A bor ízszerkezete

A bor ízszerkezete
A bor vázát (gerincét) a savak adják, ehhez társul az alkohol, és vörösbor esetén a tannin.

A cikk forrása

Borok könyve Borok könyve
(Kossuth Kiadó)
Bővebben...

A savak

Ami ezen a vázon „díszítés", az a gyümölcsös és az édes/száraz jelleg. A tulajdonságok megjelenési formája pedig a struktúra. Ezt tekinthetjük a bor „ruhájának". Érzékszervi értelemben ez a felszínen levő tulajdonság lehet finom, sima (bársonyos) és fokozatosan egészen a durváig terjedhet.

Pincetechnikával a bor minden tulajdonsága befolyásolható. A savtartalom is, de utólag beavatkozni ebbe a legnehezebb, és eléggé kockázatos. Az erőteljes beavatkozásnak jelentős minőségromlás a következménye. Csak természetes úton, a szüret időpontjának megválasztásával lehet a bor savtartalmát minimális kockázattal befolyásolni.

A savérzékelés helye, mint tudjuk, a nyelv oldalsó része. Próbáljunk koncentrálni és felfedezni, hogyan alakítják a savak a bor ízét: lendületbe hozzák, élénkítik és lecsengésig fenntartják. Ennek megfelelően, ha kevés sav van egy borban, azt a lapos, fáradt, kifejezéstelen, üres jelzőkkel minősítik.

A savakra vonatkozó pozitív jelzők: lágy, friss, élénk, magvas, izgató, erőteljes, szilárd, kemény; negatívak: éles, zöld, szögletes, húzós.
A jellemzés nem más, mint körülírás. Kölcsönvett hasonlatokkal közelítjük meg a bor tulajdonságait, amiként az illatoknál.

Az alkohol

Az alkohol ízét előbb érezzük, mint élvezzük. Az alkohol elsősorban „nehéz" érzést kelt, bizonyos melegséggel társulva. Hogy az alkohol miképpen hat a bor ízére, kipróbálhatjuk egy egyszerű kísérlettel: négy egydecis pohárba azonos fehérbort töltünk, majd a másodikba egy mokkáskanálnyi vodkát teszünk, a harmadikba kettőt, az utolsóba négyet. Érdekes, meggyőző kísérlet. A tiszta bort vizesnek, gyengének, vékonynak érezzük, majd a növekvő alkoholtartalomnak megfelelően könnyű, közepesen alkoholos, meleg, tüzes, nehéz-alkoholos borok jutnak eszünkbe.

A tannin


Más néven csersav, valójában cserzőanyag. Érzékelhető mennyiségben csak a vörösborok tartalmazzák, de nem mindegyik, például a gyors erjesztéssel előállított primőrborokból (beaujolais) hiányzik. A tanninnak több köze van a struktúrához, mint az ízhez. Egy magas tannintartalmú bor az orcák belső felületét, valamint a foghúst és a nyelvet borító nyálkahártyát úgy összehúzza, hogy száraznak, szinte „szőrösnek" érezzük azt. Ez a hatás az adstringencia. Sokan összetévesztik a bor savainak hatásával. Ezért kétség esetén figyeljünk a nyelvszélekre, ahol a savérzékelés történik, valamint fogainkra, amelyek a savaktól „elvásnak". A savhatás főleg e két helyen jelentkezik, a tanninhatás egységesen az egész szájüregben. A helyzetet gyakran bonyolítja, hogy egy bor egyidejűleg lehet savakban és tanninban is gazdag. Némi gyakorlással mindez elkülöníthető. A tannin „íze" kesernyés, struktúrája lehet finom (selymes vagy bársonyos) vagy éppen durva.

Gyümölcsösség

Ha a borok ízanyagai csak a savakból, alkoholból és tanninból származnának, a bor nem lenne élvezetes. Ezek csupán az ízek vázát alkotják. A bort az különbözteti meg más italoktól, hogy igen sok ízjegy és -összetevő különböztethető meg benne. A gyümölcsösség igen jelentős ízkomponens, az egyszerűbb boroknál a sav után az íz fő alkotórésze. Kiegyenlíti az alkohol és a savak hatását. A borról alkotott összbenyomás leírásában a gyümölcsösség összegzést jelent.

Kiegyensúlyozottság

Még a gyakorlott borkóstoló sem képes az ízbenyomások sokaságát észben tartani. Ezért célszerű a kóstolási feljegyzések vezetése.
Az édes-száraz jelleg kérdése igazából csak fehérboroknál vetődik fel. Természetes édes vörösborok a mérsékelt éghajlaton igen ritkán fordulnak elő. Egy bort nemcsak akkor találunk édesnek, ha jelentős mennyiségű (10 g/1) ki nem erjedt cukor maradt benne. A bor glicerin- és alkoholtartalma is növelheti az édességérzetet. Ugyanez fordítva is érvényes. A száraz fehérbor akkor kiegyensúlyozott, ha a fenti két alkotórész megfelelő arányban benne van. Édes fehérbor esetében a mérleg egyik serpenyőjében továbbra is a sav(ak), a másikban az alkohol és cukor található. Nemcsak a két oldal egyensúlyát kívánja meg a bor kiegyenlítettsége, hanem az alkohol és cukor optimális arányát is. Az alkoholhiány csak bizonyos mértékig pótolható cukorral. Magas savtartalom egyedül a tokaji aszúban párosítható magas cukortartalommal.

Vörösboroknál háromkarú a mérleg. A kényes egyensúly egyik pólusa továbbra is a sav, másik az alkohol és nagyon kevés cukor, a harmadik a tannin. Hangsúlyosan savas bor ellensúlyozható magasabb alkoholtartalommal, de akkor a tannin lesz kevés. Ha a sav hangsúlyozottságát csak tanninnal próbálják korrigálni, vékony, mégis nyers jellegű bor az eredmény. Itt az arányok között csak apró eltérések lehetnek. Komoly boroknál sem alkohol, sem cukor hozzáadása nem jöhet szóba. A savmennyiség befolyásolására egyrészt a szüret idejének megválasztása ad lehetőséget, másrészt a házasítás, ami a többi komponenst is változtathatja. Az igazán nagy borok létrejöttét házasítási kísérletek alapján végzett telepítés alapozza meg. Így garantálják az állandó minőséget, amelyben csak az évjáratok eltérése jelent változást.

Kapcsolódó cikkek: Borkóstolás, Borvizsgálat

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A bor ízszerkezete
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
cikkek

Kapcsolódó könyvek

Szekszárdi borok Szekszárdi borok
Szerző: Boros Károly
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

A Szekszárd környéki szép, lankás tájon jellegzetes présházak, ún. tanyák őrzik a hordókat, s bennük a...

A bor A bor
Szerző: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A bor életérzés: az ízletes szőlőlé évszázadok óta az öröm és az élvezet jelképe. Ízbeli...

Borkurzus Borkurzus
Szerző: Zraly, Kevin
Kiadó: Alexandra Kiadó (2001)

"Ha még egyetlen borokról szóló könyvet sem vásárolt, akkor ezzel kezdje. Ha már egész könyvtára van,...

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

Magyar borvidékek Magyar borvidékek
Szerző: Bede Béla
Kiadó: Corvina Kiadó (2013)

A Corvina tematikus útikönyv-sorozatának második kötete a 22 magyar borvidéket mutatja be, kitérve azok...

Borkalauz, 1995 Borkalauz, 1995
Szerző: Dr. Rohály Gábor
Kiadó: Kossuth Kiadó (1995)

Sok mindent nem akar ez a könyvecske. Nem akarja az igazságot hirdetni, nem akar tévedhetetlennek mutatkozni, nem...

Borra bort Borra bort
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Park Kiadó (2005)

A bor gyümölcslé felnőtteknek. A bor társasági ital. Egyszerű szomjoltó. Egy megörökített pillanat. A bor...

Sörfalatok, borkorcsolyák Sörfalatok, borkorcsolyák
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Officina Nova Kiadó (1994)

Annak, hogy barátainkkal vagy családtagjainkkal időnként kellemes, pihentető órákat töltsünk együtt, sok...

80 kérdés a borról 80 kérdés a borról
Szerző: Casamayor, Pierre
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Amatőr s képzettebb borbarátok 80 kérdésére adott válaszaival Pierre Casmayor átfogó betekintést nyújt a...

A borokról - egyszerűen A borokról - egyszerűen
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Alexandra Kiadó (2009)

Amikor borról van szó, az egy dolog, hogy tudjuk, mit szeretünk, de ha azt is megértjük, miért szeretjük,...

Évszakok szakácskönyve Évszakok szakácskönyve
Szerző: Fitos Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Mi a titkuk a jó szakácsoknak? Titkos receptgyűjtemény vagy eltitkolt technológiák? Nem! Csak egyszerűen...

Borsznobok szótára Borsznobok szótára
Szerzők: Kamp, David, Lynch, David
Kiadó: Athenaeum 2000 Kiadó (2010)

"Borsznob." Már maga az elnevezés is különcködő. Ha ezzel a végletesen sznob sznobériával találkozik az...

Az óceán kincsei Az óceán kincsei
Szerző: Longworth, Robert
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Ez a könyv rövid betekintést nyújt a tengeri étkek világába. Beszélünk a halevés jótékony hatásáról,...

Étkeink s illő boraink harmóniája Étkeink s illő boraink harmóniája
Szerző: Csizmadia András
Kiadó: Borscola Kft. (2006)

Kézikönyv ínyencségre törekvőknek és haladó ínyenceknek! Jóllehet a jó bor magában is élvezetes dolog,...

Egri borok Egri borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

Eger és a bor már évszázadok óta elválaszthatatlanok. A bortermő táj világhírű bora az egri bikavér, mely...

Az ízek harmóniája Az ízek harmóniája
Szerző: Chartier, Francois
Kiadó: Alinea Kiadó (2011)

Milyen kapcsolat van az eper és az ananász között? A menta és a sauvignon blanc vagy a tölgyfa hordó és a...

Borok enciklopédiája Borok enciklopédiája
Szerző: Callec, Christian
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Miként a bor az ízlelőszerveknek, úgy ez a kézikönyv a szemnek jelent ünnepet, hiszen több mint nyolcszáz...

Tokaji borok Tokaji borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Tokaji aszút minden borkedvelő ember ivott már, mégis bizonyára sokan vannak, akik nem tudják, miért csak...

Hogyan legyünk alkoholisták? Hogyan legyünk alkoholisták?
Szerző: Tompa Imre
Kiadó: Jaffa Kiadó (2007)

A Hogyan legyünk alkoholisták? laza és csapongó antológia, az ezredforduló óta borújságírással foglalkozó...

Kapcsolódó cikkek