Borjúmájpástétom

Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Borjúmájpástétom
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg borjúmáj
5 db csirkemáj
12 dkg reszelt parmezán sajt
7 dkg zsemlemorzsa
1 gerezd fokhagyma
2 és fél dl marsala bor
1 csokor petrezselyem
4 db tojás
4 evőkanál vaj
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A májat az inaktól és hártyáktól megtisztítjuk, majd feldaraboljuk. Forró vajon megpirítjuk a zúzott fokhagymával és az apróra vágott petrezselyemmel együtt. Sóval, borssal ízesítjük. Felöntjük a borral, majd további 5-10 percig pároljuk.

2. Kivesszük a májdarabokat és robotgépben pépesítjük. A serpenyőbe beletesszük a zsemlemorzsát, és 1-2 percig kevergetve pirítjuk.

3. Nagy tálban a májpürét, a zsemlemorzsát, a reszelt parmezánt, a 2 egész tojást és a 2 tojássárgáját alaposan összedolgozzuk. Ha túl száraz lenne a massza, 1-2 kanál húslevessel hígítjuk.

4. Sütőpapírral kibélelünk egy 10 x 28 centiméteres pástétomformát. Belesimítjuk a pástétomot, alufóliával lefedjük, majd beletesszük egy nagy lábosba. Annyi vizet öntünk a lábosba, hogy a forma feléig érjen. 30-35 percig gőzöljük, tűpróbával ellenőrizzük. Kihűtjük. Frissen petrezselyemlevelekkel díszítjük, pirítóssal és vajjal tálaljuk.

A marsala bort nyugodtan helyettesítsük tokaji aszúval.
A felfújtak és esetenként a pástétomok gőzben-sütése a következőképpen történik: egy tepsibe egy ujjnyi vizet öntünk és a sütőbe tesszük. A sütőt 120-130 C fokra felfűtjük, majd a vizes tepsibe beleállítjuk a tűzálló edényben lévő sütnivalót. A felfújt mennyiségétől függően 30-40 percig gőzöljük.
Pikánsabb lesz, ha kakukkfűvel vagy bazsalikommal is fűszerezzük.
Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.
Közepesen testes, száraz, gyümölcsös vörösbor illik hozzá.
Borjúmájpástétom
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1842 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Világkonyha
Világkonyha
(Kossuth Kiadó, 2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne egyszerűbb és sikerrel kecsegtetőbb. A nemzetközi konyha klasszikusai: az olasz spagetti pestóval, a latin-amerikai guacamole, a... bővebben...
Borjúmájpástétom
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Világkonyha
Világkonyha
(Kossuth Kiadó, 2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne egyszerűbb és sikerrel kecsegtetőbb. A nemzetközi konyha klasszikusai: az olasz spagetti pestóval, a latin-amerikai guacamole, a... bővebben...
könyvek