Gyulai kolbász

| Gyulai kolbász receptek

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Eszközök: fémtál, fokhagymaprés, hurkatöltő, húsdaráló, séfkés
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, érlelés, füstölés, pihentetés, töltés

Adag: 10 szál
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 méter sertésbél
50 dkg zsírszalonna
vagy
200 dkg kicsontozott sertéslapocka
vagy
200 dkg kicsontozott tarja
vagy
200 dkg sertésdagadó
8 gerezd zúzott fokhagyma
5 dkg
2 dkg porcukor
2 dkg csípős fűszerpaprika
5 dkg édes fűszerpaprika
Elkészítés:

1. A húst és a szalonnát kockákra vágjuk, rászórjuk az összes fűszert és ízesítőt, majd közepes lyukú darálón megdaráljuk és addig gyúrjuk, míg a felszíne ki nem fényesedik és már nem ragad a kezünkhöz. 24 órán át hideg helyen tartva érleljük.

2. Ezután újra átgyúrjuk és sertés vékonybélbe töltjük. A légbuborékok felett kiszurkáljuk a belet, majd cukros vízbe mártott kézzel végigsimítjuk. Ettől a szúrás nyílásai bezáródnak.

3. A belet megcsavarintva 20-25 cm-s párokra osztjuk és 2-3 napra hideg füstre tesszük.

Hideg, szellős helyen 4-6 hétig érleljük. Így tárolva, 8-10 hétig is eláll.

Ha meleg füsttel tartósítjuk, lángolt kolbász a neve. Az ezen a módon készített kolbász puha, de nem tartós, nem szárítható és rövidebb ideig fogyasztható.

Kopogósra szárítva a legfinomabb. Nem teljesen kiszárítva szendvicsek alkotórésze. Puhára főzve, s hajszálvékonyra szeletelve levesekben, főzelékfeltétként használatos. Főzőleve kitűnő leves vagy főzelék ízesítő.
Hozzászólás beküldése:

Gyulai kolbász
Értékeld elsőként! 1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sauer Győző
gasztroABC