A fetáról

A fetáról
Alig telik el úgy nap, hogy a görögök asztalán valamilyen formában fel ne bukkanjon a juhsajt, mivel Görögországban ez az alapvető élelmiszerek közé tartozik. Egy görög család évente átlagosan 100 kilogrammot fogyaszt el belőle...

A cikk forrása

Görög kulinária Görög kulinária
(Vince Kiadó)
Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési...
Bővebben...

Ennek megfelelően az egész országban számos kisüzem létezik, amelyek fedezik a helyi szükségleteket. Ahogy ez Görögországban megszokott, a juhsajt íze vidékről vidékre változik, de minden gyártó a saját termékére esküszik, és megvannak a törzsvásárlói, akik nagy mennyiségben kizárólag nála vesznek juhsajtot. A [feta|alapanyag:213] kifejezés szeletet vagy darabot jelent, és az előállítás során képződött tejalvadékra vonatkozik, nem egy bizonyos tejfajtához kötődik.

Fetakészítés házilag

Vidéken még találunk olyan háziasszonyokat, akik kis mennyiségben otthon állítanak elő juhsajtot. Ehhez 10 liter (nyers) tejet sűrű szövésű pamutkendőn át egy tálba öntenek. A tej hőmérséklete nem lehet 16 °C-nál kevesebb és 18 °C-nál több. Már maguk a tejbaktériumok is megalvasztanák a tej fehérjeanyagait, a folyamatot azonban a ma már por formájában kapható (borjak gyomrából nyert) oltóval gyorsítják és optimalizálják. 10 liter tejhez nincs szükség többre egy teáskanálnyi oltónál, amelyet egy kis tejben feloldanak, mielőtt a tálba öntenék és alaposan elkevernék. A tálat ezután letakarják, és a tejet egy órán át pihentetik.

Egy szűrőt sajtvászonnal kibélelnek, és a megalvadt, megkocsonyásodott tejet beleteszik, hogy lecsepegtessék a tejsavót. Körülbelül 4 óra múlva a tejalvadékot a kendőben felszeletelik, így még több tejsavó válik ki belőle, és a szeleteket rétegesen egymásra téve nagy, légmentesen záródó tartályokba töltik, minden réteget bőségesen megsózva. 8 kiló sajtra fél kiló sót számítanak. A sajtot már ebben a friss, puha állapotban tálalják, a só által azonban, amely további nedvességet von el tőle, idővel tömörebbé válik, és mintegy 60 nap múlva éri el teljes érettségét. A frissen készített juhsajt hideg helyen tárolva akár két évig is eláll. Minél öregebb, annál inkább ajánlatos fogyasztás előtt hideg folyó vízzel leöblíteni.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A fetáról
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
pinterest

Kapcsolódó könyvek

Tapas Tapas
Szerkesztő: Justh Szilvia
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Spanyolországban tapas néven a jellegzetes mediterrán kis előételeket, sör- és borkorcsolyákat emlegetik. Ez...

Sajtok a világ minden tájáról Sajtok a világ minden tájáról
Szerző: Paul-Pössler, Ute
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)

A gyönyörű színes képekkel illusztrált kötet megismertet a sajt kultúrtörténetével, bepillantást nyújt a...

Francia sajtok Francia sajtok
Szerkesztő: Dei, Serena
Kiadó: Alexandra Kiadó (2004)

Franciaországot mindig is a sajtok szülőhazájának tekintették, hiszen ízlésnek és ízlelésnek megfelelő...

124 recept tejtermékekből 124 recept tejtermékekből
Kiadó: Tejipari Vállalatok Trösztje (0)

Egészségesen, finomat tejtermékekből! Krónikások feljegyzéseiből maradtak ránk - már az ókorból - azok a...

33 sajtos finomság 33 sajtos finomság
Szerzők: Hunyaddobrai Csaba, Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

A szlovákok nemzeti eledele méltán népszerű nálunk is szaftos ételekhez, például paprikás csirkéhez,...

Sajtlexikon Sajtlexikon
Szerzők: Waltman, Gerhard, Sieck, Annerose
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)

Egy biblia a sajtimádók számára. Hisz megtalálhatják benne a legismertebb sajtokat a-tól z-ig; alapvető...

Kis sajtlexikon Kis sajtlexikon
Szerző: Iburg, Anne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2005)

A legjobb sajtféleségek: angol, dán, francia, görög, holland, német, norvég, olasz, osztrák, portugál,...

Sajtok enciklopédiája Sajtok enciklopédiája
Szerző: Harbutt, Juliet

Nélkülözhetetlen útmutató a világ sajtjaihoz mire ügyeljünk a vásárláskor, hogyan tároljuk, készítsük...

Sajtlexikon Sajtlexikon
Szerkesztő: Kerekes Ferenc
Kiadó: Laude Kiadó (2007)

A sajtimádók megtalálhatják ebben a könyvben a legismertebb sajtokat a-tól z-ig; alapvető tudnivalókat...

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

100 Vegeta különlegesség 100 Vegeta különlegesség
Kiadó: Podravka Élelmiszeripari Vállalat (1982)

Több mint húsz év telt el azóta, hogy a Vegetá-t, a Podravka gyár e népszerű ételízesítőjét ajánlottuk...

Sajtok kézikönyve Sajtok kézikönyve
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A sajtok íz- és aromavilága lenyűgözően gazdag. Ez az átfogó kézikönyv több mint száz népszerű...

Grill, raclette, fondü Grill, raclette, fondü
Szerző: Donhauser, Thomas
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

A közös sütésnek-főzésnek mindig különös varázsa van, mert összekapcsol két élvezetet, a játékot és...

Házi sajtkészítés Házi sajtkészítés
Szerző: Scholz, Wolfgang
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2011)

Aki juhot, kecskét vagy tehenet tart, előbb-utóbb kerülhet abba a helyzetbe, hogy a fölös mennyiségű friss...

Sajtos-túrós ételek Sajtos-túrós ételek
Szerző: Dobi Ildikó
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)

Szervezetünknek feltétlenül szüksége van fehérjékre, 'testsúlyunk kilogrammjaiként 1 grammnyira. Nem...

Sajtok zsebkönyve Sajtok zsebkönyve
Szerző: Bielefeld, Jochen G.
Kiadó: M-Érték Kiadó (2005)

Megkönnyítjük a sajtvásárlást! Kétszázféle sajt fényképpel, a sajtra vonatkozó adatokkal: honnan...

A legfinomabb sajt- és tojásételek A legfinomabb sajt- és tojásételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2012)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek
Szerző: Lévai Vera
Kiadó: Minerva Kiadó (1980)

A korszerű táplálkozást célozza ez a szakácskönyv, amely a gyümölcsök új vagy kevésbé ismert...

Sajtok világa Sajtok világa
Szerző: Ettl, Alexander
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

Vajon milyen is a sajtok világa? Azt mindenki tudja, hogy a sajt tejből készül, de hogy miképpen lesz a tejből...

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek