Sült hal Szpétsze szigetéről

Sült hal paradicsommártással

Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Sült hal Szpétsze szigetéről
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg hámozott, konzerv paradicsom
4 db 20 dkg-os halfilé
2 evőkanál olívaolaj
1 fej finomra vágott vöröshagyma
1 gerezd finomra vágott fokhagyma
1 csipet kristálycukor
2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
½ db citrom leve
5 dkg zsemlemorzsa
ízlés szerint
ízlés szerint bors
A díszítéshez:
igény szerint friss, apróra vágott petrezselyem
A kikenéshez:
kevés olívaolaj

Elkészítés:

1. Az olívaolajat egy serpenyőben felforrósítjuk, beletesszük a vöröshagymát a fokhagymával együtt, és 5 perc alatt aranyszínűre pirítjuk. Felöntjük a borral, hozzáadjuk a darabolt paradicsomot a levével együtt, csipetnyi cukorral, az aprított petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük, majd felforraljuk. Csökkentjük a lángot, és lassú tűzön, kb. 30 percig gyöngyözve forraljuk, míg a mártás kissé besűrűsödik. Ha szükséges, felcsavarjuk a lángot, hogy gyorsabban párologjon el a folyadék.

2. Eközben a halat (például tengeri süllőt, rombuszhalat, tőkehalat, ördöghalat vagy tilápiát) a kiolajozott tűzálló tálba fektetjük. Citromlét csepegtetünk rá, és sóval, borssal megszórjuk.

3. Amikor a paradicsommártás besűrűsödött, rásimítjuk a halszeletekre. 170 °C-ra előmelegített sütőben, fedő nélkül, a filék vastagságától függően 10-15 percig sütjük.

4. A sütő hőmérsékletét 220 °C-ra emeljük. A zsemlemorzsát a halra szórjuk. Visszatoljuk a sütőbe, és további 15 percig sütjük, vagy amíg a halhús átfő, a teteje pedig aranybarnára és ropogósra pirul. Forrón adjuk az asztalra, miután megszórtuk egy kevés apróra vágott petrezselyemmel.

Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Sült hal Szpétsze szigetéről
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 531 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Görög konyha Görög konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az egyszerű, hagyományos ételek találékonyan hasznosítják mindazokat a terményeket, amelyeket a kopár hegyvidék vagy a... bővebben...
Sült hal Szpétsze szigetéről
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Görög konyha Görög konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az egyszerű, hagyományos ételek találékonyan hasznosítják mindazokat a terményeket, amelyeket a kopár hegyvidék vagy a... bővebben...
lexikon