Lasagne csalánnal és cukkinivirággal

Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg cukkini
20 dkg csalán
35 dkg lasagne
3 dkg vaj
8 evőkanál extraszűz olívaolaj
½ csokor petrezselyem
4 dl tej
5 dkg reszelt parmezán sajt
40 dkg gouda sajt
3 szál zöldhagyma
30 dkg kerti zsázsa
30 dkg fodros kel
1 db tojás
ízlés szerint frissen őrölt fehér bors
ízlés szerint
ízlés szerint majoránna

Elkészítés:

1. A lasagne lapokat nagy lábosban, forrásban lévő sós vízben 2-3 percig előfőzzük (ha olajat is teszünk a vízbe, nem ragadnak össze a tésztalapok). Szűrőkanállal kiemeljük, hideg vízzel leöblítjük, és tiszta ruhára tesszük száradni.

2. Kivajazunk egy nagy tűzálló tálat. A megtisztított fodros kelt, csalánt és kerti zsázsát sós vízben nem túl puhára főzzük. Lecsöpögtetjük, és csíkokra vágjuk.

3. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a karikára vágott zöldhagymát. Hozzáadjuk a karikára vágott cukkinit, és 4-5 percig pároljuk. Megsózzuk.

4. A tojást tálba ütjük, belekeverjük a tejet és a reszelt gouda sajtot. Sóval, fehér borssal ízesítjük.

5. Néhány lasagne lappal kibéleljük a tálat. Beborítjuk a főtt zöldségek egyharmadával, megszórjuk a csíkokra vágott cukkinivirág egyharmadával és a hagymás cukkini egyharmadával. Beborítjuk egy réteg tésztával, meglocsoljuk a sajtmártással és megszórjuk reszelt parmezán sajttal, apróra vágott petrezselyemmel és majoránnával. A rétegezést addig folytatjuk, amíg tart a hozzávalókból. A tetejére tészta kerüljön, amit leöntünk a mártással, megszórunk reszelt parmezán sajttal és rámorzsoljuk a vajat.

6. Előmelegített, 180 fokos sütőben 30-35 percig sütjük. Szeletelés előtt 5 percig állni hagyjuk.

Házilag gyúrt tészta - alaprecept

Kép nélkül
Sima tésztához::
4 nagyobb tojás
45 dkg liszt
Színes tésztához::
3 nagyobb tojás
38 dkg liszt
5 dkg parajpüré vagy

1. Deszkára szitáljuk a lisztet és a sót. Közepébe mélyedést nyomunk, és egyenként beleütjük a tojásokat. Villával apránként beledolgozzuk a lisztbe (1. kép). Ha ízesített tésztát készítünk, ebben a fázisban adjuk hozzá a parajpürét vagy a paradicsompürét. Addig keverjük, amíg a folyékony alapanyagok jól elkeverednek a lisztben.

2. Egy bizonyos ponton túl már nehéz a villával dolgozni, ekkor kézzel gyúrjuk tovább a tésztát (2. kép). Cipóvá formáljuk, és tovább gyúrjuk (3. kép). Lágynak, de nem ragadósnak kell lennie.

3. A tésztacipót ellapítjuk, megint összedolgozzuk, majd tenyerünk alsó részével jól lenyomkodjuk. A tésztát 90 fokban elfordítjuk, majd megismételjük a folyamatot, körbe-körbe. 10 percig gyúrjuk (1. kép). Letakarva félretesszük, és 15-20 percig pihentetjük.

Kézi nyújtásnál:

4/a. A kézi nyújtáshoz belisztezünk egy tiszta deszkát és egy nyújtófát. A tésztát a nyújtófával középről kiindulva, kifelé nyújtjuk, körbe-körbe (4. kép). Amikor elérte a 6 milliméteres vastagságot, a tészta távolabbi szélét rátekerjük a nyújtófára és kicsit megnyújtjuk. Kitekerjük, a tésztát 90 fokban elfordítjuk, majd megismételjük a folyamatot. Addig nyújtjuk, amíg szinte áttetszővé nem válik.

5/a. A tészta kézi felvágásához a tésztalapot lazán feltekercseljük, ellapítjuk. A tekercset éles, nagy késsel különböző vastagságokban felvágjuk (5. kép ). Ha 3 mm széles csíkot vágunk, tagliolini, taglierini, ha 6 mm-eseket fettucine (vékonymetélt), ha 1 centimétereseket, tagliatelle (szélesmetélt) lesz előle. A pappardelléhez 2 centiméteresre szeleteljük. A tésztacsíkokat szétrázzuk, és tiszta ruhára fektetve szikkadni hagyjuk.

Tésztagép használatával:

4/b. Ahhoz, hogy a tésztát géppel tudjuk kinyújtani, több darabra kell osztani, majd kézzel ellapítani. A tésztagépet a legnagyobb szélességbe állítjuk, majd mindegyik darabot áthajtjuk rajta. Egy fokozattal kisebbre állítjuk a rést és megismételjük a folyamatot. Addig folytatjuk, amíg a tészta el nem érte a kívánt vastagságot.

5/b. A kinyújtott tésztát kb. 30 cm hosszú téglalapokká vágjuk. A gépbe beletesszük a kívánt betétet és áthajtjuk rajta a tésztát. Tiszta ruhára fektetve 120 percet szikkadni hagyjuk.

Lasagne csalánnal és cukkinivirággal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 853 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tészta és rizs , , ,
Tészta és rizs
(Kossuth Kiadó, 2007)

A több mint 600 receptet tartalmazó, könnyen kézbe fogható, kihajtható vaskos kis szakácskönyv a nagy sikerű Világkonyha folytatása. Ebben a kötetben a sokféle főtt, rakott, töltött és csőben sült tészta- és változatos módon... bővebben...
Lasagne csalánnal és cukkinivirággal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tészta és rizs , , ,
Tészta és rizs
(Kossuth Kiadó, 2007)

A több mint 600 receptet tartalmazó, könnyen kézbe fogható, kihajtható vaskos kis szakácskönyv a nagy sikerű Világkonyha folytatása. Ebben a kötetben a sokféle főtt, rakott, töltött és csőben sült tészta- és változatos módon... bővebben...
lexikon