A gyerekzsúr tervezése

A gyerekzsúr tervezése
Ha emlékezetes születésnapot szeretnénk a gyerekeknek, jó előre tervezzük meg. Akár a kicsiknek rendezünk egyszerű délelőtti ünnepséget finom apró falatokkal, akár a kiskamaszoknak bolondos jelmezes délutáni zsúrt, vagy a nagyobbaknak éjszakába nyúló bulit, gondoljuk át, még mielőtt a vendégeket meghívnánk, hogyan és mit akarunk az asztalra tenni.

A cikk forrása

Ötletek gyerekzsúrra Ötletek gyerekzsúrra
(Kulturtrade Kiadó)
A vendéglátás sok örömet, de néha fejfájást is okoz. Különösen, ha a gyerekek baráti köréről van szó, s jó étvágyú, a különleges, tetszetős meglepetéseket is kedvelő gyereksereg kedvében akarunk járni. Ez a...
Bővebben...

A nagy nap előtt néhány héttel döntsük el a helyszínt és a vendégek számát. A gyerek mondja meg, hogy kiket akar meghívni; már a kisebbek is pontosan tudják, hogy melyik pajtásukra vágynak, és milyen zsúrt képzelnek el. A legjobb, ha tisztázzuk, hogy maximum hány gyerek jöhet. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl kevés vendég!

Ételek

Enni-, innivalóról bőven gondoskodjunk, mert a gyerekek vendégségben állandóan éhesek, szomjasak. Legyen az asztalon sós és édes, hideg és meleg, ropogós és puha falat, aminek nemcsak az íze, de a külseje is változatos. Az étlapra vegyünk fel négyhatféle különböző (meleg és hideg) sós ételt, hozzá két-három édeset, beleértve egy parfé- vagy fagylaltfélét is, és ráadásnak a születésnapi tortát. Kínáljunk legalább kétféle hideg italt hozzá. A menü megtervezése után állítsuk össze a bevásárlási listát. Van, amit el tudunk előre készíteni, ne maradjon az utolsó napra! A legkisebbek nem tudnak egy helyben megülni, játék, futkosás közben kapnak be egyegy falatot. Nekik olyan ételeket kínáljunk, amiket könnyű megfogni, nem morzsálnak, nem maszatolnak. Adjunk műanyag vagy eldobható papírtányért, poharat a kezükbe; a poharat mindig csak félig töltsük meg, nehogy az ital kilöttyenjen. És készítsünk a kezük ügyébe sok-sok papírszalvétát, hogy inkább ebbe, mint a bútorba töröljék maszatos kezüket!A nagyobbak már szívesen ülnek le egy megrakott tányérral, és élvezik a jó falatokat. Minden gyerek szereti a színes, különleges külsejű ételt, akkor is, ha hétköznapi fogást teszünk elé kissé más köntösben. A tarka abrosz és szalvéta is emeli a vendégség jó hangulatát.
Figyelem! A gyerekzsúron kerüljük a kemény héjú gyümölcsöket, fogpiszkálókat és más éles tárgyakat!

A hely

Nemcsak otthon lehet hangulatos összejöveteleket rendezni, hanem az időjárástól függően egy parkban, tóparton vagy akár az erdőben is. Jó, ha akad a közelben lovasiskola, sárkányeregető hely vagy hasonló érdekes látványosság. Ha otthon rendezzük a gyerekzsúrt, a bejáratra kössünk csokornyi tarka léggömböt, a fákra aggassunk szerpentint, lampionokat.

A meghívás

Meghívókártyát készen is lehet kapni, de sokkal kedvesebb, ha magunk készítette meghívót küldünk. Egy kartonlap is megteszi, amire filctollal a legfontosabb tudnivalókat feltüntettük: név, cím, a meghívás alkalma, az ünnepség kezdetének, sőt a végének az ideje. A telefonszámot se felejtsük le róla, s kérjünk választ. Ha nehezen megközelíthető helyet választottunk, vázlatos térképet is mellékeljünk a meghívóhoz. Természetesen a legjobb, ha a meghívókat maga az ünnepelt készíti. Ki-ki a korának megfelelő szinten kis figurákkal, szellemes rajzokkal, esetleg saját fényképével, ügyes montázsokkal díszítheti a kártyát.

Gyerekzsúr 2-6 éveseknek

A legkisebbekkel ajánlatos a szülőket is meghívni. Egy-két felnőtt nem mindig boldogul velük, több segítő kézre van szükség. A legegyszerűbb a délelőtti vagy délutáni zsúr. A meghívást telefonon is lebonyolíthatjuk. Ha az idő engedi, és van kertünk, rendezzük ott a partit. Válasszunk ki egy árnyékos helyet, és takarítsuk ki alaposan a kertet, nehogy játék közben olyasmire bukkanjanak a gyerekek, ami nem a kezükbe való. A kicsik számára kétháromórás vendégség teljesen elegendő. A két év körüliek még elvannak a homokozóban vagy néhány játékszerrel, a picit idősebbek számára már egyszerű társasjátékokat is szervezhetünk. Jó, ha a nagyobb gyerekek segítenek ebben.

7-12 évesek vendéglátása

Ez a korosztály élvezi legjobban a születésnapi zsúrt. A nagyobbak már segítenek a konyhában, a lakás díszítésében, és nemcsak a kezükkel, de ötleteikkel is hasznunkra lehetnek. A tízszemélyes, háromórás vendégség az ideális. Ezt is a legjobb - ha van - a kertben tartani, de ha lakásban rendezzük, húzzuk széjjel a bútorokat, hogy elegendő mozgás- és játékterük legyen a gyerekeknek. Ne feledjük, hogy ebben a korban mást szeretnek játszani a lányok, mint a fiúk. E korosztály hagyományos játéka a bújócska, a kincsvadászat, a ki nevet a végén, a tombola és a különböző labdajátékok. Ha vetélkedőket is rendezünk, legyen kéznél jutalom az első helyezettek számára. Ne avatkozzunk a játékba, de csendben irányítsuk az eseményeket, nehogy a gyerekek vadulni kezdenek. Időben adjunk nekik enni, inni is. Ha asztal köré ültetve kínáljuk az uzsonnát, a terítékekre egy-egy apró desszertszemet is rakjunk meglepetésnek. Ünnepélyesen vágjuk fel a gyertyákkal díszített születésnapi tortát. Távozáskor pedig még a nagy gyerekek is örülnek, ha kis „útravaló" csomagot kapnak, benne néhány jó falattal és egy szelettel a születésnapi tortából.

Ötletek

Egyszerű ötlet, mégis telitalálat, ha ún. bolondos kalapos bulit vagy jelmezbált rendezünk. Attól függ, hogy mennyi időnk, energiánk jut a lakás feldíszítésére, az ételek, italok, az ünnepi torta elkészítésére. Ha jelmezbált szeretnénk, kérdezzük meg előtte a kis vendégek szüleit is, hogy örülnének-e neki! Még mindig népszerűek a hagyományos kalóz-, cowboy-, bohóc-, tündérjelmezek, de a lehetőségek végtelenek, csak ötlet és idő kell hozzá. Rendezhetünk „földönkívüli partit" is, amikor mindenki űrhajósnak vagy ufónak öltözik,esetleg „mackó-partit, ahol valamennyi résztvevő medve-jelmezbe bújik, és keresi az eldugott mézesbödönt. Főleg a legkisebbek körében népszerű a ,bogár-parti" ahol katicabogárnak vagy pillangónak öltözhetnek, és ilyen formájú, díszítésű édes és sós falatokat kapnak. A vendégség alaptémája egy-egy film vagy könyv is lehet. A kicsik szívesen bújnak állat, bohóc, tündér, szuperman, virág, földönkívüli vagy mesehős jelmezébe. A kiskamaszok már inkább hallgatnak zenét, főleg kedvenc együtteseik, énekeseik számait. Nyissunk nekik „házi discót", készítsünk ilyenkor mini hamburgert, hot dogot. Leköthetjük a figyelmüket videokazettákkal, lemezekkel. Kínáljunk pattogatott kukoricát és apró falatokat is. A világ számos országában divatos a pizsamabál, amikor a kis vendégek - szigorúan csak fiúk vagy csak lányok - nálunk is alszanak. A gyerekek hozhatnak magukkal zseblámpát, fogkefét, papucsot, törülközőt. Rendezhetünk „jelmezversenyt" - az győz, akinek a legfurcsább a hálóruhája. Vacsorára ilyenkor aprósüteményeket és forró kakaót adjunk. Nyáron - ha van kertünk - pancsoló zsúrt is tarthatunk a felfújható medence mellett. A víz sose legyen mély, elég ha kis hajókat, játékokat lehet benne tologatni, és a szülők is tartsák a szemüket ilyenkor a kicsiken. A törülköző mindig legyen kéznél.

Díszítések

Az ötleteinket mindig a lehetőségeinkhez igazítsuk. Készen kaphatók füzérek, lampionok, léggömbök, de szalagokból, papírból, anyagmaradékokból magunk is fabrikálhatunk különféle díszeket. A krepp-papír különösen jó a díszítéshez, mert nyújtani, fodrozni lehet, még jelmez készítésére is kiváló. Gyertyát sose tegyünk a díszek közé, nehogy a gyerekek tüzet csináljanak. Kivétel a születésnapi torta tetejébe szúrt gyertya.
És még egy jótanács: a dekorációt sose hagyjuk az utolsó pillanatra, hogy magunk is pihenten vehessünk részt az ünnepségen!

A zsúr előkészítése

Két héttel korábban:
- Vendéglista összeállítása
- Meghívók elküldése
- Az étlap kitalálása. Lista a hozzávalók megvásárlásáról
- A díszítés megtervezése
- A vásárolnivalók összeírása
- Feljegyezni, hogy mit mikor kell elkészítenünk
- Segítségről gondoskodni

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A gyerekzsúr tervezése
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
recept beküldése

Kapcsolódó könyvek

Nagy kerti grill kalauz Nagy kerti grill kalauz
Szerző: Raichlen, Steven
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

"Ilyesfajta oktató könyvet írni nem is olyan egyszerű dolog. Azt szerettem volna, hogy tartalmazza mindazokat az...

Falatnyi ételek Falatnyi ételek
Szerző: Pötz, Jutta
Kiadó: Holnap Kiadó (2006)

Az Ön legközelebbi vendégségének a sztárjai lesznek a kis falatkák, mininyársak és társaik, amelyeket...

Kapcsolódó cikkek