ízt adnak.

A cikk forrása

Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
(Kossuth Kiadó)
Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve kezdő és gyakorlott háziasszonyoknak egyaránt nélkülözhetetlen segítség. A tökéletes sütés-főzés nem...
Bővebben...

Hagyma

1.A hagyma tetejét és alját levágjuk. Megtisztítjuk a külső héjlevelektől, egészen a papírvékony hártyákig. Ha találunk elszíneződött leveleket, azokat eltávolítjuk.

2. A hagymát egyik oldalával lefelé vágódeszkára tesszük, kettévágjuk egy éles zöldségtisztító késsel. A két fél hagymát a vágott felével lefelé aprózzuk tovább.

Szeletelés
Az egyik fél hagymát a vágott felével lefelé a vágódeszkára tesszük, és felülről lefelé átvágjuk a késsel, lehetőleg egyenlően vékony szeletekre.

Darabolás
A másik fél hagymát az előző pontban leírtak szerint felszeleteljük, majd a szeleteket a kezünkkel megtartva elfordítjuk a hagymát az alapjánál, majd keresztirányban is felszeleteljük, figyelve itt is a szeletek azonos szélességére.

Mogyoróhagyma

A mogyoróhagyma kisebb, mint a vöröshagyma, ezért könnyebb felszeletelni és darabolni.

1.A mogyoróhagyma tetejét és alját levágjuk, eltávolítjuk a külső leveleket és az elszínesedett hagymarétegeket.

2. A talpával lefelé állítjuk a deszkára, kis késsel felszeleteljük, mindig felülről lefelé haladva, de teljesen nem vágjuk át.

Szeletelés
A behasogatott mogyoróhagymát egyik oldalával deszkára tesszük, majd felszeteljük a még egyben lévő talpától kezdve.

Kockázás
A szeleteket az alapjánál elfodítjuk, és a szeleteket keresztben, az aljától kiindulva újra felvágjuk, így kapunk apró hagymakockákat. Ha maradna nagyobb darab, azt akár egyenként is felkockázhatjuk.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A hagyma előkészítése
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
hírlevél

Kapcsolódó könyvek

Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig
Szerző: This, Hervé
Kiadó: Akadémiai Kiadó (2011)

A "Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig" azonban nemcsak azért alapmű, mert nemzetközi hírnevű írója új...

Olajok és ecetek kislexikona Olajok és ecetek kislexikona
Szerző: Iburg, Anne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2006)

A legismertebb olajok és ecetek a világon - Mindaz, amit származásukról, gyártásukról, különleges...

Ételművészet, életművészet Ételművészet, életművészet
Szerző: Hatvany Lili
Kiadó: Szépirodalmi Kiadó (1986)

Valamikor régen, boldog háborúelőtti időben, kétféle polgári háziasszonyt ismertünk. Az egyik – a jó...

Egri borok Egri borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

Eger és a bor már évszázadok óta elválaszthatatlanok. A bortermő táj világhírű bora az egri bikavér, mely...

Sajtok enciklopédiája Sajtok enciklopédiája
Szerző: Harbutt, Juliet

Nélkülözhetetlen útmutató a világ sajtjaihoz mire ügyeljünk a vásárláskor, hogyan tároljuk, készítsük...

A tökéletes steak A tökéletes steak
Szerző: Polman, Marcus
Kiadó: Gabo Kiadó (2014)

Bárki meg tud sütni egy szelet marhahúst, de hogyan készítsük el a tökéletes steaket? Marcus Polman...

Kenyérsütés mesterfokon Kenyérsütés mesterfokon
Szerző: Glezer, Maggie
Kiadó: Alexandra Kiadó (2011)

Maggie Glezer okleveles pék és szakíró könyve hiánypótló mű azok számára, akik a kenyérsütést...

A tökéletes ebéd A tökéletes ebéd
Szerzők: This, Hervé, Monchicourt, Marie-Odile
Kiadó: Akadémiai Kiadó (2010)

A „molekuláris gasztronómia” meglehetősen komolyan hangzik, pedig egyszerűen csak a főzésről szól; és...

Fantáziadús asztaldíszítések ünnepi alkalmakra Fantáziadús asztaldíszítések ünnepi alkalmakra
Szerző: Bareiss, Ute
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

Ez a gazdagon illusztrált kötet rendkívül sok ötletet kínál az asztaldíszítésre, az évente ismétlődő...

Házi pálinkafőzés Házi pálinkafőzés
Szerzők: Békési Zoltán, Csarnai Erzsébet
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2011)

Az Európai Unió területén egyedül Magyarország használhatja a pálinka nevet. Az is előírás, hogy...

Télire finomat Télire finomat
Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a...

Fűszerkalauz Fűszerkalauz
Szerkesztő: Dr. Pesthy Gábor
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1991)

Nem túl hízelgő, ha egy ételről azt mondjuk: nincs sava-borsa. Ezt a kis könyvet azoknak ajánljuk, akik...

A tálalás művészete A tálalás művészete
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1998)

Könyvünk szemléletesen bizonyítja, hogy bár a szerelemhez a gyomron keresztül vezet az út, az étvágyat a...

501 konyhai tipp háziasszonyoknak 501 konyhai tipp háziasszonyoknak
Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)

Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

Kapcsolódó cikkek