Tengeri süllő olajbogyómártással makaróniágyon

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, lábas, szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, pirítás, sütés, szűrés

Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
8 szelet filézett tengeri süllő
45 dkg makaróni
1 evőkanál olívaolaj
A díszítéshez:
igény szerint csíkokra vágott póréhagyma
igény szerint csíkokra vágott sárgarépa
igény szerint szeletelt citrom
A mártáshoz:
15 dkg kimagozott, apróra vágott zöld olívabogyó
4 evőkanál balzsamecet
3 dl halalaplé
2 evőkanál vaj
2 evőkanál kapribogyó
1 db leve citrom
4 fej apróra vágott sonkahagyma
3 dl tejszín
4 fej apróra vágott hagyma
ízlés szerint bors
ízlés szerint
Elkészítés:

1. A mártáshoz felolvasztjuk a vajat egy serpenyőben, és 4 percig pirítjuk benne az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a kapribogyót, az olajbogyót (1. kép), majd tovább főzzük még 3 percig.

2. Hozzákeverjük a balzsamecetet, a halalaplevet (2. kép), felforraljuk, és a felére befőzzük. Hozzáadjuk a tejszínt (3. kép), s folytonos keverés mellett újra befőzzük a felére. Ízlés szerint fűszerezzük, és belekeverjük a citromot is. Elhúzzuk a tűzhelyről, félretesszük, és melegen tartjuk.

3. Egy lábosban enyhén sós vizet forralunk. Beletesszük a tésztát és 1 kanál olívaolajat, 12 percig főzzük, amíg éppen csak megpuhul, de még rugalmas, hogy harapni lehessen (al dente).

4. Közben a kb. 12 dkg-os tengeri süllőfilék mindkét oldalát 3-4 percig jól átsütjük, vigyázva, hogy ne száradjon ki, és ízletes maradjon.

5. A tésztát leszűrjük, nagy tálalóedénybe tesszük. Tetején elrendezzük a halszeleteket, ráöntjük az olajbogyómártást. Citromszelettel, póréhagyma-és répacsíkkal díszítjük, s azonnal tálaljuk.

Halalaplé

Halalaplé
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Hozzászólás beküldése:

Tengeri süllő olajbogyómártással makaróniágyon
Értékeld elsőként! 1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása

Tészta
(Vince Kiadó, 2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket ínycsiklandó színes kép illusztrálja, az ételleírások pedig könnyen követhetőek. A nemcsak hagyományos, de érdekes... bővebben...