Gyömbéres rákleves

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Gyömbéres rákleves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db főtt garnélarák
1 db friss, 3 cm-es gyömbérgyökér
½ teáskanál őrölt csillagánizs
1 szál sárgarépa
1 kisebb szál póréhagyma
8 és fél dl halalaplé
1 teáskanál világos szójaszósz
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A zöldségeket megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk. Lábosba tesszük a babérlevéllel együtt (1. kép). Felöntjük a levessel és felforraljuk. Fedő alatt, kis lángon kb. 10 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.

2. Közben az óriásgarnélát megtisztítjuk, a törzsét széttörjük, a farokból késsel kiemeljük a húst (2. kép). A rákhúst a levesbe tesszük.

3. Belekeverjük a frissen reszelt gyömbért, a szójaszószt és az őrölt csillagánizst (3. kép). Fedő alatt, kis lángon további 10 percig főzzük. Sóval, borssal ízesítjük.

4. A levest előmelegített tányérokba merjük. Azonnal fogyasztjuk.

Gyömbéres rákleves Gyömbéres rákleves Gyömbéres rákleves
A ráknak a farkában található húsát fogyasztjuk. Hogy ehhez hozzájussunk, előbb az egész állatot meg kell főzni. A csápok vagy ollók letörése után tudjuk középen kettétörni a rákot, így szabaddá válik a húsos rész, ahonnan kanállal vagy más eszközzel tudjuk kiemelni. A homár farka olyan vastag, hogy hosszában, bárddal vágják ketté. Így könnyen kiszedhető a húsa.
Ha friss rák nem kapható, fagyasztottat vagy konzervet is vehetünk.
Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Gyömbéres rákleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1407 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Kínai konyha
Kínai konyha
(Vince Kiadó, 2005)

Noha ismereteink a kínai konyhával kapcsolatban legtöbbször kimerülnek a sarki büfé kínálatánál, valójában az ország méretével arányosan gazdag és változatos ez a fajta gasztronómiai kultúra. Ebből kaphatunk némi ízelítőt... bővebben...
Gyömbéres rákleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Kínai konyha
Kínai konyha
(Vince Kiadó, 2005)

Noha ismereteink a kínai konyhával kapcsolatban legtöbbször kimerülnek a sarki büfé kínálatánál, valójában az ország méretével arányosan gazdag és változatos ez a fajta gasztronómiai kultúra. Ebből kaphatunk némi ízelítőt... bővebben...
tippek, fortélyok