5 tipp a sófogyasztás csökkentéshez

5 tipp a sófogyasztás csökkentéshez
Még ha nem is használod rendszeresen a sószórót, akkor is fogyaszthatsz a szükségesnél több sót. Kevesen tudják, hogy az ételeink ízesítésére használt közvetlenül kiszórt sómennyiség a napi sóbevitelünknek csak az 5-10%-át teszi ki. Jóval nagyobb mennyiséget veszünk magunkhoz a megvásárolt élelmiszerekből, készételekből.

A cikk forrása

Éléstár online

Az egész világon néhány kivételtől eltekintve az átlagos sófogyasztás napi 12-20 g, ami 4,8-8 g nátriumnak felel meg. Magyarországon az átlagos napi sófogyasztás 7,5 g nátriumbevitelre tehető, ami közel négyszerese az OÉTI által ajánlott 2000 mg/nap értéknek.

Íme néhány tipp, hogy hogyan tudjuk kordában tartani a sófogyasztásunk:

Fogyassz kevesebb készételt

A készételek, és nagyban feldolgozott élelmiszerek gyártói gyakran használják a sót bizonyos ízek elfedésére, vagy éppenséggel fokozására. Sok esetben a hozzáadott adalékanyagok kellemetlen mellékíze a konyhasó hozzáadásával sikeresen tompítható, így a termék eladhatóbbá válik. Amikor csak lehetséges, készítsd te magad az ételeidet. A saját ételek elkészítése nem csak egészségesebb ételeket eredményez, de (közösségi) élmény is egyben.

Készíts el például a reggeli salátádat olívaolajjal, zöldfűszerekkel, citromlével ízesítve, a sóval, adalékanyagokkal gyártott üveges salátaöntetek helyett.

Olvasd el a címkéket!

Ma már minden élelmiszerünkön kötelező a sótartalom feltüntetése Magyarországon is. Vásárlás előtt érdemes az élelmiszerek sótartalmát elolvasni. Csak azért, mert nincs sós íze egy élelmiszernek még nem jelenti azt, hogy nem magas a sótartalma. Például egy tál kukoricapehely a napi ajánlott sóbevitel 10%-át fedezi. Általánosságban elmondható, hogy az édes termékekben nagyobb mennyiségű só fordulhat elő, ami az ízén alig észrevehető.

Az is köztudomású, hogy az egyre nagyobb mennyiségben fogyasztott ásványvizek is jelentős mennyiségű nátriumot tartalmazhatnak. Ebben az egyes típusok egészen eltérőek lehetnek. Ha teheted, válassz alacsony nátrium tartalmú vizet.

Alakítsd át a fűszerpolcot

Számos gyakran használt fűszerkeverék, gyorspác, leveskocka tartalmaz nagy mennyiségű konyhasót. Válogasd ki a saját fűszereid közül azokat, amelyek magas sótartalmúak. Cseréld le zöldfűszerekre, vagy frissen őrölt fűszerekre. Az ecet, a citrom, vagy a lime leve is kiválóan ízesít, használd őket! Ne feledd, hogy a legtöbb salátaöntet, ketchup, majonéz sok nátriumot tartalmaz, nem szabad figyelmen kívül hagyni a napi nátrium bevitelnél.

Válassz okosan az étteremben

Amikor nem a saját főztödet eszed, nem lehetsz biztos abban, hogy mit tesznek eléd. A házhoz szállított és a gyorsételek közismerten sok konyhasót tartalmaznak. Különösen igaz ez az amerikai típusú hamburgerekre és sültkrumplira, de a kínai és mexikói ételekre is.

Az éttermi rendelésnél válassz olyan ételt, ami nem tartalmaz szószt, vagy kérd meg a pincért, hogy kevesebb sóval készítsék el. Ha tudod, hogy étteremben étkezel egy nap, kalkuláld bele a sóbevitelt az egész napi étkezésedbe.

Előnyök

Ha fokozatosan csökkented a sóbevitelt az ételeknek egészen új ízvilágát fogod felfedezni, mert a sok só nélkül a fűszerek aromája jobban érvényesül és az ízérzékelésed is fokozatosan javulni fog.

A sóbevitel csökkentéséért a keringési rendszered is hálás lesz. A túl sok só elsősorban magas vérnyomást okoz, mert a só megköti a vizet. Az érpályában keringő vér térfogata megnő. Az így megemelkedő vérnyomás gyorsítja az érelmeszesedést, érelzáródáshoz vezet.

2010. december. 2.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
5 tipp a sófogyasztás csökkentéshez
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
most van szezonja

Kapcsolódó könyvek

30 napos zsírégető étrend 30 napos zsírégető étrend
Szerző: Holford, Patrick
Kiadó: Glória Kiadó (2003)

Napjainkban az egészséges életmódra való tudatos törekvés és a betegségek megismerése a világ jelentős...

160 grammos szénhidrátdiéta 160 grammos szénhidrátdiéta
Kiadó: Sanoma Kiadó (2013)

Attól még, hogy vigyázunk az egészségünkre és törekszünk minél változatosabban étkezni még nem kell...

Paleolit válasz Paleolit válasz
Szerző: Cordain, Loren
Kiadó: Jaffa Kiadó (2012)

Ugyan kit ne foglalkoztatna a kérdés: hogyan fogyhatunk le, töltődhetünk fel és fiatalodhatunk meg mindössze...

Egyszerűen paleo Egyszerűen paleo
Szerző: Carpender, Dana
Kiadó: Kossuth Kiadó (2015)

A paleo étrend az utóbbi években vált igazán közkedveltté. Egyre többen követik az elveit, hogy egy...

Egy vesebeteg tapasztalatai, vallomása életéről és táplálkozásáról Egy vesebeteg tapasztalatai, vallomása életéről és táplálkozásáról
Szerző: Szigeti Andor
Kiadó: Vince Kiadó (2009)

A könyv szerzője 1950-től 1981-ig, nyugdíjba vonulásáig folyamatosan a vendéglátás különböző területein...

30 napos méregtelenítő kúra 30 napos méregtelenítő kúra
Szerző: Harrison, Levis
Kiadó: Gold Book Kiadó (2006)

Most lehetőség nyílik rá, hogy mindössze 30 nap alatt megfiatalítsa testét és elméjét egyedülálló és...

Paleolit táplálkozás Paleolit táplálkozás
Szerző: Szendi Gábor
Kiadó: Jaffa Kiadó (2009)

A táplálkozásról szóló könyvek vezérfonala általában két szál szokott lenni. Az egyik, hogy adottnak...

Karcsúsító konyha Karcsúsító konyha
Szerző: Hawkins, Kathryn
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden...

A savanyú káposzta A savanyú káposzta
Szerző: Martin, Susanne
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Az elmúlt években a savanyú káposzta valóságos reneszánszát élte. Ez a rendkívül egészséges, és nem...

100 fiatalító étel 100 fiatalító étel
Szerző: Merson, Sarah
Kiadó: Alexandra Kiadó (2009)

Az, hogy megöregszünk, az élet velejárója - de ez még nem jelenti azt, hogy öregnek és fáradtnak kell...

Karcsúsító levesek Karcsúsító levesek
Szerző: Bruton, Kathryn
Kiadó: Kossuth Kiadó (2018)

Kathryn Bruton legújabb szakácskönyvében 80 ínycsiklandó, friss és egészséges hozzávalókból készített,...

Gasztronómiánk krónikája Gasztronómiánk krónikája
Szerző: Dr. Ketter László
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1985)

Élelmezésünk távoli múltjának és jövőjének érdekes regénye ez a könyv. A szerző több mint negyven...

Mit adj enni a babának? Mit adj enni a babának?
Szerző: Clarke, Jane
Kiadó: Kulinária Kiadó (2013)

"Boldog vagyok, hogy végre magyarul is megjelenik ez a kiváló könyv. Jane Clarke az egyik kedvenc külföldi...

1200 kcal 1200 kcal
Szerző: Nagy Margit
Kiadó: Servier Hungária Kft. (2000)

A Diabetes újság 1999-ben ünnepelte 10 éves születésnapját. A veszprémi székhelyű Cukorbetegekért...

A szépítő, gyógyító méz, propolisz és társai A szépítő, gyógyító méz, propolisz és társai
Szerző: Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A méhtermékek a természet csodái. Különleges táplálékok, kiemelkedő szerepet játszanak az egészség...

Diétás ételek Diétás ételek
Szerkesztő: Dózsa György
Kiadó: Gabona Tröszt (1989)

Az utóbbi években több olyan szakácskönyv jelent meg Magyarországon, amelyekben mesterszakácsaink felhívják...

4 vércsoport szerinti diéta cukorbetegeknek 4 vércsoport szerinti diéta cukorbetegeknek
Szerzők: D'Adamo, Peter J., Whitney, Catherine
Kiadó: Trivium Kiadó (2005)

A vércsoport szerinti étrend most a cukorbetegséggel szemben ad célirányos tervet az olvasó kezébe. A szerző...

Kapcsolódó cikkek