Gyömbéres márna

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Gyömbéres márna
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db konyhakész vörösmárna
1 darabka friss, 1 cm-es gyömbérgyökér
1 db paradicsom
2 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
3 teáskanál kristálycukor
másfél dl halalaplé
1 és ¼ dl világos szójaszósz
1 és ¼ dl fokhagymás borecet
ízlés szerint bors
ízlés szerint
néhány csepp chiliszósz
A díszítéshez:
ízlés szerint paradicsom

Elkészítés:

1. A halat kívül-belül hideg folyóvízzel megmossuk, lecsorgatjuk, majd papírtörlővel megszárítjuk.

2. A hal húsát a legvastagabb részen, mindkét oldalon kétszer-háromszor keresztben beirdaljuk. Kívül-belül sóval bedörzsöljük (1. kép).

3. A halat lapos tűzálló tálba tesszük és rászórjuk a felkarikázott újhagymát és a frissen reszelt gyömbért (2. kép). A tálat párolóedény betétjére helyezzük és lefedjük. 10-15 percig gőzöljük, amíg a hal megpuhul.

4. A szójaszószt, a fokhagymás borecetet, a cukrot és a chilimártást lábosba tesszük. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot és a csíkokra vágott zöldpaprikát (3. kép). Felöntjük a levessel és felforraljuk. Állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a mártás kissé besűrűsödik.

5. A halat kivesszük a párolóedényből és előmelegített tálra tesszük. Leöntjük a mártással. Csíkokra vágott paradicsommal díszítve tálaljuk.

Gyömbéres márna Gyömbéres márna Gyömbéres márna
Egész hal helyett szeletekre vágott halból is készíthetjük. Ekkor a párolási idő 5-7 percre csökken.
Friss és semleges, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Gyömbéres márna
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1608 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Kínai konyha
Kínai konyha
(Vince Kiadó, 2005)

Noha ismereteink a kínai konyhával kapcsolatban legtöbbször kimerülnek a sarki büfé kínálatánál, valójában az ország méretével arányosan gazdag és változatos ez a fajta gasztronómiai kultúra. Ebből kaphatunk némi ízelítőt... bővebben...
Gyömbéres márna
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Kínai konyha
Kínai konyha
(Vince Kiadó, 2005)

Noha ismereteink a kínai konyhával kapcsolatban legtöbbször kimerülnek a sarki büfé kínálatánál, valójában az ország méretével arányosan gazdag és változatos ez a fajta gasztronómiai kultúra. Ebből kaphatunk némi ízelítőt... bővebben...
ételfotó