Borjúmájpástétom

Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Eszközök: alufólia, kés, pástétomsütő, reszelő, serpenyő, sütő, sütőpapír, tepsi, turmixgép, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, gőzölés, hámozás, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás, turmixolás, vízfürdő

Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg borjúmáj
5 db csirkemáj
12 dkg reszelt parmezán sajt
7 dkg zsemlemorzsa
1 gerezd fokhagyma
2 és fél dl marsala bor
1 csokor petrezselyem
4 db tojás
4 evőkanál vaj
ízlés szerint bors
ízlés szerint
Elkészítés:

1. A májat az inaktól és hártyáktól megtisztítjuk, majd feldaraboljuk. Forró vajon megpirítjuk a zúzott fokhagymával és az apróra vágott petrezselyemmel együtt. Sóval, borssal ízesítjük. Felöntjük a borral, majd további 5-10 percig pároljuk.

2. Kivesszük a májdarabokat és robotgépben pépesítjük. A serpenyőbe beletesszük a zsemlemorzsát, és 1-2 percig kevergetve pirítjuk.

3. Nagy tálban a májpürét, a zsemlemorzsát, a reszelt parmezánt, a 2 egész tojást és a 2 tojássárgáját alaposan összedolgozzuk. Ha túl száraz lenne a massza, 1-2 kanál húslevessel hígítjuk.

4. Sütőpapírral kibélelünk egy 10 x 28 centiméteres pástétomformát. Belesimítjuk a pástétomot, alufóliával lefedjük, majd beletesszük egy nagy lábosba. Annyi vizet öntünk a lábosba, hogy a forma feléig érjen. 30-35 percig gőzöljük, tűpróbával ellenőrizzük. Kihűtjük. Frissen petrezselyemlevelekkel díszítjük, pirítóssal és vajjal tálaljuk.

A marsala bort nyugodtan helyettesítsük tokaji aszúval.
A felfújtak és esetenként a pástétomok gőzben-sütése a következőképpen történik: egy tepsibe egy ujjnyi vizet öntünk és a sütőbe tesszük. A sütőt 120-130 C fokra felfűtjük, majd a vizes tepsibe beleállítjuk a tűzálló edényben lévő sütnivalót. A felfújt mennyiségétől függően 30-40 percig gőzöljük.
Pikánsabb lesz, ha kakukkfűvel vagy bazsalikommal is fűszerezzük.
Hozzászólás beküldése:

Borjúmájpástétom
Értékeld elsőként! 1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása

Világkonyha
(Kossuth Kiadó, 2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne egyszerűbb és sikerrel kecsegtetőbb. A nemzetközi konyha klasszikusai: az olasz spagetti pestóval, a latin-amerikai guacamole, a... bővebben...