Édes hagymás lepény

Elkészítési idő: 85 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető olcsó
Édes hagymás lepény
Adag: 1 sütőforma (20 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 teáskanál víz
¼ teáskanál
1 evőkanál olívakrém
7 dkg vaj
12 dkg finomliszt
1 evőkanál konzerv zöldbors
1 db tojás
1 teáskanál dijoni mustár
Az édes hagymás töltelékhez:
3 db szeletelt hagyma
3 evőkanál mazsola
2 evőkanál balzsamecet
1 gerezd szeletelt fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál kristálycukor
7 és fél dkg feta sajt

Elkészítés:

1. Vékonyan kikenünk két 12 lyukú sütőformában összesen húsz lyukat. A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadunk negyed teáskanálnyi sót és a feldarabolt vajat. Kézzel összekeverjük, amíg az állaga zsemlemorzsára hasonlít. Mélyedést nyomunk a közepébe. Egy kés nyelével összenyomjuk a zöld borsot, apróra vágjuk. A liszthez adjuk a tojássárgáját, egy kis mustárt és legfeljebb két teáskanálnyi vizet. Egy sima pengéjű késsel simára keverjük. Vékonyan kilisztezett felületre borítjuk, és labdává nyomjuk, műanyag fóliába csomagoljuk, és 20 percre a hűtőbe tesszük.

2. A sütőt 200 fokra (gáz: 6) előmelegítjük. Lisztes felületen kinyújtjuk a tésztát 2-3 mm vastagságúra. Egy 8 centi átmérőjű formával 20 kört vágunk. Betesszük a sütőformába, kissé megszurkáljuk. 8-10 percig sütjük, amíg aranyszínű lesz.

3. A töltelékhez olajat hevítünk egy vastag serpenyőben. Beletesszük a hagymát, a fokhagymát, és letakarva pároljuk 30 percig, amíg a hagyma egészen megpuhul és barnulni kezd. Kicsit erősebb lángra tesszük, hozzáadjuk a cukrot, az ecetet, és kevergetve addig pároljuk, amíg a folyadék nagy része elpárolog, és a hagyma már csillogó felületű. Hozzáadjuk a mazsolát is.

4. A lepények aljára egy kis olívakrémet teszünk. Rákanalazzuk a hagymás keveréket, rámorzsoljuk a fetasajtot. Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.

A megadott mennyiségből kb. 20 darab készül.

Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.
Friss és semleges, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.
Édes hagymás lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 557 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vendégváró falatok Nélkülözhetetlen vendégváró falatok
(Vince Kiadó, 2004)

A vendégváró falatok a szakácsművészet modern, rugalmas és látványos elemei. Gusztusos "apróságok" elegáns tálalásban - a hangsúly mégis mindenkor az egyszerűségen és az ízléses tálaláson van. Sem kés, sem villa nem... bővebben...
Édes hagymás lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vendégváró falatok Nélkülözhetetlen vendégváró falatok
(Vince Kiadó, 2004)

A vendégváró falatok a szakácsművészet modern, rugalmas és látványos elemei. Gusztusos "apróságok" elegáns tálalásban - a hangsúly mégis mindenkor az egyszerűségen és az ízléses tálaláson van. Sem kés, sem villa nem... bővebben...
van itthon