A borscs Ukrajnában

A borscs Ukrajnában
Elég Ukrajnában megkérdezni, hogyan készül az eredti borscs , máris felizzik a hangulat. Ahány háziasszony, annyi válasz, mert mindegyiküknek megvan a maga receptje.

A cikk forrása

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
(Vince Kiadó)
Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki szemeink előtt kaviár és krími pezsgő, pirog, borscs, vodka és dúsan rakott tálon sokféle zakuszka. E finomságok...
Bővebben...

Egy dologban azonban minden ukrán egyetért: felháborító, hogy a külföldiek a borscsot orosz eredetűnek tekintik, mert a laktató étel legalább annyira ukrán, mint maga a Kijevi Rusz (a 9. században létrejött ószláv birodalom).
Az étel neve az ószláv brs szóból ered, ami céklát jelent. Pedig a régi időkben vadnövényekből főzték, még zabból is, csak később lett a lelke a cékla, ami napjainkban csak nagy ritkán hiányzik a levesből, például, ha zöld borcs készül, sóskával.
A borscs hozzávalói az évszak zöldségkínálata szerint változnak: tavasszal a céklalevél és a sóska, nyáron a sárgarépa, a zöldbab és a paradicsom, ősszel és télen a gomba, a káposzta és gyökerek kerülnek a levesbe.
A húsznál is több ukrán közigazgatási terület mindegyikében számtalan borscsvariációt ismernek. Közép- és Kelet-Ukrajnában létezik halas változata, a Dnyeper-síkságon, a poltavai borscsban baromfihús van, a kárpátlajaiban savanyú káposzta és a bab helyettesíti a burgonyát.
A borscs minden fajtájára érvényes, hogy a céklát a többi zöldségfélétől külön kell főzni. A hozzávalók megpirításához általában zsírt vagy zsíros sertésszalonnát (szalo-t) használnak. A mozsárban tört fokhagymát és a sót a legvégén adják a leveshez. A hétköznapokban a háziasszonyok többnyira jó zsíros sertéshúst használnak hozzá. Ünnepi alkalmakkor, például keresztelőn vagy esküvőn, temetések után, a halotti tor alkalmával a borscs többféle, sertés-, marha-, szárnyashúsból készül. Böjt idején ettel szemben sóska, gomba vagy füstölt hal kerül a borscsos fazékba.
Főzés után a borcsnak legalább negyven percig állnia kell, még jobb azonban, ha egész éjszaka pihentetik. Felforrósítás után a jellegzetes ukrán, agyagból készült levesestányérban (horscsok)tálalják. Leggyakoribb kísérője a pampuska, azaz a sós, kelt fánk, amit napraforgóolajból, fokhagymából és petrezselyemből készült mártással itatnak át. Néhány változat mellé köretként tojásos tésztából készült haluska, kis tésztagombóc, hajdina-vagy köleskása jár.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A borscs Ukrajnában
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
recept beküldése

Kapcsolódó könyvek

Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez a fantáziadús szakácskönyv 120 kitűnő, hús nélküli receptet tartalmaz, melyek bizonyítják, milyen...

Egytálételek Egytálételek
Szerzők: Bardi, Carla, Makda, Hajda, Morris, Ting
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A...

Karcsúsító levesek Karcsúsító levesek
Szerző: Bruton, Kathryn
Kiadó: Kossuth Kiadó (2018)

Kathryn Bruton legújabb szakácskönyvében 80 ínycsiklandó, friss és egészséges hozzávalókból készített,...

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek