Cézár-saláta

Caesar saláta

Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Cézár-saláta
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dkg friss parmezán sajt
1 nagyobb fej fejes saláta
2 szelet vastag szeletre vágott fehérkenyér
1 gerezd fokhagyma
2 szelet baconszalonna
2 evőkanál napraforgóolaj
Az öntethez:
1 kisebb tojás
1 db citrom leve
6 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint fehér bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A pirított kenyérkockák készítéséhez levágjuk a vastagon szeletelt kenyér héját. A kenyeret kicsi kockákra vágjuk. Egy serpenyőben olajat melegítünk, és aranybarnára pirítjuk benne a kenyérkockákat (1. kép). Konyhai papírtörlőn lecsöpögtetjük róla az olajat.

2. A szalonna bőrét lehúzzuk és kidobjuk. A szalonnát összevágjuk, és ropogósra sütjük. Konyhai papírtörlőn lecsöpögtetjük.

3. A fokhagymát kettévágjuk, és a bekenjük vele belülről azt a tálat, amiben a salátát tálaljuk. Ettől a saláta leheletnyit fokhagymás ízű lesz.

4. A salátát megmossuk, falatkákra tépjük, és beletesszük a tálba.

5. Burgonyahámozóval vékony szeleteket vágunk a parmezánból (2. kép).

6. Az öntethez a tojást felverjük egy kis tálban (3. kép). Fokozatosan belekeverjük a citromlevet és az olajat. Sózzuk, borsozzuk.

7. A salátaöntetet ráöntjük a salátára, és beleforgatjuk, hogy bevonja. Pirított kenyérrel, szalonnával és parmezán sajttal tálaljuk.

Cézár-saláta Cézár-saláta Cézár-saláta
A klasszikus cézár salátát sokan amerikai ételnek tartják, pedig Caesar Cardini olasz szakács, étterem-tulajdonos alkotta 1924-ben, Mexikóban.
A cézár salátát világszerte kedvelik. Rosa Cardini alkotta meg első ízben, aki egy olasz bevándorló férfi, Cesare Cardini nővére volt. A Cardinik San Diegóban éltek, és az amerikai alkoholtilalom időszakában a mexikói határon, Tijuanában vendéglőt üzemeltettek. 1924-ben, a forró július 4-ei napon a vendéglő zsúfolásig megtelt vendégekkel, és bizony igen rövidnek bizonyult a felszolgálandó ételek alapanyagainak sora. Rosának tehát ki kellett találnia valamit azokból az alapanyagokból, amik a keze ügyébe kerültek. Egy új salátát helyezett a vendégei asztalára. A cézár saláta azóta is igen népszerű; gyorsan elkészül, előételként vagy akár főételként is fogyasztható.
A frissen reszelt parmezán összehasonlíthatatlanul ízesebb, mint a boltban reszelve kapható. Mindig csak annyi sajtot reszeljünk le, amennyit felhasználunk. A többit csomagoljuk műanyagfóliába, így hónapokig eltartható a hűtőben.
A terhes nők, a gyerekek és a gyenge immunrendszerű felnőttek inkább kerüljék a nyers tojással készült recepteket.
Friss és gyümölcsös, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.
Cézár-saláta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1142 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Barbecue és nyári saláták
Barbecue és nyári saláták
(Vince Kiadó, 2005)

A hagyományos barbecue-ételek receptgyűjteménye, lépésről lépésre. Ez az ötletekkel teli szakácskönyv 120 különféle ínycsiklandó barbecue- és salátareceptet ajánl. Külön fejezetek foglalkoznak a hallal és a tenger... bővebben...
Cézár-saláta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Barbecue és nyári saláták
Barbecue és nyári saláták
(Vince Kiadó, 2005)

A hagyományos barbecue-ételek receptgyűjteménye, lépésről lépésre. Ez az ötletekkel teli szakácskönyv 120 különféle ínycsiklandó barbecue- és salátareceptet ajánl. Külön fejezetek foglalkoznak a hallal és a tenger... bővebben...
ételfotó