5 tipp a sófogyasztás csökkentéshez

5 tipp a sófogyasztás csökkentéshez
Még ha nem is használod rendszeresen a sószórót, akkor is fogyaszthatsz a szükségesnél több sót. Kevesen tudják, hogy az ételeink ízesítésére használt közvetlenül kiszórt sómennyiség a napi sóbevitelünknek csak az 5-10%-át teszi ki. Jóval nagyobb mennyiséget veszünk magunkhoz a megvásárolt élelmiszerekből, készételekből.

A cikk forrása

Éléstár online

Az egész világon néhány kivételtől eltekintve az átlagos sófogyasztás napi 12-20 g, ami 4,8-8 g nátriumnak felel meg. Magyarországon az átlagos napi sófogyasztás 7,5 g nátriumbevitelre tehető, ami közel négyszerese az OÉTI által ajánlott 2000 mg/nap értéknek.

Íme néhány tipp, hogy hogyan tudjuk kordában tartani a sófogyasztásunk:

Fogyassz kevesebb készételt

A készételek, és nagyban feldolgozott élelmiszerek gyártói gyakran használják a sót bizonyos ízek elfedésére, vagy éppenséggel fokozására. Sok esetben a hozzáadott adalékanyagok kellemetlen mellékíze a konyhasó hozzáadásával sikeresen tompítható, így a termék eladhatóbbá válik. Amikor csak lehetséges, készítsd te magad az ételeidet. A saját ételek elkészítése nem csak egészségesebb ételeket eredményez, de (közösségi) élmény is egyben.

Készíts el például a reggeli salátádat olívaolajjal, zöldfűszerekkel, citromlével ízesítve, a sóval, adalékanyagokkal gyártott üveges salátaöntetek helyett.

Olvasd el a címkéket!

Ma már minden élelmiszerünkön kötelező a sótartalom feltüntetése Magyarországon is. Vásárlás előtt érdemes az élelmiszerek sótartalmát elolvasni. Csak azért, mert nincs sós íze egy élelmiszernek még nem jelenti azt, hogy nem magas a sótartalma. Például egy tál kukoricapehely a napi ajánlott sóbevitel 10%-át fedezi. Általánosságban elmondható, hogy az édes termékekben nagyobb mennyiségű só fordulhat elő, ami az ízén alig észrevehető.

Az is köztudomású, hogy az egyre nagyobb mennyiségben fogyasztott ásványvizek is jelentős mennyiségű nátriumot tartalmazhatnak. Ebben az egyes típusok egészen eltérőek lehetnek. Ha teheted, válassz alacsony nátrium tartalmú vizet.

Alakítsd át a fűszerpolcot

Számos gyakran használt fűszerkeverék, gyorspác, leveskocka tartalmaz nagy mennyiségű konyhasót. Válogasd ki a saját fűszereid közül azokat, amelyek magas sótartalmúak. Cseréld le zöldfűszerekre, vagy frissen őrölt fűszerekre. Az ecet, a citrom, vagy a lime leve is kiválóan ízesít, használd őket! Ne feledd, hogy a legtöbb salátaöntet, ketchup, majonéz sok nátriumot tartalmaz, nem szabad figyelmen kívül hagyni a napi nátrium bevitelnél.

Válassz okosan az étteremben

Amikor nem a saját főztödet eszed, nem lehetsz biztos abban, hogy mit tesznek eléd. A házhoz szállított és a gyorsételek közismerten sok konyhasót tartalmaznak. Különösen igaz ez az amerikai típusú hamburgerekre és sültkrumplira, de a kínai és mexikói ételekre is.

Az éttermi rendelésnél válassz olyan ételt, ami nem tartalmaz szószt, vagy kérd meg a pincért, hogy kevesebb sóval készítsék el. Ha tudod, hogy étteremben étkezel egy nap, kalkuláld bele a sóbevitelt az egész napi étkezésedbe.

Előnyök

Ha fokozatosan csökkented a sóbevitelt az ételeknek egészen új ízvilágát fogod felfedezni, mert a sok só nélkül a fűszerek aromája jobban érvényesül és az ízérzékelésed is fokozatosan javulni fog.

A sóbevitel csökkentéséért a keringési rendszered is hálás lesz. A túl sok só elsősorban magas vérnyomást okoz, mert a só megköti a vizet. Az érpályában keringő vér térfogata megnő. Az így megemelkedő vérnyomás gyorsítja az érelmeszesedést, érelzáródáshoz vezet.

2010. december. 2.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
5 tipp a sófogyasztás csökkentéshez
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
szólj hozzá, értékelj

Kapcsolódó könyvek

Ezer jó fű Ezer jó fű
Szerző: Bukovinszky Julianna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

Ha nem is ezer, de nem kevés jó fű, fa, virág, zöldség és fűszer kívánkozik a házipatikák polcaira a...

33 finom étel csontritkulás ellen 33 finom étel csontritkulás ellen
Szerzők: Rigó János, Horváth Zoltánné, Veresné Bálint Márta
Kiadó: Anonymus Kiadó (1999)

Miért kellene lemondani az evés, az ízek öröméről annak, aki diétázik? Miért kellene külön főzni neki,...

Örök fiatalság Örök fiatalság
Szerzők: Lutterbeck, Barbara, Dr. Strunz, Ulrich, Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

"Örök fiatalság" ez áll a szakácskönyv címében. Ki ne szeretne örökké fiatal maradni? Tudom, hogy ez...

Mit adj enni a babának? Mit adj enni a babának?
Szerző: Clarke, Jane
Kiadó: Kulinária Kiadó (2013)

"Boldog vagyok, hogy végre magyarul is megjelenik ez a kiváló könyv. Jane Clarke az egyik kedvenc külföldi...

A beteg gyermek diétáskönyve A beteg gyermek diétáskönyve
Szerző: S. Deli Magda
Kiadó: Medicina Kiadó (1983)

A beteg gyermek diétás könyvében az olvasó tájékoztatást kap a diétás ételek elkészítésének...

Táplálkozástani fogalomtár Táplálkozástani fogalomtár
Szerzők: Kádas Lajos, Zajkás Gábor
Kiadó: Kossuth Kiadó (2006)

A kislexikonnak is beillő kötet szakszerű fogalommagyarázatokat tartalmaz a táplálkozástudomány...

100 fiatalító étel 100 fiatalító étel
Szerző: Merson, Sarah
Kiadó: Alexandra Kiadó (2009)

Az, hogy megöregszünk, az élet velejárója - de ez még nem jelenti azt, hogy öregnek és fáradtnak kell...

Paleolit étrend Paleolit étrend
Szerző: Cordain, Loren
Kiadó: Jaffa Kiadó (2011)

Egészséges, egyszerű és finom: ez a három legfontosabb jellemzője a paleolit étrendnek, amely az ember...

Legyen vegán! Legyen vegán!
Szerző: Carlin, Áine
Kiadó: Kossuth Kiadó (2015)

Áine Carlin szakszerűen avatja be az Olvasót a vegán étkezés rejtelmeibe. Száznál is több egyszerűen...

Allergia Allergia
Szerző: Dr. Muraközy Györgyi
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Az allergia voltaképpen az immunrendszer "tévedése". Bizonyos ártalmatlan anyagokra, mint amilyen a virágpor,...

Paleolit válasz Paleolit válasz
Szerző: Cordain, Loren
Kiadó: Jaffa Kiadó (2012)

Ugyan kit ne foglalkoztatna a kérdés: hogyan fogyhatunk le, töltődhetünk fel és fiatalodhatunk meg mindössze...

1400 kcal 1400 kcal
Szerző: Nagy Margit
Kiadó: Servier Hungária Kft. (2002)

A Diabetes újság 1999-ben ünnepelte 10 éves születésnapját. A veszprémi székhelyű Cukorbetegekért...

33 finom étel magas vérnyomásban 33 finom étel magas vérnyomásban
Szerzők: Rigó János, Fehér Ferencné, Veresné Bálint Márta
Kiadó: Anonymus Kiadó (2000)

Miért kellene lemondani az evés, az ízek öröméről annak, aki diétázik? Miért kellene külön főzni neki,...

200 ötlet, tipp, recept - Jól enni, jól lenni 200 ötlet, tipp, recept - Jól enni, jól lenni
Szerző: Dr. Rodriguez, Judith
Kiadó: Kossuth Kiadó (2015)

Mire figyeljünk és mit vegyünk a bevásárlások alkalmával, mit és hogyan főzzünk, milyen testmozgást...

30 napos zsírégető étrend 30 napos zsírégető étrend
Szerző: Holford, Patrick
Kiadó: Glória Kiadó (2003)

Napjainkban az egészséges életmódra való tudatos törekvés és a betegségek megismerése a világ jelentős...

A természet patikája A természet patikája
Szerző: Oláh Andor
Kiadó: Kossuth Kiadó (1994)

A növényekkel gyógyítás, a fitoterápia, az emberiség történetének legősibb idejéből ered, s az...

1000 kcal 1000 kcal
Szerző: Nagy Margit
Kiadó: Servier Hungária Kft. (2000)

A Diabetes újság 1999-ben ünnepelte 10 éves születésnapját. A veszprémi székhelyű Cukorbetegekért...

4 vércsoport szerinti diéta cukorbetegeknek 4 vércsoport szerinti diéta cukorbetegeknek
Szerzők: D'Adamo, Peter J., Whitney, Catherine
Kiadó: Trivium Kiadó (2005)

A vércsoport szerinti étrend most a cukorbetegséggel szemben ad célirányos tervet az olvasó kezébe. A szerző...

Kapcsolódó cikkek