A cibere

A cibere
Egy mára már elfelejtett savanyítószer, amelyet érdemes lehet újra felfedezni.

A cikk forrása

Sauer Győző gasztroABC

Mi a cibere?

Ciberének nevezték régen a szilvalekvár főzésekor a főzet első, híg, savanyú levét, valamint minden híg savanykás gyümölcslevest. A ciberék másik nagyobb csoportja a gabonafélék valamelyikéből savanyítással vagy erjesztéssel készült savanykás vagy enyhébben esetenként erősebben alkoholos levet.
A legegyszerűbb cibere úgy készült, hogy búza vagy rozs korpájára meleg vizet öntöttek ami meleg helyen akár 8-10 óra alatt is megsavanyodott. Ennek a leszűrt levével leveseket, főzelékeket savanyítottak. Amennyiben a korpához komlót is adtak, úgy az ekkor képződött komlós korpalével és természetesen kovásszal vagy élesztővel dagasztották a kenyérnek valót. Az így készült kenyér rendkívül finom és a komló segítségével jól eltarthatóvá vált.

Elődök és rokonok

A 4-5000 évvel ezelőtt Egyiptomban és Mezopotámiában fogyasztott sör is hasonló módon készült. Félig sütött árpalepényeket vízben erjesztettek, majd néhány nap múlva ennek szűrletét fogyasztották. Ez tulajdonképpen egy savanykás, kis alkohol tartalmú cibere volt. A ma oly kedvelt sör úgy lett belőle, hogy a középkorban, elsősorban az eltarthatóság fokozására komlót is adtak hozzá és a készítés technológiáját is finomították.

Az orosz konyhában ma is kedvelt a rozslisztből vagy rozskenyérből készített cibere vagy orosz nevén kvasz. Lehűtve natúr vagy mazsolával, almával, mézzel készítve üdítőitalként fogyasztják. Sokféle orosz leves céklával, fehérrépával, uborkával és más zöldségfélével készített kvásszal készül.

Az ételek savanyítására a magyar konyhában is általánosan használták a ciberéket, amit Erdélyben és Kelet-Magyarországon ciberének, savanyítónak, míg a Dunántúlon heszőcének hívtak. Csak a 20. század elején szorította ki őket a gyári ecet.

A kovászos uborka vagy a savanyú káposzta levét mi is felhasználhatjuk levesek és főzelékek savanyítására. Sőt mi magunk is savanyíthatunk káposztát, céklát vagy más zöldségeket is egy szelet kenyérrel vagy kovásszal.

Érdekes erdélyi étel a zabkiszi vagy más néven zabtocs. Még nem egészen érett zabszemeket kemencében megszárítanak, majd megőrlik és a finomra őrölt zablisztet meleg vizzel összekeverik és 1-2 napig erjedni hagyják. A tetejére felszálló tiszta tejszerű lét lekanalazzák és főzéssel sűrítik. Amikor kihűl megkocsonyásodik, szilvaciberével, tejjel, tejeskávéval, mézzel, mákkal, cukros vízzel fogyasztották. Valamikor egész Európában ismert és kedvelt édesség volt.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A cibere
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
lexikon

Kapcsolódó könyvek

Befőzés Befőzés
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám...

A 100 legjobb pikáns étel A 100 legjobb pikáns étel
Szerző: Mózes István Miklós
Kiadó: Sajgó és Társa Kiadó (2004)

Ennek a ma általánosan elterjedt, világszerte kedvelt -- a közhit szerint olasz eredetű -- tésztaféle...

155 muffin 155 muffin
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Varázslatos fűszerek Varázslatos fűszerek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Miért lenne szükségszerű, hogy minden fogás nagyjából egyforma ízű legyen? A fűszerek friss íze, illata,...

Francia konyha Francia konyha
Kiadó: O-Press (2010)

Az étkezés rendkívül fontos szerepet játszik a francia emberek életében. Az étel minősége nagymértékben a...

Házi sajtkészítés Házi sajtkészítés
Szerző: Scholz, Wolfgang
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2011)

Aki juhot, kecskét vagy tehenet tart, előbb-utóbb kerülhet abba a helyzetbe, hogy a fölös mennyiségű friss...

Ivólevek házilag Ivólevek házilag
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)

A korszerű táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek az ivólevek. Érdemes tehát otthon, házilag előállítani a...

126 étel nyúlhúsból 126 étel nyúlhúsból
Szerző: Somlai Sándor
Kiadó: Gazda Kiadó (2003)

A házinyúlhús fogyasztásának nincsenek hagyományai hazánkban. Az utóbbi időben azonban nemcsak a nyulászok...

Déligyümölcsök a konyhában Déligyümölcsök a konyhában
Szerző: Kádas Lajos
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)

E látványos fotókkal kísért, különleges szakácskönyv déligyümölcsökből készített fogásokat mutat be....

Sajtok a világ minden tájáról Sajtok a világ minden tájáról
Szerző: Paul-Pössler, Ute
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)

A gyönyörű színes képekkel illusztrált kötet megismertet a sajt kultúrtörténetével, bepillantást nyújt a...

Kiskarácsony, nagykarácsony Kiskarácsony, nagykarácsony
Szerkesztő: Szabó Magdolna
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

Vitathatatlan, hogy a magyar ember táplálkozása, s a hozzá fűződő szokásvilág a két karácsony...

Wok 2 Wok 2
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2001)

A főzést a wokban nálunk is mind többen kedvelik. Ez nem is csoda, hiszen egyetlen más főzőedényben sincs az...

500 recept burgonyával 500 recept burgonyával
Szerzők: Bobrov, L., Tyerehina, L.
Kiadó: Auktor Kiadó (2000)

A kötetben szereplő receptek alapján ízletesen, változatosan készíthetjük el a burgonyát.

15 perces ebédek és vacsorák 15 perces ebédek és vacsorák
Szerző: Schinharl, Cornelia
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)

De szép is lenne: esténként, amikor hazaérkezünk mindjárt valami finomat ehetünk... íme, tessék: keleties...

101 hal- és tengeri étel 101 hal- és tengeri étel
Szerző: Wright, Jeni
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

A halak és a tenger gyümölcsei egyre népszerűbbek, hiszen mind többen fedezik fel, milyen egészségesek,...

Burgonya Burgonya
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A burgonya kétségtelenül az egyik legváltozatosabban felhasználható zöldségféle. Kiváló a tápértéke,...

55 fogás krumpliból 55 fogás krumpliból
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Barackos gombóc Burgonyás császármorzsa Burgonyás tekercs Burgonyasaláta, ahogy mi szeretjük Cseh fánk...

Sajtlexikon Sajtlexikon
Szerzők: Waltman, Gerhard, Sieck, Annerose
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)

Egy biblia a sajtimádók számára. Hisz megtalálhatják benne a legismertebb sajtokat a-tól z-ig; alapvető...

A 100 legjobb étel sertéshúsból A 100 legjobb étel sertéshúsból
Szerző: Bodó Alpár
Kiadó: STB Könyvek Kiadó (2004)

Ropogós sült malac, rántott sertéskaraj, sült sertésborda, sertéspörkölt, főtt tarja, füstölt sonka,...

Grillezés a kertben és a konyhában Grillezés a kertben és a konyhában
Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

Kapcsolódó cikkek