Skót gyümölcskenyér

Dundee cake

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Skót gyümölcskenyér
Adag: 1 tortaforma (10 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
55 dkg vágott mazsola
5 dkg összevágott, cukrozott narancshéj
5 dkg összevágott, cukrozott citromhéj
másfél evőkanál barna rum
6 db tojás
1 evőkanál narancslekvár
35 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
½ teáskanál
15 dkg hámozott mandula
25 dkg puha vaj
25 dkg barnacukor
A sütőformához:
igény szerint liszt
igény szerint puha vaj

Elkészítés:

1. A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Egy 20 cm átmérőjű tortaformát duplán kibélelünk sütőpapírral (lásd a megjegyzést), a papírt megkenjük vajjal, megszórjuk liszttel.

2. A mazsolát, a cukrozott narancs- és citromhéjat és a rumot üvegtálba tesszük, összekeverjük. Kevert tésztát készítünk, ehhez a vajat és a cukrot habosra verjük, egymás után a kissé felvert tojásokat is hozzákeverjük. Ha már minden tojást beledolgoztunk, a baracklekvárt is belekeverjük.

3. A lisztet, a sütőport és a sót tálba szitáljuk, belekeverjük az őrölt mandulát meg a rumos gyümölcsöket, majd három részletben a vajas keverékhez adjuk. A tésztát a sütőformába töltjük, a tetejét elsimítjuk, a hámozott mandulával díszítjük. A sütőben kb. 120 percen át sütjük. A második órában sütőpapírral lefedjük. A kész tortát kivesszük a formából, sütőrácson hagyjuk kihűlni, de a papírt nem vesszük le róla. Szellősen csomagolva legalább 5 napig hűvös helyen pihenni hagyjuk, hogy az aromái teljesen kibontakozhassanak.

4. Tálalás előtt először lehúzzuk a sütőpapírt. A baracklekvárt egy kis lábosban 1 teáskanálnyi vízzel simára keverjük és felmelegítjük. Megkenjük vele a torta tetejét, hogy szépen csillogjon.

Ha a narancs vagy citrom vékonyan hámozott héját megszárítjuk, kávédarálón ledaráljuk, hetekig eltarthatjuk jól záródó üvegben, sütéshez használhatjuk.
Ha túl puha a tésztánk, akkor a mazsola leszállhat a sütemény aljára. Ezért ügyelni kell arra, hogy a tészta állaga olyan legyen, hogy a belemártott kanálról csak nehezen csorogjon le. A mazsolát pedig hempergessük meg lisztben, mielőtt belekeverjük a tésztába.
A gyümölcstorta sütési ideje aszerint is változhat, hogy milyen sütőben sütjük.
Ha gyerekeknek (is) készítjük a rum helyett rumaromával ízesítsük!
A skót gyümölcstorta mazsolával, naranccsal és citrommal, mandulával és egy kupica rummal készül. Egész Nagy-Britanniában igen népszerű teasütemény.
Skót gyümölcskenyér
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1099 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Piskóták és más sütemények Piskóták és más sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A piskótafélék bármelyike lehet ebéd, vacsora nagyszerű zárófogása, de a minden alkalomra kiváló édességek maguk is a középpontba kerülhetnek egy-egy ünnepi kávézás vagy csupán egyszerű délutáni kávé-tea mellett.... bővebben...
Skót gyümölcskenyér
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Piskóták és más sütemények Piskóták és más sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A piskótafélék bármelyike lehet ebéd, vacsora nagyszerű zárófogása, de a minden alkalomra kiváló édességek maguk is a középpontba kerülhetnek egy-egy ünnepi kávézás vagy csupán egyszerű délutáni kávé-tea mellett.... bővebben...
ételfotó