A crepes

avagy a franciák palacsintája

A crepes
A crépe - amit másutt palacsintának neveznek - nem volt mindig olyan papírvékony, annyira szikrázóan aranyló, akár a nap, és régebben annyiféleképp sem töltötték, ahogy ma ismerjük.

A cikk forrása

Kulinária Kulinária
(Vince Kiadó)
Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges...
Bővebben...

Breton eredet

Egyenruhája Bretagne szürke szikláira emlékeztet. Az ottani gránitos talajon nem volt könnyű dolga a búzának. Ellenben a hajdina, vagy ahogy a bretonok nevezik, a fekete búza pompásan terem arrafelé. Szürke lisztjét vízzel és sóval összekeverték, tésztát gyúrtak belőle, majd forró kövön megsütötték, ebből lett a galette. Alapvető ételként, kenyér helyett ették, aludttejjel és krumplival. Amikor rossz idők jártak, más ennivalójuk nem is nagyon volt. Az aromás galette mindmáig őrzi tekintélyét sós crépe formájában, melyet sajttal vagy sonkával, hússal vagy hallal, zöldséggel vagy gombával körítve fogyasztanak. Vagy egyszerűen a közepére ráütnek egy tojást, mely a forró tésztán tükörtojássá válik, ezután a palacsinta széleit ráborítják. S mivel egy darab általában a jóllakáshoz szinte sohasem elég, inkább a többes számú formula - crépes - vált közkeletűvé.
A vékony crépes tésztájához azonban finom búzaliszt kell, tojás, vaj és tej. Gyakran megbolondítják kevés sörrel vagy almaborral, ettől a tésztája lazább lesz. Súlyos vasserpenyőkben sütik, mert ezek egyenletesen osztják el a hőt, előbb azonban kevés zsiradékot olvasztanak az aljára.

Út a népszerűség felé

A crépes mégis csak a 19. század közepén indult el hódító útjára, amikor Franciaországban egyre inkább elterjedt az haute cuisine (a konyhaművészet magasiskolája). Ám a kerek tészta nem gyors ételpótló volt, ahogy a francia palacsintahívők szokták állítani, hanem desszert.
A legnagyobb hírnévre a crépes Suzette tett szert. A többihez hasonlóan ezt is összehajtogatják, mindig többet, sosem egyet. VII. Edward walesi herceg - későbbi angol király (1901-1910), Franciaország nagy tisztelője - rajongott érte. A 19-20. század fordulóján a jómódúak bevett szokása szerint ő is a Cote d'Azur-ön töltötte a telet. Egy szép napon ebédelni hívott egy Suzette nevű szép fiatal francia lányt, akinek udvarolt. Amikor az étkezés végén desszertként crépes-et szolgáltak fel, véletlenül lángra kapott a ráöntött narancslikőr. A pincér nagy lélekjelenlétről téve tanúságot azonnal elmagyarázta, hogy az étterem teljesen új kreációjáról van szó. A walesi herceg nem győzött lelkesedni érte, és a váratlanul flambírozott palacsintát azonnal barátnőjéről nevezte el.

A legkedveltebb változatok

Crepes au sucre
Csak cukrot szórnak rá, és kevés citromlevet csöpögtetnek a tetejére - ez az abszolút klasszikus változat

Crepes aux confitures
Lekváros palacsinta

Crepes bretonnes
Kevés hajdinaliszt és rum van a tésztájában

Crepes fourrées
Cukrászkrémmel és rumos mazsolával, valamint szárított gyümölcsökkel töltött palacsinta

Crepes Georgette
Egy szelet ananászt hajtogatnak a kisütött tésztákba

Crepes souflées
Kevés felfújttal, kávés pralinéval töltött palacsinta, melyet 15 perc alatt sütőben átmlegítenek

Crepes Suzette
Tésztájában vaj, cukor, mandarinlé, reszelt citromhéj van, keserűnarancs-likőrrel flambírozzák

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A crepes
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
tippek, fortélyok

Kapcsolódó könyvek

Sült tészták Sült tészták
Szerző: Róka Ildikó
Kiadó: Duna International (2013)

A kilencedik kötetben összegyűjtöttük az olajban, zsírban sült tészták receptjeit. Elsőre rögtön a...

Tészták sütve, főzve Tészták sütve, főzve
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

Habár az élelmiszerárak az egekbe szöktek, a tészta még abban az esetben is olcsó nyers-anyagnak számít, ha...

33 palacsinta 33 palacsinta
Szerző: Liptai Zoltán
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2009)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Palacsintaparti Palacsintaparti
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2010)

Egyszer fogadásból egy olyan bulit rendeztem fiatalok számára, ahol minden étel alapja a palacsintatészta volt....

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek