Sajtfondü

| Fontinasajtos mártás receptek

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 10 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, fondü készlet, kés, keverőtál, lábas, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, pácolás, vízfürdő

Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg fontina sajt
5 db tojás
3 dl zsíros tej
3 evőkanál vaj
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt fehér bors
igény szerint pirított kenyér
Elkészítés:

A sajtot vágjuk vékony szeletekre, és tegyük tálba annyi tejjel, hogy teljesen ellepje a szeleteket. Hagyjuk állni 2-4 órán keresztül.

Nyeles serpenyőt vagy kétszintes edény alját félig töltsük meg vízzel, és melegítsük, amíg gyöngyözve forrni nem kezd. A vajat hőálló tálban olvasszuk meg. Öntsük le a tejet a sajtról és tegyük félre. A sajtot adjuk hozzá az olvasztott vajhoz, 0,6 dl tejjel együtt. Fakanállal folyamatosan kevergessük a gyöngyöző víz felett, amíg a sajt megolvad és „szálasodni" kezd. A keveréknek soha nem szabad felforrnia. A tojások sárgáját egyenként alaposan keverjük el a sajtos masszában. A masszának fényesnek és simának kell lennie. Ha még mindig kissé szemcsés, adjuk hozzá az utolsó, hatodik tojássárgáját, és alaposan keverjük 1 percig. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. A masszát öntsük át fondüedénybe és tegyük az asztal közepére. Minden vendégnek adjunk villát, amellyel belemártogathatja a kenyérdarabkákat a mártásba.

Az Alpokban kedvelt étel a sajtfondü. A fontina sajtos változat az olaszországi részről, Valle d'Aostából és az északnyugati Piemontból származik. Kétszintes edény felső részében vagy vízzel teli fazék fölé helyezve kell elkészíteni, nehogy felforrjanak a hozzávalók. Tálalásnál tegyük fondüedényben alacsony láng fölé, hogy a sajt ízletesen meleg maradjon, amíg a vendégek belemártogatják a kenyérkockákat. A recept ínyenc változatában az Alba tartománybeli Piemontból származó fehér szarvasgomba hártyavékony szeleteivel megszórva szervírozzák.
Száraz, testes vörösbor illik hozzá.
Hozzászólás beküldése:

Sajtfondü
Értékeld elsőként! 1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
, ,
Olasz konyha
(Kossuth Kiadó, 2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még kezdő szakácsok által is. A szerzők 1001 hagyományos receptet válogattak könyvükhöz Olaszország minden tájáról.... bővebben...