Pórés-szalonnás burgonyaleves

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető olcsó
Pórés-szalonnás burgonyaleves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg burgonya
10 dkg húsos füstölt szalonna
2 kisebb póréhagyma
vagy
1 nagyobb póréhagyma
½ csokor petrezselyemzöld
2 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
2 dkg vaj
igény szerint olaj
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A díszítéshez:
½ szál póréhagyma

Elkészítés:

1. A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, a pórét felkarikázzuk. A kockára vágott szalonnát lábosban megpirítjuk. Amikor a zsír nagy része kisült, hozzáadjuk a vajat, majd a pórét, a zúzott fokhagymát és a burgonyát. 5 percig kevergetve pirítjuk (1. kép).

2. Felöntjük a levessel. Felforraljuk, majd a tüzet mérsékeljük. A levest fedő alatt kb. 20 percig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. Belekeverjük a tejszínt is (2. kép).

3. Amíg a leves fő, elkészítjük a pirított hagymát. Ehhez a fél szál pórét vékonyan felkarikázzuk. Egy lábosban vagy fritőzben bő olajat forrósítunk. Beleszórjuk a hagymát és kb. 1 percig sütjük (3. kép). Itatósra szedve, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük.

4. A levesből 1-2 merőkanálnyival kiveszünk és félreteszünk. A többit összeturmixoljuk vagy rúdmixerrel pürésítjük, majd visszaöntjük a lábosba.

5. Hozzáöntjük a félretett levest. Ízlés szerint fűszerezzük és összemelegítjük. Frissen vágott petrezselyemmel és a sült hagymakarikákkal megszórva tálaljuk.

Pórés-szalonnás burgonyaleves Pórés-szalonnás burgonyaleves Pórés-szalonnás burgonyaleves
Frissen tarthatjuk a maradék póréhagymát, ha megtisztított szárát forró vízbe rakva 3 percig főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, zacskóba töltjük, végül lefagyasztjuk.
Folyó víz alatt alaposan mossuk le a szennyeződéseket és a földet. Ehhez a zöld végét vágjuk le, hogy a víz átfolyhasson az egymásra simuló levelek között.
Pikánsabb és kalóriaszegényebb változat, ha tejszín belyett zsírszegény tejföllel ízesítjük a levest.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Pórés-szalonnás burgonyaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1313 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Burgonya
Burgonya
(Vince Kiadó, 2004)

A burgonya a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban fontos szerepet játszik. Az egyik legváltozatosabban elkészíthető étkezési alapanyag, az emberiség egyik fő tápláléka. Mivel a burgonya nagyjából semleges ízű,... bővebben...
Pórés-szalonnás burgonyaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Burgonya
Burgonya
(Vince Kiadó, 2004)

A burgonya a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban fontos szerepet játszik. Az egyik legváltozatosabban elkészíthető étkezési alapanyag, az emberiség egyik fő tápláléka. Mivel a burgonya nagyjából semleges ízű,... bővebben...
tippek, fortélyok