Baszk palacsinta

Elkészítési idő: 75 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Kép nélkül
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 db palacsinta
6 db tojás
Töltelékhez:
2 adag baszk lecsó
6 szelet füstölt sonka

Elkészítés:

A megsütött palacsintákat melegen tartjuk. Elkészítjük a baszk lecsót, és belekeverjük a vékony csíkokra vágott sonkát. Minden palacsintára kb. 2 evőkanál tölteléket rakunk, fölhajtogatjuk a palacsinta széleit, és süthetünk a tetejére 1-1 tükörtojást is. Melegen fogyasztjuk.

Palacsintatészta

Palacsintatészta
15 dkg liszt
1 db tojás
3 dl tej
2 csipet
1 dl szódavíz
0.5 dl olaj

A tojást, a lisztet, a sót és a tej felét csomómentesre kikeverjük, majd hozzáadjuk a többi folyadékot is és jól kidolgozzuk.

Kézi habverővel, vagy a robotgép habverőjével tudjuk csomómentessé tenni a tésztát. A kész tésztának hígnak, tejszín sűrűségűnek kell lennie. Ha sűrűnek találjuk további szódavízzel hígítjuk. Tanácsos fél-egy óráig pihentetni a tésztát, majd újra átkeverni, s elkezdeni a sütést.

A palacsintasütőt jól megforrósítjuk, kenőtollal beolajozzuk, beleteszünk egy kis merőkanálnyi tésztát, amit a serpenyő mozgatásával szétterítünk a palacsintasütő felületén. Ne túl erős lángon süssük, mert könnyen megég. Amikor elválik az edény oldalától a tészta fordítsuk meg egy tortakés segítségével és süssük meg a másik oldalát is. Ez már pillanatok alatt megsül. Lehetőleg vékony palacsintákat süssünk. A sütést addig folytassuk, amíg a tészta el nem fogy. Az elkészült darabokat tartsuk melegen a tálalásig úgy, hogy egy forróvízzel telt lábosra helyezzük a tányért a palacsintákkal és egy másik tányérral letakarjuk.

A megadott mennyiségekből kb. 12 palacsintát süthetünk.

Baszk lecsó

Kép nélkül
6 szelet füstölt sonka
4 db édes paprika
50 dkg érett paradicsom
12 db tojás
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
5 dkg vaj
ízlés szerint őrölt bors
kevés petrezselyem
ízlés szerint
kevés kakukkfű
kevés babérlevél

A meghámozott hagymát és a szára felől kicsumázott paprikát felkarikázzuk, a fokhagymát összezúzzuk, a paradicsomot felszeleteljük (meg is hámozhatjuk).

Zománcozott belsejű lábasban megforrósítjuk az olajat, beleszórjuk a hagymát és a paprikát, közepes tűzön üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk az összetört fokhagymát, a paradicsomszeleteket és a kötegbe tett fűszereket. Fakanállal összekeverjük, enyhén megsózzuk, borsozzuk. Ha a zöldségek leve elpárolgott, vegyük ki a lecsóból a fűszercsomót, és hagyjuk takaréklángon a lábost.

Mély tálban fölverjük a tojásokat, enyhén megsózzuk, megborsozzuk. Serpenyőben vajat vagy margarint melegítünk, beleöntjük a felvert tojásokat, és többször megkeverve, lágyabb vagy keményebb rántottát sütünk. Hozzáöntjük a lecsót, könnyedén összekeverjük, és néhány pillanatig még tűzön hagyjuk. Előmelegített tálra öntjük, és göngyölt sonkaszeleteket rakunk a tetejére. Önálló fogásként is kínálhatjuk.

Baszk palacsinta
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 755 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia finomságok dióhéjban ,
Francia finomságok dióhéjban
(Mezőgazdasági Kiadó, 1989)

Könnyedség, szellemesség és elegancia... ezek a jelzők élnek a köztudatban a franciákkal kapcsolatban. Sütő-főző módszereik és étkezéskultúrájuk, amint azt ez a receptgyűjtemény is bizonyítja, méltóak a dicséretre. A... bővebben...
Kép nélkül
Baszk palacsinta
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia finomságok dióhéjban ,
Francia finomságok dióhéjban
(Mezőgazdasági Kiadó, 1989)

Könnyedség, szellemesség és elegancia... ezek a jelzők élnek a köztudatban a franciákkal kapcsolatban. Sütő-főző módszereik és étkezéskultúrájuk, amint azt ez a receptgyűjtemény is bizonyítja, méltóak a dicséretre. A... bővebben...
hírlevél