Oroszkrémtorta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Eszközök: habverő, hűtőszekrény, kenőkés, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, tortaforma
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, habverés, hűtés, kikeverés, szűrés, tojás szétválasztása, töltés

Adag: 1 tortaforma
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg mazsola
10 dkg cukrozott, apróra vágott vegyes gyümölcs
½ dl rum
A krémhez:
6 dl tejszín
5 db tojás
3 dl tej
½ rúd vanília
másfél tasak zselatinpor
A piskótaalaphoz:
4 db tojás
1 tasak sütőpor
25 dkg porcukor
1 db leve és reszelt héja citrom
20 dkg liszt
4 evőkanál forró víz
Elkészítés:

1. Elkészítjük a kerek piskótaalapot. Ha kihűlt, 3 korongra vágjuk.

2. Közben a krémhez a tojásokat a tejjel, a cukorral, a kettéhasított vaníliával gőz fölött sűrűre verjük. A végén hozzáadjuk - a csomagon olvasható előírás szerint - a felolvasztott és átszűrt zselatint. A tűzről levéve addig kevergetjük, amíg kihűl (de még ne dermedjen meg a zselatintól!), a vaníliát kidobjuk. Könnyedén a krémbe keverjük a felvert, gyengén cukrozott tejszínhab felét.

3. A lapokat megtöltjük a krémmel, megszórjuk a rumba áztatott mazsolával és a fele cukrozott gyümölccsel, amelyet előtte apróra vágunk. Majd a maradék krémmel a tortát kívülről is bevonjuk. 60-120 percre hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt a megmaradt tejszínhabbal meg cukrozott gyümölccsel díszítjük.

Egyszerűbb piskótatészta

Egyszerűbb piskótatészta
4 db tojás
25 dkg porcukor
4 evőkanál forró víz
1 db leve és reszelt héja citrom
20 dkg liszt
1 tasak sütőpor

1. A tojások sárgáját a cukorral, a citrom levével 15 percig keverjük.

2. Ezután beledolgozunk egyenként 4 evőkanál forró vizet, amivel még 10 percig keverjük. Hozzáadjuk a finomra reszelt citromhéjat, beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és végül két részletben a tojásfehérjéből keményre vert habot.

3. Sütőpapírral kibélelt tortasütőbe öntjük, tetejét simára igazítjuk. Közepesen forróra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. A sütő ajtaját 10 percig ne nyissuk ki, mert a tészta könnyen összeesik. Ha a teteje sütés közben erősen barnul, fehér papírt tegyünk rá és a tüzet csendesítsük. A tészta akkor kész, ha tűvel megszúrjuk a közepét, és kihúzva azt, nem ragacsos a tésztától. A kész piskóta tapintása rugalmas, a teteje nem horpad be.

4. Mikor a tortát kivettük a sütőből, pár percig még szikkadni hagyjuk, azután az oldalát éles, vékony késsel körülvágjuk, gyengén lisztezett deszkára kiborítjuk, és a sütőpapírt lehúzzuk róla. A tésztát csak kihűlés után vágjuk fel.

A hozzávalókból 1 tortához elegendő mennyiséget kapunk.

Hozzászólás beküldése:

Oroszkrémtorta
Értékeld elsőként! 1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2004)

A konyhaművészet éppen olyan, mint a divat. Állandóan más és más. Ám a divatban is vannak örök darabok, melyek hagyományőrzők és korszerűek egyszerre. Ilyen a jó szakácskönyv is: tudomásul veszi, hogy a világ állandóan... bővebben...