Hússal töltött leveles tészta

| Vegyes hússal készült pite receptek
Elkészítési idő: 110 perc Munkaidő: 80 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Hússal töltött leveles tészta
Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg sertéstoka
15 dkg borjúlapocka
15 dkg sertéstarja
1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
dl portói bor
2 db tojás
ízlés szerint reszelt szerecsendió
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Elkészítjük a leveles tésztát.

2. A sertéstarja és a borjúlapocka sovány részét kockákra vágjuk, a többit a sertéstokával együtt ledaráljuk.

3. Hozzáadjuk a húskockákat, az egész tojást, a portóit, a finomra vágott petrezselymet és a mogyoróhagymát. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük, félretesszük.

4. A tésztát kb. 3 mm-es vastagságú téglalappá nyújtjuk. Két 10-12 cm széles tésztacsíkot vágunk belőle, az egyiket közben megkenjük tojással, és a közepére egyengetjük a tölteléket.

5. A másik tésztacsíkot hosszában félbehajtjuk, és a hajtástól kiindulva 1 cm-ként ferdén bemetsszük (a másik szélén kb. 2 cm-es "keretet" hagyunk). Ezután a tésztacsíkot kihajtjuk és a töltelékre fektetjük.

6. A tésztaéleket szorosan egymáshoz nyomjuk. Az oldalakat késsel elegyengetjük, majd az egészet megkenjük tojással.

7. 220 fokon, kb. 30 percig sütjük. A sütési idő felénél csökkentjük a sütő hőmérsékletét.

Leveles tészta

Leveles tészta
10 dkg hideg vaj
1.25 dl víz
1 teáskanál
2-3 csepp citromlé
4 dkg olvasztott vaj
25 dkg rozsliszt vagy
25 dkg búzaliszt
A munkafelületre::
igény szerint liszt

1. Az alaptésztához a lisztet és a sót a munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,25 dl vízbe csepegtetjük, majd a vajjal együtt a mélyedésbe tesszük, és ujjbegyünkkel összekeverjük. A tésztakés oldalával kívülről kevés lisztet behúzunk, majd a keveréket addig daraboljuk vele, míg beledolgozzuk az egész lisztet, és a massza morzsássá válik. Kézzel kissé összegyúrjuk (szükség esetén még egy kis vizet adva hozzá), amíg a tészta sima lesz.

2. A tészta tetejét kereszt alakban bevágjuk. Enyhén belisztezett sütőpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át hűtőszekrényben pihentetjük - így simábbra nyújtható lesz a tészta. A hideg vajat két réteg sütőpapír vagy átlátszó fólia közé tesszük, a sodrófa oldalával kissé megütögetjük, és 2 cm-es négyzetet formázunk belőle. Így a vaj kenhető lesz, anélkül hogy megolvadna.

3. A tésztát kicsomagoljuk, és vékonyan belisztezett felületre tesszük. A közepétől kezdve kinyújtjuk, így kereszt alakot kapunk, ugyanakkor középen kissé vastagabbra hagyjuk.

4. A vajat a tészta közepére tesszük, és ráhajtjuk a tésztát, hogy teljesen befedje. Sodrófával átsodorjuk, hogy a csomag sarkait lezárjuk. Kissé belisztezett felületen 12 x 35 cm-es négyszöggé kinyújtjuk.

5. A felesleges lisztet lesöpörjük róla, majd a tésztát a harmadára összehajtjuk: a két külső harmadot a középsőre fordítjuk. Ehhez ujjal bejelöljük az első hajtásvonalat, és a tésztát úgy hajtogatjuk, hogy a szélek pontosan egymáson legyenek. Frissen tartó fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.

6. A tésztát megfordítjuk, úgy, hogy könyvként feküdjön a munkafelületen, amelynek a kötése balra esik. Sodrófával összenyomjuk, hogy az oldalait összezárjuk.

7. Az 4-6. lépéseket még háromszor ismételjük, a végén minden alkalommal ujjunkkal nyomjuk be a tésztát, hogy jelöljük a hajtogatások számát. A tésztát minden kinyújtás után 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A kész tésztán 4 jelölésnek kell lennie. A kinyújtás és a hajtogatás eredményeként a tészta szép sima lesz. Végül újra 30 percre a hűtőszekrénybe betesszük, majd rögtön feldolgozzuk, vagy lefagyasztjuk.

A fenti mennyiségekből kb. 50-53 dkg tésztát kapunk.

Hússal töltött leveles tészta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 155 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Ételek, italok koktélokra és fogadásokra
Ételek, italok koktélokra és fogadásokra
(Delta 2000 Kiadó, 1997)

bővebben...
Hússal töltött leveles tészta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Ételek, italok koktélokra és fogadásokra
Ételek, italok koktélokra és fogadásokra
(Delta 2000 Kiadó, 1997)

bővebben...
recepttár