10 étel, ami mindenkinek egyből eszébe jut

De vajon milyen bor illik hozzá?

10 étel, ami mindenkinek egyből eszébe jut
Régóta olvashatunk arról, hogy az egyes ételekhez milyen borokat lehet a legjobban párosítani. Komoly szakemberek tanácsára a klasszikus ételek mind megtalálták a borok között a hozzájuk illőt. De mi a helyzet azokkal az ételekkel, amelyek annyira szokványossá váltak, hogy szinte minden nap fogyasztjuk őket? Abból az alapeszméből kiindulva, hogy minden ételhez létezik vele összhangban lévő bor, tettem egy próbát arra, vajon hogyan nézhet ez ki a modern ételeinkkel kapcsolatban.

1. Pizza

Talán az egyik legkedveltebb étel az egész világon. Leszámítva az extrémebb ízű fajtákat (pl.: pepperoni paprika), a paradicsomos, sajtos, mediterrán fűszeres ízvilághoz egy szép rosé áll a legközelebb. Választhatunk nyugodtan a gyümölcsösebb fajtákból, mert a rózsaszínbe ágyazott eper- és málna aromák szépen harmonizálnak az oregánós, paradicsomos alapú, sonka-, sajt-, és a többi, fantáziára bízott feltétekkel.

2. Gyros

Az előbb említett ételhez hasonlóan nagy hírnévre tett szert. Nem feltétlenül a savanyú káposztával teletömött fajtákra gondolok, hanem az igazi pitába töltött marhahúsos, friss zöldséges, fokhagymás, tejszínes szószos változatokra. Itt is kihagyható a túl pikáns csípős szósz. Az ízes öntet és a marhahús hallható módon egy szép gyümölcsös, de mégis testesebb vörösborért kiállt. Nos, a merlot az a fajta bor, aki meghallja ezt a kérést, és erdei gyümölcs aromáival teljesíti ki a fokhagymás marhahús minden zamatát.

3. Kínai ételek

Ha csak a Föld népességének megoszlását tekintjük, már akkor is jelentős a kínai ételek fogyasztása. Igaz, nálunk is szinte csak a lebutított változatok kaphatók, azért ezekhez is hangolhatók szép nedű-szimfóniák. A csípős szószoktól itt is eltekinthetünk. Viszont a pirított tésztákhoz, blansírozott zöldségekhez és csirke húshoz teljes biztonsággal fogyaszthatunk illatos fehérborokat, pl.: tramini, irsai olivér, cserszegi fűszeres. Nyugodtan választhatunk savhangsúlyosabb változatokat. A marhahúsos ételfajtáknak egy kerek Portugieser lehet méltó társa.

4. Paradicsomos típusú olasz tészták

A két legelterjedtebb változat a bolognai és a milánói fajta. Oregánó és bazsalikom adja az alapfűszerezést a paradicsomos szósznak, amit a zeller és sárgarépa íze egészít ki. Mindkettőben elfér készítéskor 1-2 dl a hozzájuk illő borból. Ismét a gyümölcsösebb vörösöké a főszerep, közülük is a portugieser, merlot és pinot noir fajták vannak előnyben.

5. Tejszínes típusú olasz tészták

Itt csak annyit kell mondanom, hogy carbonara szósz. A többi változatnak is a tejszín az alapja, valamint a mediterrán fűszerek. A tejszínes csirkehús minden zamatával. Ennél a tésztaváltozatnál inkább a tüzesebb fehéreket tudnám javasolni. A balatoni olaszrizlingek és a fajtajelleges chardonnay-k itt tudnak ám nagyot alakítani. De nem nevezném felelőtlenségnek azt, ha valaki egy fűszeresebb rosé-val szeretne kísérletet tenni.

6. Zöldségsaláták

A tavaszi és nyári zöldségek minden zamata és illata, megbolondítva tejszínes, vagy akár borecet alapú öntettel. Akár csirke, vagy pulykahússal gazdagítva. Általában a szín kavalkád se egy utolsó dolog, amit ez az étel tud nyújtani. Mindenképpen egy növényi ízjegyekben gazdag, jó savgerincű fehérbort javasolnék a könnyű étekhez. A legjobb fajta erre a sauvignon blanc, ami tuti befutó, de még az igazi mandulás aromájú olaszrizling is dobogós helyen van.

7. Tejtermékekben gazdag modern tészták

Ez talán a legmegfelelőbb kifejezés erre a csoportra. Mondhattam volna azt is, mindaz, ami a hűtőben van plusz tészta. A Legtutibb tíz perces ételek. Saját hűtőmből kiindulva, tejtermékek mindig vannak otthon. Én általában a tésztát túróval, tejföllel és füstölt sajttal fogyasztom szívesen, amit még kis kakukkfűvel szoktam megbolondítani. Mindenkinek a fantáziájára bízom a többi változatot. Léteznek továbbfejlesztett túrós csuszák, sonkával, gombával gazdagított fajták. Ehhez az ételtípushoz a könnyű illatos fehérektől kezdve a gyümölcsösebb sillerekig gazdag a borválaszték. Az általam készített fajtához egy szép gyümölcsös rosé passzol a legjobban.

8. Rakott krumpli felturbózva

Gondolom, mindenki ismeri a hagyományos receptet, amelynek krumpli, kolbász, tojás és tejföl az alapja. Itt is egy kis fantázia kérdése csak, és máris a tejfölös öntetet kicsit hígítva használhatunk mediterrán fűszereket. Ebben az esetben azonban a kolbászt érdemes bacon szalonnára, vagy sonkára cserélni. Tehetünk bele még ananászt is, hogy még különlegesebb legyen az ízvilág. Borban - ami minden változathoz illik - szerintem portugieser, vagy merlot a megfelelő választás.

9. Csirkepaprikás kicsit másképp

A nagymamák ősi receptje alapján készülő nemzeti magyar étel. Talán nem jár érte megrovás, ha kicsit továbbfejlesztjük. Éppen csak annyival, hogy kiegészítjük gombával és egy tejszínes mártással. Hozzá köretnek nokedlit javaslok, amit igazán egyszerű elkészíteni. Ha mégis maradnánk az eredeti receptnél, akkor a töményebb paprikás ízek elbírnak egy könnyebb vörösbort, pl.: merlot, pinot noir. A tejszínes változatnál nyugodtan próbálkozhatunk roséval vagy sillerrel, vagy esetleg egy testesebb chardonnay-val.

10. Modern halételek

Ennél az ételcsoportnál a gyorsfagyasztott halrudacskáktól kezdve a tejfölös, zöldpaprikás, paradicsomos, bacon szalonnás harcsaszeletekig elég nagy a választék. Talán megfelelőbb, ha ételtípusokhoz választunk bort. A gyorsfagyasztott vagy egyszerűbb fűszerezésű halételekkel jól harmonizálnak az olaszrizlingek és a charnonnay-k. Ha kicsit gazdagabb a feltét, mint az említett harcsaszeleteknél, akkor mindenképpen a tüzes fehéreket részesítsük előnyben! A legjobb választások közé tartoznak a Tokaji és a Somlói borvidék szép asszonyai, a száraz és vulkanikus furmintok és hárslevelűek, melyek egyenjogú partnerei lehetnek ezeknek az ízekben gazdag halas ételeknek.

Ezen a pár hétköznapi példán keresztül azt szerettem volna bemutatni, hogy egy jól harmonizáló étel és bor párosítás kipróbálásához nem kell feltétlenül étterembe menni, vagy ünnepi alkalmakkor különleges ételekhez párosítani nagy borokat. Megvan a mindennapjainknak is a varázsa, és nagyon is színes lehet egy napunk, ha a kedvünkhöz illő ételekkel és ezekhez illő borokkal kényeztetjük testünket és lelkünket.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
10 étel, ami mindenkinek egyből eszébe jut
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
lexikon

Kapcsolódó könyvek

Borok világa Borok világa
Szerzők: Kriesi, Rolf, Osterwalder, Peter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

Ez a könyv csevegni, és egyúttal csábítani szeretne. Csevegni szeretne a bor mélységeiről, a bor...

Az ízek harmóniája Az ízek harmóniája
Szerző: Chartier, Francois
Kiadó: Alinea Kiadó (2011)

Milyen kapcsolat van az eper és az ananász között? A menta és a sauvignon blanc vagy a tölgyfa hordó és a...

Villányi borok Villányi borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

A Villány-Siklósi borvidék a kiváló vörösborok tárházaként ma már turisztikai állomássá vált a...

Étkeink s illő boraink harmóniája Étkeink s illő boraink harmóniája
Szerző: Csizmadia András
Kiadó: Borscola Kft. (2006)

Kézikönyv ínyencségre törekvőknek és haladó ínyenceknek! Jóllehet a jó bor magában is élvezetes dolog,...

Borok enciklopédiája Borok enciklopédiája
Szerző: Callec, Christian
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Miként a bor az ízlelőszerveknek, úgy ez a kézikönyv a szemnek jelent ünnepet, hiszen több mint nyolcszáz...

Halak és halételek Halak és halételek
Szerzők: Szabó Péter, Hoitsy György
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A "Halak és halételek" nem csupán egy könyv a sok közül. Rendkívüli élmény, amely teljesen új...

Borkurzus Borkurzus
Szerző: Zraly, Kevin
Kiadó: Alexandra Kiadó (2001)

"Ha még egyetlen borokról szóló könyvet sem vásárolt, akkor ezzel kezdje. Ha már egész könyvtára van,...

Balatoni borok Balatoni borok
Szerző: Laposa József
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)
Borsznobok szótára Borsznobok szótára
Szerzők: Kamp, David, Lynch, David
Kiadó: Athenaeum 2000 Kiadó (2010)

"Borsznob." Már maga az elnevezés is különcködő. Ha ezzel a végletesen sznob sznobériával találkozik az...

Az óceán kincsei Az óceán kincsei
Szerző: Longworth, Robert
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Ez a könyv rövid betekintést nyújt a tengeri étkek világába. Beszélünk a halevés jótékony hatásáról,...

Évszakok szakácskönyve Évszakok szakácskönyve
Szerző: Fitos Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Mi a titkuk a jó szakácsoknak? Titkos receptgyűjtemény vagy eltitkolt technológiák? Nem! Csak egyszerűen...

Vörösborkalauz Vörösborkalauz
Szerző: Geiger Groci, Ursula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2000)

A borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között nem mindig ismerik ki magukat. Pedig...

Magyar borvidékek Magyar borvidékek
Szerző: Bede Béla
Kiadó: Corvina Kiadó (2013)

A Corvina tematikus útikönyv-sorozatának második kötete a 22 magyar borvidéket mutatja be, kitérve azok...

Szekszárdi borok Szekszárdi borok
Szerző: Boros Károly
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

A Szekszárd környéki szép, lankás tájon jellegzetes présházak, ún. tanyák őrzik a hordókat, s bennük a...

A borról A borról
Szerző: Exley, Helen
Kiadó: Alexandra Kiadó (2015)

Pompás festmények és a legjobb, borral kapcsolatos idézetek gyűjteménye nem csak borkedvelőknek - a...

Borok a konyhában Borok a konyhában
Szerző: Herczeg Ágnes
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

"Rongyosra fogom használni ezt a könyvet! Saját szememmel néztem végig, amint Herczeg Ágnes és csapata heteken...

Tokaji borok Tokaji borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Tokaji aszút minden borkedvelő ember ivott már, mégis bizonyára sokan vannak, akik nem tudják, miért csak...

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

Egri borok Egri borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

Eger és a bor már évszázadok óta elválaszthatatlanok. A bortermő táj világhírű bora az egri bikavér, mely...

Kapcsolódó cikkek