Disznótoros káposzta

| Disznótoros káposzta receptek

Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, rántás

Adag: 8-10 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
340 dkg darabolt sertéshús
1 evőkanál édes pirospaprika
ízlés szerint
A rántáshoz:
6 evőkanál liszt
2 csapott evőkanál zsír
Elkészítés:

1. Lehetőleg csontos, zsíros, bőrös húsokból, véres, húsos tokaszalonna darabokból készítsük. Ha a sertés öregebb volt, akkor a húst, ha a sertés fiatal volt, akkor a káposztát tesszük fel előbb főzni.

2. A húst feldaraboljuk, megmossuk és 10 literes fazékba tesszük,annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Lassú főzéssel félpuhára főzzük, hozzátesszük a savanyú káposztát, megsózzuk,és bő lében tovább főzzük.

3. A zsírból és a lisztből zsemleszínű rántást készítünk, beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, keverés közben hozzátesszük a színes paprikát és a paradicsomlé egy részét, vízzel hígítjuk, csomómentesre keverjük, és a megmaradt paradicsommal együtt a káposztához öntjük. Még tovább főzzük, hogy a rántás jól belefőjön, ha szükséges vízzel hígítjuk.

4. A káposzta több napig eltartható, ismételt melegítés után is fogyasztható.

Göcsejben az a szólás járja, hogy a toros káposzta hét melegítés után a legjobb.

A savanyú káposztát nyersen főzés előtt mindig kóstoljuk meg. Így megállapíthatjuk mennyire savanyú és mennyire sós. Utána hideg vízzel mossuk ki, újra kóstoljuk meg. Ha már jó az íze kezdhetjük a főzést. Ha még mindig savanyúnak találjuk másodszor is mossuk át. Az étel sózásánál mindig vegyük figyelembe a káposzta "sósságát".
Babérlevéllel, borsikafűvel fűszerezve, tejföllel finomabb. Ízlés szerint csípős paprikával tálalhatjuk.
Hozzászólás beküldése:

Disznótoros káposzta
Disznótoros káposzta
Értékeld elsőként! 1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása

Vasi, zalai parasztételek
(Mezőgazdasági Kiadó, 1987)

bővebben...