Kagylóleves kukoricával

Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Kagylóleves kukoricával
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg konzerv étikagyló
vagy
130 dkg héjas étikagyló
vagy
15 dkg főtt kukorica
4 teáskanál vaj
10 dl tej
3 dl halalaplé
50 dkg kockára vágott burgonya
1 ¾ dl víz
2 evőkanál fehérbor
3 evőkanál liszt
1 szál kockára vágott sárgarépa
1 nagyobb fej finomra vágott hagyma
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A díszítéshez:
ízlés szerint apróra vágott petrezselyemzöld

Elkészítés:

1. Friss kagylók esetében vastag fenekű lábosba tesszük őket, és ráöntjük a bort. Lefedve, közepes lángon 2-4 percig főzzük, amíg kinyílnak, időnként megrázzuk az edényt. A kagylók húsát kiszedjük a héjukból (1. kép), és nagyon sűrű szitán át leszűrjük a főzőlevet, félretesszük. Ha konzervkagylót használunk, leszűrjük és leöblítjük.

2. A vajat egy nagy lábosban közepes hőfokon felolvasztjuk. Beletesszük a hagymát és a sárgarépát, és 3-4 percig gyakori keverés mellett pároljuk, amíg a hagyma üvegesedni kezd. Hozzákeverjük a lisztet, és főzzük még 2 percig.

3. Lassanként beleöntjük a halleves felét, és jól összekeverjük a liszttel, az edény alját is felkaparva. Hozzáöntjük a halleves többi részét és az étikagyló félretett főzőlevét vagy vizet, ha konzervkagylót használtunk. Kevergetve éppen csak felforraljuk.

4. Beletesszük a burgonyát (2. kép), a kukoricát, a tejet, és jól összevegyítjük. Csökkentjük a hőfokot, félig lefedve, körülbelül 20 percig lassan, gyöngyözve főzzük, időnként megkeverve, amíg a zöldségek megpuhulnak.

5. Ha az étikagyló nagy, elvágjuk (3. kép) , majd a levesbe tesszük, és 5 perc alatt átmelegítjük. Ha szükséges, még fűszerezzük.

6. A levest tányérokba tesszük, és megszórjuk petrezselyemmel.

Kagylóleves kukoricával Kagylóleves kukoricával Kagylóleves kukoricával
Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Kagylóleves kukoricával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 812 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
Kagylóleves kukoricával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek
Levesek
(Vince Kiadó, 2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes... bővebben...
most van szezonja