Hagyma
1.A hagyma tetejét és alját levágjuk. Megtisztítjuk a külső héjlevelektől, egészen a papírvékony hártyákig. Ha találunk elszíneződött leveleket, azokat eltávolítjuk.
2. A hagymát egyik oldalával lefelé vágódeszkára tesszük, kettévágjuk egy éles zöldségtisztító késsel. A két fél hagymát a vágott felével lefelé aprózzuk tovább.
Szeletelés
Az egyik fél hagymát a vágott felével lefelé a vágódeszkára tesszük, és felülről lefelé átvágjuk a késsel, lehetőleg egyenlően vékony szeletekre.
Darabolás
A másik fél hagymát az előző pontban leírtak szerint felszeleteljük, majd a szeleteket a kezünkkel megtartva elfordítjuk a hagymát az alapjánál, majd keresztirányban is felszeleteljük, figyelve itt is a szeletek azonos szélességére.
Mogyoróhagyma
A mogyoróhagyma kisebb, mint a vöröshagyma, ezért könnyebb felszeletelni és darabolni.
1.A mogyoróhagyma tetejét és alját levágjuk, eltávolítjuk a külső leveleket és az elszínesedett hagymarétegeket.
2. A talpával lefelé állítjuk a deszkára, kis késsel felszeleteljük, mindig felülről lefelé haladva, de teljesen nem vágjuk át.
Szeletelés
A behasogatott mogyoróhagymát egyik oldalával deszkára tesszük, majd felszeteljük a még egyben lévő talpától kezdve.
Kockázás
A szeleteket az alapjánál elfodítjuk, és a szeleteket keresztben, az aljától kiindulva újra felvágjuk, így kapunk apró hagymakockákat. Ha maradna nagyobb darab, azt akár egyenként is felkockázhatjuk.