Kelt bukta tészta

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 50 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Kép nélkül
Adag: 1 adag
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Kovászhoz:
2 dl tej
1 csipet
1 mokkáskanál porcukor
1 púpozott evőkanál liszt
5 dkg friss élesztő
vagy
2 tasak szárított élesztő
Tésztához:
100 dkg liszt
1 mokkáskanál
1 db reszelt citromhéj
6 db tojás
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg langyos vaj
3 dl langyos tej

Elkészítés:

Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, a cukrot és a sót. Összekeverjük és langyos helyre tesszük. Erre legjobb a langyosra melegített sütő. A 2 dl tejet langyosra melegítjük. Simára keverjük benne az összes kovászhoz valót. Tetejét megszórjuk liszttel és meleg helyre rakjuk. Ha kétszeresére kel, s a tetején lévő liszt megrepedezik, készen van. Hozzáadjuk a liszthez, a tojássárgákkal, a citrom lereszelt, sárga héjával, és a vaníliás cukrokkal. Lassan kezdjük összedolgozni, miközben apránként hozzáadjuk a langyos tejet. Akkor jól kidolgozott, ha hólyagos, és könnyen leválik az edény faláról és a kezünkről. Ekkor belegyúrjuk az olvasztott vajat. Ha kész, liszttel megszórjuk a tetejét, letakarjuk konyharuhával, és a langyos sütőbe tesszük. Amikor a tészta kétszeresére kelt belisztezett gyúródeszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd szaggathatjuk, darabolhatjuk, sodorhatjuk, fonhatjuk, tölthetjük, nyújthatjuk. A kialakított tésztákat újra kelesztjük, és ezt követően sütőben, bő zsírban vagy faszén parázs felett sütjük (kürtőskalács). Ez egy kelt alaptészta, mely főleg bukták, kürtőskalács, aranygaluska, stb. készítésére alkalmas.

Ha a tészta nem kellően kel, gyúrjuk át. Ily módon átszellőztetjük a tésztát, és az élesztőgombák újra teszik a dolgukat.
Kelt bukta tészta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1129 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sauer Győző Sauer Győző
gasztroABC

Kép nélkül
Kelt bukta tészta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sauer Győző Sauer Győző
gasztroABC

szólj hozzá, értékelj