A cibere

A cibere
Egy mára már elfelejtett savanyítószer, amelyet érdemes lehet újra felfedezni.

A cikk forrása

Sauer Győző gasztroABC

Mi a cibere?

Ciberének nevezték régen a szilvalekvár főzésekor a főzet első, híg, savanyú levét, valamint minden híg savanykás gyümölcslevest. A ciberék másik nagyobb csoportja a gabonafélék valamelyikéből savanyítással vagy erjesztéssel készült savanykás vagy enyhébben esetenként erősebben alkoholos levet.
A legegyszerűbb cibere úgy készült, hogy búza vagy rozs korpájára meleg vizet öntöttek ami meleg helyen akár 8-10 óra alatt is megsavanyodott. Ennek a leszűrt levével leveseket, főzelékeket savanyítottak. Amennyiben a korpához komlót is adtak, úgy az ekkor képződött komlós korpalével és természetesen kovásszal vagy élesztővel dagasztották a kenyérnek valót. Az így készült kenyér rendkívül finom és a komló segítségével jól eltarthatóvá vált.

Elődök és rokonok

A 4-5000 évvel ezelőtt Egyiptomban és Mezopotámiában fogyasztott sör is hasonló módon készült. Félig sütött árpalepényeket vízben erjesztettek, majd néhány nap múlva ennek szűrletét fogyasztották. Ez tulajdonképpen egy savanykás, kis alkohol tartalmú cibere volt. A ma oly kedvelt sör úgy lett belőle, hogy a középkorban, elsősorban az eltarthatóság fokozására komlót is adtak hozzá és a készítés technológiáját is finomították.

Az orosz konyhában ma is kedvelt a rozslisztből vagy rozskenyérből készített cibere vagy orosz nevén kvasz. Lehűtve natúr vagy mazsolával, almával, mézzel készítve üdítőitalként fogyasztják. Sokféle orosz leves céklával, fehérrépával, uborkával és más zöldségfélével készített kvásszal készül.

Az ételek savanyítására a magyar konyhában is általánosan használták a ciberéket, amit Erdélyben és Kelet-Magyarországon ciberének, savanyítónak, míg a Dunántúlon heszőcének hívtak. Csak a 20. század elején szorította ki őket a gyári ecet.

A kovászos uborka vagy a savanyú káposzta levét mi is felhasználhatjuk levesek és főzelékek savanyítására. Sőt mi magunk is savanyíthatunk káposztát, céklát vagy más zöldségeket is egy szelet kenyérrel vagy kovásszal.

Érdekes erdélyi étel a zabkiszi vagy más néven zabtocs. Még nem egészen érett zabszemeket kemencében megszárítanak, majd megőrlik és a finomra őrölt zablisztet meleg vizzel összekeverik és 1-2 napig erjedni hagyják. A tetejére felszálló tiszta tejszerű lét lekanalazzák és főzéssel sűrítik. Amikor kihűl megkocsonyásodik, szilvaciberével, tejjel, tejeskávéval, mézzel, mákkal, cukros vízzel fogyasztották. Valamikor egész Európában ismert és kedvelt édesség volt.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A cibere
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
bevásárlólista

Kapcsolódó könyvek

Szakácskönyv a magyar szürkéhez Szakácskönyv a magyar szürkéhez
Szerző: Kerekes Sándor
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)

A szürkemarhát mindenki ismeri, legalábbis, ha az impozáns külsejű állatról, a magyar táj egyik...

A savanyú káposzta A savanyú káposzta
Szerző: Martin, Susanne
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Az elmúlt években a savanyú káposzta valóságos reneszánszát élte. Ez a rendkívül egészséges, és nem...

Laci bácsi hagyományos és mai sertésreceptjei Laci bácsi hagyományos és mai sertésreceptjei
Szerző: Benke László
Kiadó: Mitfozzunkma.hu (2009)

A tradicionális magyar konyha alapanyagai közül mindig is kitüntetett szerepe volt a különböző, házi- és...

Húsimádók könyve Húsimádók könyve
Szerző: Fletcher, Nichola
Kiadó: Central Médiacsoport (2014)

Tudd meg, milyen a kiváló minőségi hús. Ismerd meg a szakértők vágási technikáit, tanuld meg, hogyan kell...

Étvágygerjesztő húsok Étvágygerjesztő húsok
Kiadó: Magyar Könyvklub (2004)

Hogyan pároljuk, süthetjük, főzhetjük vagy piríthatjuk a marha-, bárány-, sertés- és borjúhúst, ha biztos...

Frissen fagyasztva Frissen fagyasztva
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

Az ismert táplálkozási szakember megismertet a mélyhűtés során az élelmiszerekben végbemenő folyamatokkal,...

Klasszikus curryételek Klasszikus curryételek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Ebben a kis receptkönyvben szinte az összes klasszikus curryétel megtalálható, Indiából, Thaiföldről,...

Sütés, párolás burokban Sütés, párolás burokban
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2006)

Zamatos, omlós, sohasem száraz húsok és szárnyasok, vitamindús zöldségek. Semmi kétség, ezek alufóliában...

Grill, raclette, fondü Grill, raclette, fondü
Szerző: Donhauser, Thomas
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

A közös sütésnek-főzésnek mindig különös varázsa van, mert összekapcsol két élvezetet, a játékot és...

Déligyümölcsök a konyhában Déligyümölcsök a konyhában
Szerző: Kádas Lajos
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)

E látványos fotókkal kísért, különleges szakácskönyv déligyümölcsökből készített fogásokat mutat be....

Torták és más édességek Torták és más édességek
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos...

Aszalt gyümölcsök és zöldségek Aszalt gyümölcsök és zöldségek
Szerzők: Günther, Sigrid, Lipp, Eva Maria
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

A táplálkozástudomány mai korszerű ismeretei szerint a szárítás és aszalás -csakúgy, mint korábban- a...

Zöldfűszerek Zöldfűszerek
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2000)

Ez a fűszerkedvelők "kézikönyve", tele a legjobb receptekkel, amelyek mindig sikerültek is. Az öt fejezetben...

Téli ételek Téli ételek
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A hosszú, meghitt téli esték hangulatához kiválóan illenek e kötet receptjei. Lehet az egy forró leves, mint...

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
Szerzők: Sälzer, Sabine, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető...

Karcsúsító konyha Karcsúsító konyha
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Lefogyni koplalás nélkül? - vágyálom. Ám az álmok beteljesülhetnek, ha ezt elő is segítjük. Ha gondosan...

Világkonyha Világkonyha
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne...

Befőzés Befőzés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2003)

Nem lehet mindent megvásárolni, hanem saját magunknak kell elkészíteni. A magas gyümölcstartalmú dzsemek,...

155 muffin 155 muffin
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Kapcsolódó cikkek