Pulykahús molemártással

Elkészítési idő: 105 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Pulykahús molemártással
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 szelet durvára vágott pulykamell
1 fej cikkekre vágott, hámozott fokhagyma
1 fej apróra vágott vöröshagyma
2 és ¼ dl víz
4 és fél dl tyúkhúsleves
1 szál apróra vágott szárzeller
1 csokor friss, apróra vágott korianderzöld
vagy
5 dl molekrém
Hígításhoz:
Tálaláshoz:
4 evőkanál szezámmag

Elkészítés:

1. A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. A pulykaszeleteket 4-4 darabra vágjuk és elrendezzük egy nagy sütőtálban. A hús köré öntjük a levest és a vizet, mellétesszük a vöröshagymát, fokhagymát, zellert, babérlevelet és a korianderzöld felét.

2. A tálat lefedjük, és az előmelegített sütőben, 60-90 perc alatt puhára pároljuk. Ha szükségesnek látjuk, kevés folyadékkal pótoljuk az elpárolgott főzőlét.

3. A molemártást vagy a molekrémet, amit a dobozán található utasítás szerint tudunk felhígítani a levessel, híg krémmé lazítva átforrósítjuk.

4. A szezámmagokat száraz serpenyőben, gyakori kevergetés vagy a serpenyő rázogatása mellett, 1-2 perc alatt aranysárgára pirítjuk.

5. A pulykadarabokat tálra rendezzük, és rámerjük a meleg molemártást. Tálalás előtt megszórjuk pirított szezámmaggal és a maradék apróra vágott korianderzölddel.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Mole poblano

Mole poblano
45 dkg érett paradicsom
3-4 evőkanál reszelt étcsokoládé
3 db szárított, édes ancho chilipaprika
3 db szárított mulato chilipaprika
5-6 db szárított California chilipaprika vagy
5-6 db szárított New Mexico chilipaprika
3 evőkanál napraforgóolaj
1 evőkanál zöldcitromlé
2 evőkanál chilipor
1 evőkanál földimogyoróvaj
2 evőkanál mazsola
3 evőkanál hámozott, durvára darált mandula
1 késhegynyi őrölt római kömény
1 késhegynyi őrölt koriander
1 késhegynyi őrölt fahéj
1 csipet édesköménymag
1 csipet szegfűszeg
2 db szikkadt, vékony szeletre vágott tortilla
5 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 db apróra vágott vöröshagyma
3 evőkanál pirított szezámmag vagy
3 evőkanál tahini
ízlés szerint bors
ízlés szerint
Tálaláshoz::
kevés reszelt étcsokoládé

1. A szárított chiliket fémfogó segítségével, nyílt láng fölött, néhány másodperc alatt körös-körül sötétre pirítjuk. Kiolajozatlan serpenyőben, közepes lángon, fél percig piríthatjuk, de ekkor is forgatva.

2. A megpirított chiliket tűzálló tálba fektetjük, és felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, amennyi ellepi. Fedő alatt legalább 1 órán keresztül, de legjobb, ha egész éjszaka puhítjuk. Közben egyszer-kétszer átforgatjuk a paprikákat, hogy egyenletesen szívják magukba a vizet.

3. A megpuhult chiliket szűrőkanállal kiemeljük, kimagozzuk, majd feldaraboljuk a húsukat. Robotgépbe tesszük.

4. Hozzáadjuk a vöröshagymát, fokhagymát, paradicsomot, tortillacsíkokat, szegfűszeget, édesköményt, fahéjat, koriandert, római köményt, szezámmagot, mandulát, mazsolát és mogyoróvajat, majd pürésítjük. A motort járatva annyi levest csorgatunk hozzá, hogy sima krémet kapjunk. Belekeverjük a maradék levest, a reszelt csokoládét és a chiliport.

5. Az olajat vastag aljú serpenyőben addig hevítjük, míg már füstöl, majd beleöntjük a keveréket. Fröcsög és pattog, ahogy a forró olajjal érintkezik! 10 percig folyamatosan kevergetjük, nehogy odaégjen.

6. Sóval, borssal, zöldcitromlével ízesítjük, kevés reszelt csokoládéval díszítjük, és tálaljuk.

Pulykahús molemártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 578 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mexikói konyha Mexikói konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A vibrálóan eleven és izgalmas mexikói konyhát különféle kultúrák sok évszázados konyhaművészeti hagyományainak bonyolult rétegződése alakította igazi „fúziós” konyhává. Az azték, tolték, zapoték és maja törzsek... bővebben...
Pulykahús molemártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mexikói konyha Mexikói konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A vibrálóan eleven és izgalmas mexikói konyhát különféle kultúrák sok évszázados konyhaművészeti hagyományainak bonyolult rétegződése alakította igazi „fúziós” konyhává. Az azték, tolték, zapoték és maja törzsek... bővebben...
szólj hozzá, értékelj