Sütőtökkrémleves

Elkészítési idő: 75 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető olcsó
Eszközök: borsdaráló, fazék, kés, konyhai robotgép, lábas, szűrő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, főzés, hámozás, kimagozás, szűrés, turmixolás

Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
75 dkg sütőtök
3 evőkanál zsíros tejszín
másfél dkg vaj
másfél evőkanál rizs
3 nagy félbevágott, kimagozott paradicsom
1 szál apróra vágott, fehér ázsiai citromfű
3 nagy apróra vágott burgonya
15 dl víz
vagy
vagy
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint
szükség szerint tej
Díszítéshez:
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
néhány ág zsálya
Elkészítés:

1. A tököt megmossuk, leszárítjuk, torzsáját egy kis, éles késsel kivágjuk. A tököt felnegyedeljük, a magokat nagy kanállal kikaparjuk és kidobjuk, a húst a héj mellett szorosan kivágjuk, és durvára aprítjuk.

2. Nagy fazékba tesszük a tököt, a burgonyát, a paradicsomot és a késpengével összezúzott citromfű fehér részét, felöntjük a húslével vagy zöldséglevessel, vagy vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd kis lángon 25-30 percig lassan főzzük, amíg a burgonya megpuhul. Ezután a citromfüvet kivesszük és eldobjuk.

3. Amíg a leves fő, a hosszú szemű rizst forró sós vízbe tesszük, és kevergetve felforraljuk. Kb. 12 perc alatt puhára főzzük. A rizst szűrőbe tesszük, folyóvízzel leöblítjük. Félretesszük, közben hagyjuk lecsepegni.

4. A levest konyhai robotgépben vagy turmixban sima péppé pürésítjük. Tiszta lábosba öntjük, hozzáadjuk a szerecsendiót, és ha kell, fűszerezzük. A levesnek sűrűnek, de még kanálból szürcsölhetőnek kell lennie. Szükség esetén kevés tejjel hígíthatjuk. Belekeverjük a rizst, a vajat és a tejszínt, az egészet jól felforrósítjuk. Tányérokba merjük, a zöldfűszerrel és frissen őrölt fekete borssal megszórva tálaljuk.

Aranybarna színe és szilárd állaga ideális leveszöldséggé teszi a sütőtököt. Itt a savanykás citromfű ízletes ellentétet alkot az édes tökkel.

Tyúkhúsalaplé

Tyúkhúsalaplé
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Zöldségalaplé

Zöldségalaplé
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Hozzászólás beküldése:

Sütőtökkrémleves
Értékeld elsőként! 1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
(Vince Kiadó, 2008)

Nincs is jobb egy tál finom levesnél! Hideg téli napokon a sütőtök - vagy gombakrémleves belülről melegíti az embert. De a levesek a forró évszakban is igazi élvezetet jelenthetnek: bizonyítja ezt a jól lehűtött gazpacho vagy a... bővebben...