5 tipp a sófogyasztás csökkentéshez

5 tipp a sófogyasztás csökkentéshez
Még ha nem is használod rendszeresen a sószórót, akkor is fogyaszthatsz a szükségesnél több sót. Kevesen tudják, hogy az ételeink ízesítésére használt közvetlenül kiszórt sómennyiség a napi sóbevitelünknek csak az 5-10%-át teszi ki. Jóval nagyobb mennyiséget veszünk magunkhoz a megvásárolt élelmiszerekből, készételekből.

A cikk forrása

Éléstár online

Az egész világon néhány kivételtől eltekintve az átlagos sófogyasztás napi 12-20 g, ami 4,8-8 g nátriumnak felel meg. Magyarországon az átlagos napi sófogyasztás 7,5 g nátriumbevitelre tehető, ami közel négyszerese az OÉTI által ajánlott 2000 mg/nap értéknek.

Íme néhány tipp, hogy hogyan tudjuk kordában tartani a sófogyasztásunk:

Fogyassz kevesebb készételt

A készételek, és nagyban feldolgozott élelmiszerek gyártói gyakran használják a sót bizonyos ízek elfedésére, vagy éppenséggel fokozására. Sok esetben a hozzáadott adalékanyagok kellemetlen mellékíze a konyhasó hozzáadásával sikeresen tompítható, így a termék eladhatóbbá válik. Amikor csak lehetséges, készítsd te magad az ételeidet. A saját ételek elkészítése nem csak egészségesebb ételeket eredményez, de (közösségi) élmény is egyben.

Készíts el például a reggeli salátádat olívaolajjal, zöldfűszerekkel, citromlével ízesítve, a sóval, adalékanyagokkal gyártott üveges salátaöntetek helyett.

Olvasd el a címkéket!

Ma már minden élelmiszerünkön kötelező a sótartalom feltüntetése Magyarországon is. Vásárlás előtt érdemes az élelmiszerek sótartalmát elolvasni. Csak azért, mert nincs sós íze egy élelmiszernek még nem jelenti azt, hogy nem magas a sótartalma. Például egy tál kukoricapehely a napi ajánlott sóbevitel 10%-át fedezi. Általánosságban elmondható, hogy az édes termékekben nagyobb mennyiségű só fordulhat elő, ami az ízén alig észrevehető.

Az is köztudomású, hogy az egyre nagyobb mennyiségben fogyasztott ásványvizek is jelentős mennyiségű nátriumot tartalmazhatnak. Ebben az egyes típusok egészen eltérőek lehetnek. Ha teheted, válassz alacsony nátrium tartalmú vizet.

Alakítsd át a fűszerpolcot

Számos gyakran használt fűszerkeverék, gyorspác, leveskocka tartalmaz nagy mennyiségű konyhasót. Válogasd ki a saját fűszereid közül azokat, amelyek magas sótartalmúak. Cseréld le zöldfűszerekre, vagy frissen őrölt fűszerekre. Az ecet, a citrom, vagy a lime leve is kiválóan ízesít, használd őket! Ne feledd, hogy a legtöbb salátaöntet, ketchup, majonéz sok nátriumot tartalmaz, nem szabad figyelmen kívül hagyni a napi nátrium bevitelnél.

Válassz okosan az étteremben

Amikor nem a saját főztödet eszed, nem lehetsz biztos abban, hogy mit tesznek eléd. A házhoz szállított és a gyorsételek közismerten sok konyhasót tartalmaznak. Különösen igaz ez az amerikai típusú hamburgerekre és sültkrumplira, de a kínai és mexikói ételekre is.

Az éttermi rendelésnél válassz olyan ételt, ami nem tartalmaz szószt, vagy kérd meg a pincért, hogy kevesebb sóval készítsék el. Ha tudod, hogy étteremben étkezel egy nap, kalkuláld bele a sóbevitelt az egész napi étkezésedbe.

Előnyök

Ha fokozatosan csökkented a sóbevitelt az ételeknek egészen új ízvilágát fogod felfedezni, mert a sok só nélkül a fűszerek aromája jobban érvényesül és az ízérzékelésed is fokozatosan javulni fog.

A sóbevitel csökkentéséért a keringési rendszered is hálás lesz. A túl sok só elsősorban magas vérnyomást okoz, mert a só megköti a vizet. Az érpályában keringő vér térfogata megnő. Az így megemelkedő vérnyomás gyorsítja az érelmeszesedést, érelzáródáshoz vezet.

2010. december. 2.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
5 tipp a sófogyasztás csökkentéshez
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
cikkek

Kapcsolódó könyvek

Táplálkozástani fogalomtár Táplálkozástani fogalomtár
Szerzők: Kádas Lajos, Zajkás Gábor
Kiadó: Kossuth Kiadó (2006)

A kislexikonnak is beillő kötet szakszerű fogalommagyarázatokat tartalmaz a táplálkozástudomány...

100 fiatalító étel 100 fiatalító étel
Szerző: Merson, Sarah
Kiadó: Alexandra Kiadó (2009)

Az, hogy megöregszünk, az élet velejárója - de ez még nem jelenti azt, hogy öregnek és fáradtnak kell...

A nélkölözhetetlen vitaminok A nélkölözhetetlen vitaminok
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A vitaminok rendkívül fontosak szervezetünk számára, és éppen ezért nem hiányozhatnak a mindennapi...

A savanyú káposzta A savanyú káposzta
Szerző: Martin, Susanne
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Az elmúlt években a savanyú káposzta valóságos reneszánszát élte. Ez a rendkívül egészséges, és nem...

Cukorbetegek étrendje Cukorbetegek étrendje
Szerző: Budd, Martin
Kiadó: Bioenergetic Kiadó (2007)

Sok olyan könyv kapható jelenleg is, amely a diabéteszről szól. Ezek a cukorbetegség minden aspektusát...

1400 kcal 1400 kcal
Szerző: Nagy Margit
Kiadó: Servier Hungária Kft. (2002)

A Diabetes újság 1999-ben ünnepelte 10 éves születésnapját. A veszprémi székhelyű Cukorbetegekért...

33 finom étel daganatok ellen 33 finom étel daganatok ellen
Szerzők: Rigó János, Veresné Bálint Márta, Horváth Zoltánné
Kiadó: Anonymus Kiadó (2000)

Miért kellene lemondani az evés, az ízek öröméről annak, aki diétázik? Miért kellene külön főzni neki,...

Gasztronómiánk krónikája Gasztronómiánk krónikája
Szerző: Dr. Ketter László
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1985)

Élelmezésünk távoli múltjának és jövőjének érdekes regénye ez a könyv. A szerző több mint negyven...

100 egészséges étel kismamáknak 100 egészséges étel kismamáknak
Szerzők: Bowden, Jonny, Tannis, Allison
Kiadó: Kossuth Kiadó (2012)

A táplálkozás minősége a terhesség időszakában babának és mamának egyaránt létfontosságú. Sajnos a...

30 napos zsírégető étrend 30 napos zsírégető étrend
Szerző: Holford, Patrick
Kiadó: Glória Kiadó (2003)

Napjainkban az egészséges életmódra való tudatos törekvés és a betegségek megismerése a világ jelentős...

Egészséges ételek Egészséges ételek
Szerkesztő: Beke Csilla
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)

Szeretne úgy fogyókúrázni vagy megőrizni a karcsúságát, hogy nem kell érte koplalnia, megtagadnia magától...

8 hetes koleszterin kúra 8 hetes koleszterin kúra
Szerző: Kowalski, Robert E.
Kiadó: Láng Kiadó (1990)

A 8 hetes koleszterinkúra biztonságos, hatékony és forradalmian új lehetőség a vér koleszterinszintjének...

Születéstől születésnapig Születéstől születésnapig
Szerző: Havas Dóra
Kiadó: Boook Kiadó (2013)

Havas Dóra két kisgyermek anyukájaként különösen fontosnak tartja, hogy gyermekei a lehető legegészségesebb...

Egészséges ínyencfalatok Egészséges ínyencfalatok
Szerző: Hadarik Rita
Kiadó: T.bálint Kiadó (2014)

Hogy miért ír valaki ilyen szakácskönyvet, amikor ő maga nem érintett lisztérzékenységben? Egyszerű: mert...

A nyers étel csodája A nyers étel csodája
Szerző: Boutenko, Victoria
Kiadó: Bioenergetic Kiadó (2011)

A kötet rávilágít, a sütés és a főzés emberi találmány, amelynek elsősorban kulturális és...

Paleolit gyorsételek hedonistáknak Paleolit gyorsételek hedonistáknak
Szerző: Posta Renáta
Kiadó: Jaffa Kiadó (2014)

Szereted a finom ételeket, de nem kedveled a bonyolult recepteket? Nincs időd órákon át a konyhában robotolni?...

Kapcsolódó cikkek