A borvizsgálat technikája

A borvizsgálat technikája

A borvizsgálat technikája
Mit és hogyan tegyünk a borkóstolás alkalmával?

A cikk forrása

Borok könyve Borok könyve
(Kossuth Kiadó)
Bővebben...

"Ránézés"

Borkóstolásnál a bor „vizsgálati anyag", tehát elegendő belőle fél decit tölteni a pohárba. Először az asztalon álló poharat vizsgáljuk, látással-szaglással. Majd felemelve a poharat megnézzük a tartalmát. A fehérbort oldalról, a vörösöket felülről, „ránézéssel" vizsgáljuk. A fehérborok színe idővel mélyül és a halványsárgából, zöldessárgából az aranysárgán át egészen a borostyánsárgáig változhat. Az ehhez szükséges évek számát a fajta, atermőhely, az évjárat, a tárolás egyaránt befolyásolhatja.

Ízlelés

Miután sorban áttekintettük a bor ízlelésekor szerepet játszó komponenseket, foglaljuk össze őket: ízérzésből ered az édes, savas, keserű érzetek alapján a hőmérséklet, cserzőhatás (tannin), csípősség (szénsav), struktúra, testesség (=alkohol+ízintenzitás+struktúrasűrűség).
Ha már a szánkba vettünk egy korty bort, a következőket figyelhetjük meg: az íz (+érzet) fellép, vagyis megjelenik az édes és a csípős érzet, majd az íz fejlődik: észleljük a savakat, alkoholt és tannint, ezután az ízek és érzetek kibontakoznak: vizsgálhatjuk az aromát, a testességet és keserűséget; végül, miután lenyeltük, az ízek lecsengenek: ekkor figyelhető meg az utóíz (különösen figyelemreméltó annak hossza), valamint a bor struktúrája.

Egyszerű borjellemzésekben gyakori kifejezés a harmonikus. Ez a szó eléggé tág fogalmat jelöl, többnyire azt értik alatta, hogy az adott borban nincs hiány fontos ízkomponensben, illetve egyik sem teng túl. A borok egyensúlya ennél többet jelent. Például a száraz fehérbornál a mérleg két serpenyőjében a savak és az alkohol vannak. Ha erősen savas a bor, egyensúlya több alkoholt kíván.
A vörösborok fiatalon (különböző színintenzitású) lilás bíborszínnel, jó esetben rubinvörössel „kezdenek". Ez idővel gránátvörösre vagy téglavörösre változhat. A megdöntött pohárban látható a narancstól a mahagóniig terjedő színekben az érettség fokának megfelelő 2-3 milliméteres szegély. Ilyenkor a bor tömegének közepe sötét. (Ez a mag vagy szem.) Ha szánkba vettük a bort, juttassuk el annak minden zugába. Az alsó fogsor és az ajak közé is hatoljon be. A látványos szürcsölések elkerülhetők, bár néha valóban szükségesek. Illathibák gyanúja esetén a pohár letakart tenyérrel való megrázása után szükséges lehet a bort „levegőn átszívni". Ilyenkor úgy érinti a felső fogsor az alsó ajkat, mint az f hang kiejtésekor. Nincs értelme a bort 15-20 másodpercnél tovább a szájban tartani, mert felhígul és felmelegszik, azaz értékelhetetlen lesz.

Egy korty lenyelése után figyeljünk az orrban megjelenő retrográd illatokra. Ezek majdnem olyan fontosak, mint a szippantással orrba jutó illatok. Ha versenyeken ötnél több bort kell elbírálni, feltétlenül kiköpik az italt (külön edény szolgál e célra). Ilyenkor is fontos az üres szájon át az orrba juttatni kevés levegőt és a retrográd illatpróbát elvégezni.
Ha a bor ízei kevéssel lenyelés után már nem érezhetők, rövid borról beszélünk. Ha viszont az utóízek - főleg a kellemesen kesernyések - hosszabb ideig érezhetők, „hosszú" bort kóstoltunk, ami egyértelműen pozitív jel.
Előfordulhat, hogy mindez első olvasásra bonyolultnak tűnik, de néhány hónapnyi gyakorlás elegendő arra, hogy egy kis betekintést nyerjünk a borkóstolás tudományába.

Kapcsolódó cikkek: Borkóstolás A bor ízszerkezete

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A borvizsgálat technikája
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
twitter

Kapcsolódó könyvek

Villányi borok Villányi borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

A Villány-Siklósi borvidék a kiváló vörösborok tárházaként ma már turisztikai állomássá vált a...

Borkalauz, 1995 Borkalauz, 1995
Szerző: Dr. Rohály Gábor
Kiadó: Kossuth Kiadó (1995)

Sok mindent nem akar ez a könyvecske. Nem akarja az igazságot hirdetni, nem akar tévedhetetlennek mutatkozni, nem...

Hogyan legyünk alkoholisták? Hogyan legyünk alkoholisták?
Szerző: Tompa Imre
Kiadó: Jaffa Kiadó (2007)

A Hogyan legyünk alkoholisták? laza és csapongó antológia, az ezredforduló óta borújságírással foglalkozó...

A nagy borválasztó A nagy borválasztó
Szerző: Cole, Katherine
Kiadó: Gabo Kiadó (2014)

A nagy borválasztó megmutatja, hogy mennyire egyszerű könnyedén és magabiztosan bort választani bármilyen...

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

Egri borok Egri borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

Eger és a bor már évszázadok óta elválaszthatatlanok. A bortermő táj világhírű bora az egri bikavér, mely...

Étkeink s illő boraink harmóniája Étkeink s illő boraink harmóniája
Szerző: Csizmadia András
Kiadó: Borscola Kft. (2006)

Kézikönyv ínyencségre törekvőknek és haladó ínyenceknek! Jóllehet a jó bor magában is élvezetes dolog,...

Borzsebkönyv 2003. Borzsebkönyv 2003.
Szerző: Johnson, Hugh
Kiadó: Alexandra Kiadó (2003)

A 2000-es és 2001-es évjárat átfogó elemzése. Minden ország legértékesebb borainak felsorolása. Avatott...

80 kérdés a borról 80 kérdés a borról
Szerző: Casamayor, Pierre
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Amatőr s képzettebb borbarátok 80 kérdésére adott válaszaival Pierre Casmayor átfogó betekintést nyújt a...

Fehérborkalauz Fehérborkalauz
Szerzők: Knoll, Rudolf, Schweizer, Ulrich
Kiadó: Kossuth Kiadó (2000)

A borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között gyakran eltévednek. Pedig akár...

A bor A bor
Szerző: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A bor életérzés: az ízletes szőlőlé évszázadok óta az öröm és az élvezet jelképe. Ízbeli...

Az ízek harmóniája Az ízek harmóniája
Szerző: Chartier, Francois
Kiadó: Alinea Kiadó (2011)

Milyen kapcsolat van az eper és az ananász között? A menta és a sauvignon blanc vagy a tölgyfa hordó és a...

Szekszárdi borok Szekszárdi borok
Szerző: Boros Károly
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

A Szekszárd környéki szép, lankás tájon jellegzetes présházak, ún. tanyák őrzik a hordókat, s bennük a...

Borsznobok szótára Borsznobok szótára
Szerzők: Kamp, David, Lynch, David
Kiadó: Athenaeum 2000 Kiadó (2010)

"Borsznob." Már maga az elnevezés is különcködő. Ha ezzel a végletesen sznob sznobériával találkozik az...

Magyar borvidékek Magyar borvidékek
Szerző: Bede Béla
Kiadó: Corvina Kiadó (2013)

A Corvina tematikus útikönyv-sorozatának második kötete a 22 magyar borvidéket mutatja be, kitérve azok...

Borra bort Borra bort
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Park Kiadó (2005)

A bor gyümölcslé felnőtteknek. A bor társasági ital. Egyszerű szomjoltó. Egy megörökített pillanat. A bor...

Az óceán kincsei Az óceán kincsei
Szerző: Longworth, Robert
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Ez a könyv rövid betekintést nyújt a tengeri étkek világába. Beszélünk a halevés jótékony hatásáról,...

A borokról - egyszerűen A borokról - egyszerűen
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Alexandra Kiadó (2009)

Amikor borról van szó, az egy dolog, hogy tudjuk, mit szeretünk, de ha azt is megértjük, miért szeretjük,...

A borról A borról
Szerző: Exley, Helen
Kiadó: Alexandra Kiadó (2015)

Pompás festmények és a legjobb, borral kapcsolatos idézetek gyűjteménye nem csak borkedvelőknek - a...

Kapcsolódó cikkek