Narancsmártás

Elkészítési idő: 35 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, kés, lábas, reszelő, tűzhely
Eljárások: beforralás, forralás, préselés, reszelés, gyalulás

Adag: 1 adag (0.3 liter)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 és fél dl frissen préselt/facsart narancslé
1 teáskanál reszelt narancshéj
3 evőkanál Grand Marnier likőr
vagy
3 evőkanál konyak
vagy
3 evőkanál Cointreau likőr
20 dkg hideg, kockára vágott vaj
2 és fél dkg kristálycukor
Elkészítés:

1. Kis lábosban, kis lángon, a narancslevet a cukorral és a finomra reszelt narancshéjjal együtt felforraljuk, és állandóan kevergetve addig sűrítjük, amíg szirupossá válik.

2. A vajat, kis adagokban, a forrásban lévő folyadékhoz adjuk, addig keverjük, amíg a massza egészen sima lesz. A lábost levesszük a tűzről, és hozzáadjuk az alkoholt. A mártást azonnal tálaljuk, vagy a tálalás előtt 30 percig melegen tartjuk (nem forrósítjuk).

Palacsintához kitűnő ez a rafinált mártás, de hasonlóképpen jó a fagylaltokhoz is.
Ha a mártás túlságosan lehűl, akkor megdermed, ha pedig túl forró, kicsapódnak a hozzávalói. Mindkét esetben langyossá kell tennünk. Ehhez némi narancslevet vagy vizet forralunk, hideg vajjal simára keverjük, majd lassan, folyamatosan kevergetve a hideg vagy a forró mártáshoz adjuk.
Hozzászólás beküldése:

Narancsmártás
Értékeld elsőként! 1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mártások
(Vince Kiadó, 2008)

Tudta, hogy rafinált mártásokkal, öntetekkel milyen könnyű az egyszerűen elkészíthető ételekből is különleges ínyencséget varázsolni? A jól megfogalmazott receptleírások segítségével a fehér vajmártás, a remulád-mártás... bővebben...