Zöldséges pite

Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: alufólia, gyúródeszka, kés, nyújtófa, serpenyő, sütőforma, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, hűtés, julienre vágás, nyújtás, párolás, pirítás, sütés

Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 adag mélyhűtött leveles tészta
4 db karikára vágott cukkini
1 és ¼ dl fehérbor
2 evőkanál vaj
2 db Julienre vágott sárgarépa
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:

A csemegepaprikát vágjuk vékony csíkokra, a cukkinit karikákra, a répát vékony szalagokra. A csemegepaprikát csipet sóval és olajjal tegyük serpenyőbe, majd erős tűzön pároljuk 10 percig. Ezután vegyük ki a paprikát és tegyük félre. Ugyanebben az olajban pirítsuk meg a cukkinit csipet sóval. Vegyük ki a serpenyőből, és ezt is tegyük félre.

Papírtörlővel itassuk fel a serpenyőben lévő olajat. Tegyük a serpenyőbe a vajat, a répát, a bort és a sót, aztán főzzük, míg a folyadék el nem párolog és a répa meg nem puhul. Ezután a répát tegyük félre.

Tiszta, enyhén lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki a leveles tésztát, és tegyük 25 centiméteres lepénysütőbe úgy, hogy a szélei legalább 2,5 cm magasak legyenek. A tésztát szurkáljuk meg villával. A pitetésztát fóliával terítsük le, és előmelegített sütőben 190 °C-on süssük 35 percig. Vegyük le róla a fóliát, és süssük még 10 percig. Tálalás előtt díszítsük zöldségekkel.

A tojásos, húsos és zöldséges piték többsége kenyér vagy tészta alapú. Ezek a tésztaételek rendkívül népszerűek Olaszországban. Előételként, tízóraira, illetve uzsonnára fogyasztják. Egyúttal tökéletesek piknikhez is.
Száraz fehérbort kínáljunk hozzá.
Friss és semleges, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Leveles tészta

Leveles tészta
60 dkg liszt
50 dkg langyos vaj
1 csipet
2.5 dl hideg víz
1 csipet kristálycukor
1 db tojás

1. Gyúródeszkára tegyünk 3 csésze átszitált lisztet. Készítsünk egy mélyedést a közepébe. A cukrot és a sót oldjuk fel a vízben, majd apránként dolgozzuk össze a lisztet annyi vízzel (1. kép), hogy lágy tésztát kapjunk. Tekerjük bele egy tiszta konyharuhába és tegyük a hűtőszekrénybe 30 percre.

2. A maradék lisztet tegyük a gyúródeszkára, majd adjuk hozzá a vajat és a tojásfehérjét (2. kép). Amikor már lágy és jól összedolgozott, alakítsuk négyszögletűre, csavarjuk konyharuhába és tegyük a hűtőszekrénybe 30 percre.

3. Vegyük ki a tésztát a hűtőszekrényből. Tegyük a vizes-lisztes tésztát kissé meglisztezett gyúródeszkára.

4. Jól meglisztezett sodrófával nyújtsunk a tésztából egy nagyobb, négyszögletes formát (3. kép).

5. A vajas, lisztes tésztát tegyük a kinyújtott tészta közepére, majd hajtogassuk rá a széleket (4. kép).

6. Nyújtsuk 2,5 cm vastag, négyszögletes alakúra (5. kép). Óvatosan tekerjük be egy tiszta konyharuhába, és pihentessük a hűtőszekrényben 20 percig.

7-8. A tésztát nyújtsuk kb. 1 cm vastagra, négyszög alakúra. A sodrófával finoman megütögetve lapítsuk ki. Ezután nyújtsuk tovább, a sodrófát mindig egy irányba mozgatva, a közepétől a szélek felé haladva. Ugyanazt a részt sose nyújtsuk át kétszer. A tésztát hajtogassuk 3 rétegű lappá, majd nyújtsuk a másik irányban is (6. kép), és hajtogassuk ismét 3 rétegben össze. A tésztát ezután tegyük ismét a hűtőbe 20 percre. Ismételjük meg a hajtogatást, a forgatást és a hűtést még 4 alkalommal. Az utolsó ismétlés után a tésztát már a receptben leírtak szerint használhatjuk, vagy későbbi felhasználásig lefagyaszthatjuk.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Zöldséges pite
Értékeld elsőként! 1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
, ,
Olasz konyha
(Kossuth Kiadó, 2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még kezdő szakácsok által is. A szerzők 1001 hagyományos receptet válogattak könyvükhöz Olaszország minden tájáról.... bővebben...
szólj hozzá, értékelj