Gnocchi

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 75 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Eszközök: burgonyanyomó, fazék, gyúródeszka, kés, keverőtál, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, gyúrás, hámozás, passzírozás, áttörés, szűrés

Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
75 dkg burgonya
30 dkg liszt
igény szerint vaj
igény szerint
Elkészítés:

1. A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük. Hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük, meghámozzuk (1. kép).

2. Tálba tesszük, és krumplinyomóval összetörjük (2. kép).

3. Lisztezett deszkára borítjuk és belekeverjük a liszt nagy részét. Összegyúrjuk, és mindig adunk még hozzá kevés lisztet, amennyit felvesz. A tésztának lágynak kell lennie, és csak kicsit szabad ragadnia (3. kép).

4. A tésztából egy darabot kicsippentünk és lisztezett deszkán 1 cm átmérőjű hengerré formáljuk (4. kép).

5. A hengert 2,5 cm-es darabokra vágjuk és speciális, rovátkolt deszkán (lúdgégetészta-készítő deszkán) hosszúkás, rovátkolt gombóccá formáljuk. Deszka híján villa belső felével formázzuk (5. kép).

6 . Fazékban sós vizet forralunk. A gnocchit kisebb adagokban főzzük ki, különben szétmállik. Az első adagot - 20-24 darab - óvatosan a forrásban lévő vízbe engedjük. Néhány perc múlva a gombócok feljönnek a víz felszínére. További 1-2 percig főzzük. Szűrőkanállal kiemeljük, és forró olvasztott vajra szedjük. A maradék tésztával ugyanígy járunk el.

A gnocchinak (ejtsd: nyokki) három fő fajtája van. Lehet száraztészta, mely nagyjából kagyló formájú, vagy főtt burgonyából és lisztből, ill. búzadarából és tejből gyúrt gombóc. Ez utóbbit sütik. A gombócok sok változatban készülhetnek: parajjal vagy zöld fűszerekkel ízesítve, de van, amelyikbe olvasztott csokoládét gyúrnak. A burgonyás gnocchit Olaszországban találták ki és máig az egyik legnépszerűbb tésztaétel. Veronában évente utcai felvonulást és fesztivált tartanak "Bacanal del gnoco", azaz gnocchiünnep néven.
Hozzászólás beküldése:

Gnocchi
Értékeld elsőként! 1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
, , ,
Tészta és rizs
(Kossuth Kiadó, 2007)

A több mint 600 receptet tartalmazó, könnyen kézbe fogható, kihajtható vaskos kis szakácskönyv a nagy sikerű Világkonyha folytatása. Ebben a kötetben a sokféle főtt, rakott, töltött és csőben sült tészta- és változatos módon... bővebben...