5 tipp a sófogyasztás csökkentéshez

5 tipp a sófogyasztás csökkentéshez
Még ha nem is használod rendszeresen a sószórót, akkor is fogyaszthatsz a szükségesnél több sót. Kevesen tudják, hogy az ételeink ízesítésére használt közvetlenül kiszórt sómennyiség a napi sóbevitelünknek csak az 5-10%-át teszi ki. Jóval nagyobb mennyiséget veszünk magunkhoz a megvásárolt élelmiszerekből, készételekből.

A cikk forrása

Éléstár online

Az egész világon néhány kivételtől eltekintve az átlagos sófogyasztás napi 12-20 g, ami 4,8-8 g nátriumnak felel meg. Magyarországon az átlagos napi sófogyasztás 7,5 g nátriumbevitelre tehető, ami közel négyszerese az OÉTI által ajánlott 2000 mg/nap értéknek.

Íme néhány tipp, hogy hogyan tudjuk kordában tartani a sófogyasztásunk:

Fogyassz kevesebb készételt

A készételek, és nagyban feldolgozott élelmiszerek gyártói gyakran használják a sót bizonyos ízek elfedésére, vagy éppenséggel fokozására. Sok esetben a hozzáadott adalékanyagok kellemetlen mellékíze a konyhasó hozzáadásával sikeresen tompítható, így a termék eladhatóbbá válik. Amikor csak lehetséges, készítsd te magad az ételeidet. A saját ételek elkészítése nem csak egészségesebb ételeket eredményez, de (közösségi) élmény is egyben.

Készíts el például a reggeli salátádat olívaolajjal, zöldfűszerekkel, citromlével ízesítve, a sóval, adalékanyagokkal gyártott üveges salátaöntetek helyett.

Olvasd el a címkéket!

Ma már minden élelmiszerünkön kötelező a sótartalom feltüntetése Magyarországon is. Vásárlás előtt érdemes az élelmiszerek sótartalmát elolvasni. Csak azért, mert nincs sós íze egy élelmiszernek még nem jelenti azt, hogy nem magas a sótartalma. Például egy tál kukoricapehely a napi ajánlott sóbevitel 10%-át fedezi. Általánosságban elmondható, hogy az édes termékekben nagyobb mennyiségű só fordulhat elő, ami az ízén alig észrevehető.

Az is köztudomású, hogy az egyre nagyobb mennyiségben fogyasztott ásványvizek is jelentős mennyiségű nátriumot tartalmazhatnak. Ebben az egyes típusok egészen eltérőek lehetnek. Ha teheted, válassz alacsony nátrium tartalmú vizet.

Alakítsd át a fűszerpolcot

Számos gyakran használt fűszerkeverék, gyorspác, leveskocka tartalmaz nagy mennyiségű konyhasót. Válogasd ki a saját fűszereid közül azokat, amelyek magas sótartalmúak. Cseréld le zöldfűszerekre, vagy frissen őrölt fűszerekre. Az ecet, a citrom, vagy a lime leve is kiválóan ízesít, használd őket! Ne feledd, hogy a legtöbb salátaöntet, ketchup, majonéz sok nátriumot tartalmaz, nem szabad figyelmen kívül hagyni a napi nátrium bevitelnél.

Válassz okosan az étteremben

Amikor nem a saját főztödet eszed, nem lehetsz biztos abban, hogy mit tesznek eléd. A házhoz szállított és a gyorsételek közismerten sok konyhasót tartalmaznak. Különösen igaz ez az amerikai típusú hamburgerekre és sültkrumplira, de a kínai és mexikói ételekre is.

Az éttermi rendelésnél válassz olyan ételt, ami nem tartalmaz szószt, vagy kérd meg a pincért, hogy kevesebb sóval készítsék el. Ha tudod, hogy étteremben étkezel egy nap, kalkuláld bele a sóbevitelt az egész napi étkezésedbe.

Előnyök

Ha fokozatosan csökkented a sóbevitelt az ételeknek egészen új ízvilágát fogod felfedezni, mert a sok só nélkül a fűszerek aromája jobban érvényesül és az ízérzékelésed is fokozatosan javulni fog.

A sóbevitel csökkentéséért a keringési rendszered is hálás lesz. A túl sok só elsősorban magas vérnyomást okoz, mert a só megköti a vizet. Az érpályában keringő vér térfogata megnő. Az így megemelkedő vérnyomás gyorsítja az érelmeszesedést, érelzáródáshoz vezet.

2010. december. 2.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
5 tipp a sófogyasztás csökkentéshez
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
szólj hozzá, értékelj

Kapcsolódó könyvek

33 finom étel cukorbetegeknek 33 finom étel cukorbetegeknek
Szerzők: Rigó János, Fehér Ferencné
Kiadó: Anonymus Kiadó (1998)

A cukorbetegség diétáját az orvos írja elő. Megállapítja az étrend két legfontosabb tényezőjét, azt,...

4 vércsoport szerinti diéta cukorbetegeknek 4 vércsoport szerinti diéta cukorbetegeknek
Szerzők: D'Adamo, Peter J., Whitney, Catherine
Kiadó: Trivium Kiadó (2005)

A vércsoport szerinti étrend most a cukorbetegséggel szemben ad célirányos tervet az olvasó kezébe. A szerző...

Legyen vegán! Legyen vegán!
Szerző: Carlin, Áine
Kiadó: Kossuth Kiadó (2015)

Áine Carlin szakszerűen avatja be az Olvasót a vegán étkezés rejtelmeibe. Száznál is több egyszerűen...

E-mentes övezet - Avagy mit reggeliztél ma? E-mentes övezet - Avagy mit reggeliztél ma?
Szerzők: Sebestyén Balázs, Tóth Gábor
Kiadó: Pilis-Vet Bt. (2016)

Világunkban a helyes táplálkozáshoz mindenkinek értenie kell egy kicsit. Az élelmiszeripar kettős játékot...

Ásványi anyagok és nyomelemek Ásványi anyagok és nyomelemek
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A nyomelemek az emberi szervezetben parányi mennyiségben vannak jelen, de létfontosságúak az élet...

A szépítő, gyógyító méz, propolisz és társai A szépítő, gyógyító méz, propolisz és társai
Szerző: Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A méhtermékek a természet csodái. Különleges táplálékok, kiemelkedő szerepet játszanak az egészség...

Karcsúsító levesek Karcsúsító levesek
Szerző: Bruton, Kathryn
Kiadó: Kossuth Kiadó (2018)

Kathryn Bruton legújabb szakácskönyvében 80 ínycsiklandó, friss és egészséges hozzávalókból készített,...

A csodálatos méz A csodálatos méz
Szerző: Frank, Renate
Kiadó: Cser Kiadó (2006)

A méz gyógyító hatását, finom ízét már az ókori kultúrák is ismerték. Napjainkban a tudomány újabb és...

Örök fiatalság Örök fiatalság
Szerzők: Lutterbeck, Barbara, Dr. Strunz, Ulrich, Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

"Örök fiatalság" ez áll a szakácskönyv címében. Ki ne szeretne örökké fiatal maradni? Tudom, hogy ez...

Paleolit táplálkozás Paleolit táplálkozás
Szerző: Szendi Gábor
Kiadó: Jaffa Kiadó (2009)

A táplálkozásról szóló könyvek vezérfonala általában két szál szokott lenni. Az egyik, hogy adottnak...

33 finom étel daganatok ellen 33 finom étel daganatok ellen
Szerzők: Rigó János, Veresné Bálint Márta, Horváth Zoltánné
Kiadó: Anonymus Kiadó (2000)

Miért kellene lemondani az evés, az ízek öröméről annak, aki diétázik? Miért kellene külön főzni neki,...

Egy vesebeteg tapasztalatai, vallomása életéről és táplálkozásáról Egy vesebeteg tapasztalatai, vallomása életéről és táplálkozásáról
Szerző: Szigeti Andor
Kiadó: Vince Kiadó (2009)

A könyv szerzője 1950-től 1981-ig, nyugdíjba vonulásáig folyamatosan a vendéglátás különböző területein...

1600 kcal 1600 kcal
Szerző: Nagy Margit
Kiadó: Servier Hungária Kft. (2000)
Diétás ételek Diétás ételek
Szerkesztő: Dózsa György
Kiadó: Gabona Tröszt (1989)

Az utóbbi években több olyan szakácskönyv jelent meg Magyarországon, amelyekben mesterszakácsaink felhívják...

33 finom étel csontritkulás ellen 33 finom étel csontritkulás ellen
Szerzők: Rigó János, Horváth Zoltánné, Veresné Bálint Márta
Kiadó: Anonymus Kiadó (1999)

Miért kellene lemondani az evés, az ízek öröméről annak, aki diétázik? Miért kellene külön főzni neki,...

Allergia Allergia
Szerző: Dr. Muraközy Györgyi
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Az allergia voltaképpen az immunrendszer "tévedése". Bizonyos ártalmatlan anyagokra, mint amilyen a virágpor,...

Egyszerűen paleo Egyszerűen paleo
Szerző: Carpender, Dana
Kiadó: Kossuth Kiadó (2015)

A paleo étrend az utóbbi években vált igazán közkedveltté. Egyre többen követik az elveit, hogy egy...

30 napos zsírégető étrend 30 napos zsírégető étrend
Szerző: Holford, Patrick
Kiadó: Glória Kiadó (2003)

Napjainkban az egészséges életmódra való tudatos törekvés és a betegségek megismerése a világ jelentős...

Szépségkúra Szépségkúra
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

Szépség és egészség összetartozó fogalmak. És ugyan ki ne szeretne szép és egészséges lenni?...

Kapcsolódó cikkek