A cibere

A cibere
Egy mára már elfelejtett savanyítószer, amelyet érdemes lehet újra felfedezni.

A cikk forrása

Sauer Győző gasztroABC

Mi a cibere?

Ciberének nevezték régen a szilvalekvár főzésekor a főzet első, híg, savanyú levét, valamint minden híg savanykás gyümölcslevest. A ciberék másik nagyobb csoportja a gabonafélék valamelyikéből savanyítással vagy erjesztéssel készült savanykás vagy enyhébben esetenként erősebben alkoholos levet.
A legegyszerűbb cibere úgy készült, hogy búza vagy rozs korpájára meleg vizet öntöttek ami meleg helyen akár 8-10 óra alatt is megsavanyodott. Ennek a leszűrt levével leveseket, főzelékeket savanyítottak. Amennyiben a korpához komlót is adtak, úgy az ekkor képződött komlós korpalével és természetesen kovásszal vagy élesztővel dagasztották a kenyérnek valót. Az így készült kenyér rendkívül finom és a komló segítségével jól eltarthatóvá vált.

Elődök és rokonok

A 4-5000 évvel ezelőtt Egyiptomban és Mezopotámiában fogyasztott sör is hasonló módon készült. Félig sütött árpalepényeket vízben erjesztettek, majd néhány nap múlva ennek szűrletét fogyasztották. Ez tulajdonképpen egy savanykás, kis alkohol tartalmú cibere volt. A ma oly kedvelt sör úgy lett belőle, hogy a középkorban, elsősorban az eltarthatóság fokozására komlót is adtak hozzá és a készítés technológiáját is finomították.

Az orosz konyhában ma is kedvelt a rozslisztből vagy rozskenyérből készített cibere vagy orosz nevén kvasz. Lehűtve natúr vagy mazsolával, almával, mézzel készítve üdítőitalként fogyasztják. Sokféle orosz leves céklával, fehérrépával, uborkával és más zöldségfélével készített kvásszal készül.

Az ételek savanyítására a magyar konyhában is általánosan használták a ciberéket, amit Erdélyben és Kelet-Magyarországon ciberének, savanyítónak, míg a Dunántúlon heszőcének hívtak. Csak a 20. század elején szorította ki őket a gyári ecet.

A kovászos uborka vagy a savanyú káposzta levét mi is felhasználhatjuk levesek és főzelékek savanyítására. Sőt mi magunk is savanyíthatunk káposztát, céklát vagy más zöldségeket is egy szelet kenyérrel vagy kovásszal.

Érdekes erdélyi étel a zabkiszi vagy más néven zabtocs. Még nem egészen érett zabszemeket kemencében megszárítanak, majd megőrlik és a finomra őrölt zablisztet meleg vizzel összekeverik és 1-2 napig erjedni hagyják. A tetejére felszálló tiszta tejszerű lét lekanalazzák és főzéssel sűrítik. Amikor kihűl megkocsonyásodik, szilvaciberével, tejjel, tejeskávéval, mézzel, mákkal, cukros vízzel fogyasztották. Valamikor egész Európában ismert és kedvelt édesség volt.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A cibere
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
ételfotó

Kapcsolódó könyvek

Szerelmi serkentők Szerelmi serkentők
Szerző: Levene, Peter
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1991)

Hölgyem! Szeretné meghódítani álmai lovagját? Uram! Szeretne még férfiasabb lenni, mint amilyen? Ezenkívül...

Kis sajtlexikon Kis sajtlexikon
Szerző: Iburg, Anne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2005)

A legjobb sajtféleségek: angol, dán, francia, görög, holland, német, norvég, olasz, osztrák, portugál,...

33 palacsinta 33 palacsinta
Szerző: Liptai Zoltán
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2009)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Az itáliai konyha nem nevezhető egységes egésznek, hiszen a hatalmas, csizma alakú ország számtalan...

Gyümölcsök, zöldségek Gyümölcsök, zöldségek
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A növényi eredetű táplálékok, köztük a zöldségek és gyümölcsök alapos ismerete lehetővé teszi új,...

Fűszerkalauz Fűszerkalauz
Szerkesztő: Dr. Pesthy Gábor
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1991)

Nem túl hízelgő, ha egy ételről azt mondjuk: nincs sava-borsa. Ezt a kis könyvet azoknak ajánljuk, akik...

Salátástál Salátástál
Szerző: Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A Salátástálban a körítésként és önálló fogásként egyaránt fogyasztható saláták receptjei mellett...

99 leves 33 színes ételfotóval 99 leves 33 színes ételfotóval
Szerzők: Hemző Károly, Lajos Mari
Kiadó: Corvina Kiadó (1989)

A "fazék" szóhoz - amelyben több-kevesebb lével főzzük az ételt - a világ minden nyelvén, olykor régen...

Egytálételek Egytálételek
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Az egytálételeket szinte az egész világon mindenütt kedvelik, mert ízletesek és egyszerűen elkészíthetők....

Mexikói ízek Mexikói ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Nagyon meglepődik, aki azt képzeli, hogy a mexikói konyha nem más, mint chili con carne, guacamole és taco. A...

Francia sajtok Francia sajtok
Szerkesztő: Dei, Serena
Kiadó: Alexandra Kiadó (2004)

Franciaországot mindig is a sajtok szülőhazájának tekintették, hiszen ízlésnek és ízlelésnek megfelelő...

A tökéletes ebéd A tökéletes ebéd
Szerzők: This, Hervé, Monchicourt, Marie-Odile
Kiadó: Akadémiai Kiadó (2010)

A „molekuláris gasztronómia” meglehetősen komolyan hangzik, pedig egyszerűen csak a főzésről szól; és...

Örök fiatalság Örök fiatalság
Szerzők: Lutterbeck, Barbara, Dr. Strunz, Ulrich, Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

"Örök fiatalság" ez áll a szakácskönyv címében. Ki ne szeretne örökké fiatal maradni? Tudom, hogy ez...

Főzelékes Feri Főzelékes Feri
Szerző: Szatmári Ferenc
Kiadó: Bookline Kiadó (2014)

"Kevés ennyire megosztó ételünk van, mint ez a tipikusan magyar egytál. Gondoljunk csak a kelkáposzta...

Grillételek, kerti partik Grillételek, kerti partik
Szerző: Schulz, Axel
Kiadó: Cser Kiadó (2002)

A roston sütés igazán fesztelen társas szórakozás. Itt senki nem ül mereven a terített asztal mellett. Éppen...

Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Tenger adta kulináris örömök! A halak és a tenger gyümölcsei nemcsak ízletesek, hanem könnyen emészthető...

A savanyú káposzta A savanyú káposzta
Szerző: Martin, Susanne
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Az elmúlt években a savanyú káposzta valóságos reneszánszát élte. Ez a rendkívül egészséges, és nem...

A magyar szürkemarha A magyar szürkemarha
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Bellon Tibor
Kiadó: Timp Kiadó (2001)

Magyarország egykoron Európa éléskamrája volt. A Kárpát medence állatbőségét nemcsak egyedülálló...

Kapcsolódó cikkek