Polenta alaprecept

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 45 perc tapasztalatot kíván olcsó
Polenta alaprecept
Eszközök: fazék, tűzhely
Eljárások: főzés
Adag: 1 adag
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg kukoricadara
15 dl víz
igény szerint

Elkészítés:

1. Fazékban a sós vizet csipetnyi kukoricadarával felteszünk főni, ezzel megelőzhetjük a dara csomósodását. A többi kukoricadarát lassan, állandó keverés mellett a forrásban lévő vízbe szórjuk.

2. Ekkor csökkentjük a hőt, és állandó keverés mellett a darát 45 percig főzzük. Minél jobban keményedik a polenta, annál erősebben kell keverni. Ha mégis csomó képződik benne, azt a keverőlapáttal a fazék oldalán szétnyomkodjuk.

Vigyázat: a kása nagyon forró lesz. Főzés közben hólyagok keletkeznek, amik szétpukkannak és kispriccelhetnek a fazékból.

A polenta akkor kész, ha elválik az edény aljáról (a fazék alján esetleg egy égettebb kéreg képződik), deszkára kiborítjuk, és kés lapjával elsimítjuk. Amíg forró, cérnával, ha kihűlt, késsel könnyen szeletelhető.

Miután a 16. században Észak-Olaszországban ismertté vált a kukorica, gyorsan előkelő helyet vívott ki magának az alapélelmiszerek sorában főleg a szegény vidékeken, ahol a háziasszony dús fantáziájára volt szükség a nélkülöző család ellátásához. Ettől az időtől kezdve minden étkezéshez járt polenta: reggelire tejjel, délben egy szelet sajttal, este pedig kása formájában zöldséggel, szalonnával vagy vajjal. Három fajtája ismert: a számtalan változatban készíthető sárga polenta; a világos kukoricalisztből főzött fehér polenta, mely nagyon jól illik grillezett vagy sült halakhoz, sőt önmagában is grillezhető; és hajdinából a fekete polenta, melynek furcsa, kesernyés íze vajjal és szardellával körítve érvényesül a legjobban.
Polenta alaprecept
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 22955 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz kulinária
Olasz kulinária
(Vince Kiadó, 2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai konyhaművészet világában. Hát még ha beül a legközelebbi olasz kisvendéglőbe, esetleg saját maga főz valami igazi... bővebben...
Polenta alaprecept
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz kulinária
Olasz kulinária
(Vince Kiadó, 2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai konyhaművészet világában. Hát még ha beül a legközelebbi olasz kisvendéglőbe, esetleg saját maga főz valami igazi... bővebben...
twitter