Zöldmártás

Elkészítési idő: 35 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Zöldmártás
Adag: 1 adag (0.35 liter)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dkg friss tárkony
5 dkg friss spenót
5 dkg zsázsa
5 dkg friss turbolya
vagy
5 dkg friss petrezselyem
25 dkg otthon készített majonéz
vagy
25 dkg konzerv majonéz
1 teáskanál finomra vágott metélőhagyma
1 gerezd durvára vágott fokhagyma
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt bors

Elkészítés:

1. A spenótleveleket hideg vízben háromszor alaposan megmossuk, amíg minden szennyeződés lejön róluk. A zöldfűszereket ugyancsak alaposan megmossuk, lecsepegtetjük.

2. A spenótot és a zöldfűszereket a fokhagymával és 1,5 evőkanál vízzel együtt konyhai robotgépbe tesszük, és pürésítjük.

3. A keveréket öntöttvas edénybe tesszük, és lassan melegítjük, amíg forrni kezd. A folyadékot elpárologtatjuk, majd a spenótos masszát muszlinnal bélelt szitán azonnal átcsurgatjuk. A muszlin sarkait összefogjuk, hogy a maradék folyadékot is kipréseljük belőle. A fölösleges folyadékot kiöntjük.

4. A száraz püréhez kis adag házi készítésű majonézt vagy jó minőségű kész majonézt adunk, hogy fellazítsuk, majd a maradék majonézt is hozzáadva addig keverjük, amíg fényes, zöld mártást kapunk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hidegen salátákhoz, hideg, párolt szárnyasokhoz, halakhoz, levesekhez és egytálételekhez kínálhatjuk.

A majonéz alapú színes mártás ideális kísérője lehet például a párolt lazacfilének.

Majonéz

Majonéz
2 db tojás
5 dkg dijoni mustár vagy
1 teáskanál mustárpor
2.5 dl földimogyoró-olaj vagy
2.5 dl olívaolaj
1 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál
ízlés szerint fehér őrölt bors

1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).

2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.

3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).

4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.

5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.

Zöldmártás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1123 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mártások Mártások
(Vince Kiadó, 2008)

Tudta, hogy rafinált mártásokkal, öntetekkel milyen könnyű az egyszerűen elkészíthető ételekből is különleges ínyencséget varázsolni? A jól megfogalmazott receptleírások segítségével a fehér vajmártás, a remulád-mártás... bővebben...
Zöldmártás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mártások Mártások
(Vince Kiadó, 2008)

Tudta, hogy rafinált mártásokkal, öntetekkel milyen könnyű az egyszerűen elkészíthető ételekből is különleges ínyencséget varázsolni? A jól megfogalmazott receptleírások segítségével a fehér vajmártás, a remulád-mártás... bővebben...
hírlevél