Sajtos-olajbogyós empanadillas

Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Sajtos-olajbogyós empanadillas
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
9 dkg kimagozott zöld olívabogyó
9 dkg kemény sajt
vagy
9 dkg lágy sajt
50 dkg mélyhűtött leveles tészta
vagy
50 dkg házi leveles tészta
2 evőkanál paradicsompüré
6 dkg konzerv, lecsepegtetett szárított paradicsom
kevés liszt
ízlés szerint bors
A díszítéshez:
ízlés szerint friss petrezselyemzöld
A tészta megkenéséhez:
1 db felvert tojás

Elkészítés:

1. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A sajtot kb. fél cm-es kockákra vágjuk. Az olajbogyót, a szárított paradicsomot és a szardellafilét a sajttal megegyező méretű darabokra aprítjuk. Mindet tálba szórjuk, borssal ízesítjük, és lazán összeforgatjuk. Belekeverjük a paradicsompürét is.

2. Enyhén belisztezett felületen vékonyra nyújtjuk a levelestésztát. 8 cm átmérőjű, kerek formával 18 kört szaggatunk a tésztából. A leesett tésztamaradékot újra összegyúrjuk, és még 8 kört szaggatunk belőle. Teáskanállal kis töltelékhalmokat rakunk a körök közepére.

3. A körök szélét kevés vízzel megnedvesítjük, és a kör egyik felét a másikra hajtjuk úgy, hogy teljesen befedje a tölteléket. Ujjainkkal lenyomkodjuk, összetapasztjuk a széleket. Éles kés hegyével kis vágást ejtünk a tésztabatyuk oldalán. A megtöltött tésztát ebben az állapotban hűtőszekrényben tárolhatjuk, míg elérkezik a sütés ideje.

4. A tésztabatyukat megnedvesített sütőpapírra sorakoztatjuk, a tetejüket tojással megkenjük, és az előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük, míg ropogósra-aranybarnára pirulnak és megemelkednek. Petrezselyemlevélkékkel díszítve, tűzforrón, melegen, de akár hidegen is kínálhatjuk.

Kb. 26 db empanadillát készíthetünk belőle.

Teltebb, száraz, enyhén fűszeres, elegáns vörösbor illik hozzá.

Leveles tészta

Leveles tészta
10 dkg hideg vaj
25 dkg liszt
2-3 csepp citromlé
1 teáskanál
4 dkg olvasztott vaj

1. A lisztet a sóval a gyúródeszkára vagy munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,2 dl vízbe keverjük, és a vajjal együtt a mélyedésbe töltjük, ujjainkkal elkeverjük (1. kép). A keverőlapát oldalával kívülről befelé haladva beleforgatjuk a lisztet, míg az egész massza morzsás állagúvá válik. Kicsit átgyúrjuk, és ha szükségesnek ítéljük, még kevés vizet teszünk hozzá, hogy sima, fényes tésztát kapjunk.

2. A tésztacipó tetejét kereszt alakban mélyebben bevágjuk (2. kép). Enyhén belisztezett zsírpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át a hűtőszekrényben pihentetjük, mert így könnyebb lesz a tésztát kinyújtani. A hideg vajat szintén két réteg zsírpapír vagy frissen tartó fólia közé tesszük, és a sodrófával ellapogatva, 2 cm vastag, négyzet alakú lapot formálunk belőle. Így a vaj is könnyebben alakítható, nyújtható, anélkül hogy megolvadna.

3. A tésztát kicsomagoljuk, enyhén belisztezett gyúródeszkára vagy munkafelületre fektetjük. A közepétől kifelé haladva nyújtjuk (3. kép) úgy, hogy keresztformát kapjunk. A keresztforma közepét vastagabbra hagyjuk, mint a széleket.

4. A vajat a tészta közepére fektetjük, minden oldalról ráhajtjuk a tésztát (4. kép): teljesen becsomagoljuk.

5. A sodrófát végiggörgetjük a csomagon: így a széleket is lezárjuk (5. kép). Enyhén belisztezett gyúródeszkán vagy munkafelületen kb. 12 x 35 cm-es téglalappá nyújtjuk.

6. A felesleges lisztet letöröljük róla, majd a tésztát méretének harmadára hajtogatjuk úgy, hogy a két külső harmados a középsőre hajtjuk (6. kép). Ujjunkat a tésztába nyomva megjelöljük az első hajtást, és a tésztaszéleket úgy hajtjuk egymásra, hogy pontosan fedjék egymást. Frissen tartó fóliába csomagolva a hűtőszekrényben 30 percig pihentetjük.

7. A tésztát a gyúródeszkára vagy munkalapra fordítjuk, hogy úgy nézzen ki, mint egy könyv, aminek a kötése bal kéz felé esik (7. kép). Sodrófával megint végigmegyünk rajta, hogy a széleket lezárjuk.

8. Az 5-6-7. lépést még háromszor megismételjük, minden alkalommal újabb jelölést hagyunk a tésztán, amivel a hajtogatások számát jelezzük (8. kép). A tésztát minden nyújtás után 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük. A kész tésztán négy ujjnyomnak kell lennie. A nyújtásokkal és hajtogatásokkal a tészta egyre simább lesz. Végül még 30 percre ismét a hűtőszekrénybe tesszük. Az előkészített tésztát azonnal felhasználhatjuk, de le is fagyaszthatjuk.

Sajtos-olajbogyós empanadillas
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1057 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tapas Tapas
(Vince Kiadó, 2008)

Spanyolországban tapas néven a jellegzetes mediterrán kis előételeket, sör- és borkorcsolyákat emlegetik. Ez a viszonylag új keletű trend igen kellemes módot kínál az étkezésre: kikapcsolódást nyújtó, társasági élmény, amely... bővebben...
Sajtos-olajbogyós empanadillas
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tapas Tapas
(Vince Kiadó, 2008)

Spanyolországban tapas néven a jellegzetes mediterrán kis előételeket, sör- és borkorcsolyákat emlegetik. Ez a viszonylag új keletű trend igen kellemes módot kínál az étkezésre: kikapcsolódást nyújtó, társasági élmény, amely... bővebben...
pinterest