A cukorkák klasszikusa: berlingot

Az opálos cukorpárnácskák világa

A cukorkák klasszikusa: berlingot
Különböző színű és ízű, átlátszó vagy opálos párnácskák, melyeknek jellegzetes formája nagyon egyszerűen keletkezik. A hosszúra nyúlt cukormasszából kis darabokat vágnak le...

A cikk forrása

Francia kulinária Francia kulinária
(Vince Kiadó)
Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő Franciaország annyira gazdag finom, laktató, folyékony és szilárd, zamatos és édes ételkülönlegességekben, hogy...
Bővebben...

Kis berlingot-történelem

Már a 18. század elején tökéletes alakot öltött, ugyanis készítői átlátszó és átlátszatlan cukor csíkokat kötöztek egymáshoz, majd felvagdalták. A cukorka hírnevet azonban csak a 19. században szerzett, mégpedig egy takarékos carpentras-i cukrászmesternek köszönhetően, aki az előállításához azt a cukorszirupot használta, amelyben előtte gyümölcsöket kandírozott, és provence-i mentát is kevert bele. A berlingot szülővárosa Berck, az Authie torkolatában fekvő fürdőhely, ahol a 19. század elején az egyes ünnepekre még maguk húzták a masszát a helyiek, és szétosztották a vendégek meg a családtagok között. A technikai fejlődés nyomán azonban megjelentek az iparilag készülő cukorkát, kiszorítva a házi masszakészítés szokását. 
A városka ma is leghíresebb cukrászdájának, a Les Succes Berckois-nak gazdái megtartották az eredeti kézműves receptet, és manapság is a régi módszerrel készítik a cukorkákat. 

A készítés menete

A cukrot először alacsony hőmérsékletű vízben feloldják, majd 160 fokra hevítik, hogy színe legyen. A forró, karamellizálódott cukrot egyenletesen vékony rétegben hideg, olajozott márványlapra öntik, hogy egyenletesen szétterüljön. Hozzáadják az aromákat, majd a színezékeket egyenletesen elosztva. A kicsit kihűlt massza olyan lesz, mint a rágós, húzható tészta. Ekkor rádobják egy fali kampóra, így a cukrász megfelelő csíkokat húzhat a cukorból. Végül a csíkokból ollóval kis darabkákat vagdos, eközben a cukor eléggé kihűl és megkeményedik. Már mehet is a pultra, onnan pedig a vásárlóhoz, akinek erősen meg kell fontolnia az ismert francia mondást: a consommer avec moderation - mértékkel fogyasztani.

Franciaországban ez nem mindig sikerül, hiszen az egy főre jutó cukor fogyasztás évi 33, 5 kiló. Persze, ahogy a berlingot is mutatja: erősen ki vannak téve a csábításnak...

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A cukorkák klasszikusa: berlingot
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
google+

Kapcsolódó könyvek

Konyhaszótár Konyhaszótár
Szerző: Dumas, Alexandre
Kiadó: Corvina Kiadó (2014)

,,Fontos alapmunka, s nem mellesleg egy könnyen olvasható igazi Alexandre Dumas-könyv - ezúttal d'Artagnan...

Francia sajtok Francia sajtok
Szerkesztő: Dei, Serena
Kiadó: Alexandra Kiadó (2004)

Franciaországot mindig is a sajtok szülőhazájának tekintették, hiszen ízlésnek és ízlelésnek megfelelő...

Provence Provence
Szerző: Jouanin, Francie
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

A napfényes Provence régóta kedvelt úticélnak számít. Számtalan örömteli meglepetést tartogat ez a Mont...

Íz-világjáró Íz-világjáró
Szerző: Bourdain, Anthony
Kiadó: Cephalion Kiadó (2007)

Amerika kedvenc szakácsa, Anthony Bourdain, felkerekedik, hogy megtalálja az ételek Szent-Grálját:...

Édességek és készítésük titkai Édességek és készítésük titkai
Szerző: Disdier, Guy
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1993)

Az édességeknek, e csodálatos szín, íz- és illatkompozícióknak kevesen tudnak ellenállni. A könyvünkben...

Francia pezsgők Francia pezsgők
Szerző: Bichel, Rolf
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A pezsgők szerelmesei jól ismerik hazájuk pezsgőit, de a francia pezsgők között nem mindig ismerik ki magukat....

Francia kulinária Francia kulinária
Szerkesztő: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő...

Alain Ducasse konyhaművészete Alain Ducasse konyhaművészete
Szerző: Robert, Frederic
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Cukrász- és péksütemények, cukorkák, csokoládédesszertek, fagylaltok, szorbetek, gyümölcsök és aromák -...

Kapcsolódó cikkek