Hagyma petrezselymes öntettel

| Grillezett hagyma receptek
Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 50 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Hagyma petrezselymes öntettel
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db hosszában félbevágott mogyoróhagyma
2 fej cikkekre vágott lilahagyma
2 fej vékonyra szeletelt hagyma
25 dkg tisztított gyöngyhagyma
6 fej tisztított vöröshagyma
6 szál lila, tisztított újhagyma
A díszítéshez:
néhány szál snidling
Az öntethez:
1 maréknyi apróra vágott petrezselyemzöld
2 evőkanál balzsamecet
1 db citrom leve
3 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Készítsük elő a grillsütőt. Egy nagyobb, lapos tálon terítsük szét a hagymaféléket.

2. Az olajat és a citromlevet keverjük össze, majd öntsük a hagymákra. Ezt követően óvatosan forgassuk meg, majd sózzuk, borsozzuk.

3. Amikor a faszén már csak parázslik, rakjuk a sütőre a grillrácsot, hogy átforrósodjon. Amikor a szén már nem tűzforró és kevés hamuréteg borítja, tegyünk palacsintasütőt vagy lyukacsos fém zöldségkosarat a grillrácsra. Ebben süssük meg a hagymákat, mert különben a grillrács résein át a szén közé esnének.

4. A hagymákat kis adagokban süssük és időnként forgassuk meg. Egy-egy adag körülbelül 5-7 perc alatt készül el.

5. Amikor egy adag hagyma kisült, tegyük fémtálcára és tartsuk melegen. Mielőtt tálalnánk, szórjuk meg petrezselyemmel és keverjük össze, majd locsoljuk meg a balzsamecettel és olívaolajjal.

6. Szórjuk meg a hagymát néhány szál snidlinggel és tálaljuk melegen. A pita kitűnő hozzá.

A balzsamos-petrezselymes öntet sokféle íz harmóniája, melyet vegetáriánusok magában is fogyaszthatnak, de grillezett húsok mellé is nagyon finom. Hagymafajtákból annyit használhatunk, amennyi jólesik: a mogyoróhagymáktól a fehér, tavaszi újhagymákig bármit beletehetünk.

Pita

Pita
50 dkg finomliszt
3.1 dl langyos víz
1 teáskanál
1 teáskanál kristálycukor
5 gramm szárított élesztő vagy
15 gramm élesztő

1. A cukrot beleszórjuk a langyos vízbe, belemorzsoljuk az élesztőt (vagy beleszórjuk

a szárított élesztőt), és körülbelül 10 perc alatt felfuttatjuk (a tetejének habosnak kell lennie).

2. A lisztet és a sót tálba szitáljuk.

3. A közepébe mélyedést nyomunk, ebbe öntjük a felfuttatott élesztőt és annyi vizet, hogy sima tésztát kapjunk.

4. Enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, és körülbelül 10 perc alatt simára és rugalmasra gyúrjuk.

5. Cipóvá formázva kiolajozott keverőtálba tesszük, tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen 120 perc alatt a kétszeresére kelesztjük.

6. A sütőt 225 °C-ra (gázon 7-es fokozatra) előmelegítjük. A tésztából kis gombócokat formázunk, és ezeket kézzel kihúzkodjuk.

7. A lepényeket fél cm vastag körlappá nyújtjuk.

8. A pitát előkészített sütőlapra fektetjük, és egy kevés vízzel megspriccelve, 8-10 perc alatt rózsaszínűre sütjük; ezalatt kicsit fel is púposodik. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Hagyma petrezselymes öntettel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 244 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Szószok nagykönyve , ,
Szószok nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2012)

Édes és sós mártások, ízletes öntetek halételekhez, szárnyasokhoz, vörös húsokhoz, tésztákhoz és zöldségekhez • Olyan világhírű finomságok, mint a guacamole, a sültek mellé tálalt zamatos almamártás vagy a hagyma -... bővebben...
Hagyma petrezselymes öntettel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Szószok nagykönyve , ,
Szószok nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2012)

Édes és sós mártások, ízletes öntetek halételekhez, szárnyasokhoz, vörös húsokhoz, tésztákhoz és zöldségekhez • Olyan világhírű finomságok, mint a guacamole, a sültek mellé tálalt zamatos almamártás vagy a hagyma -... bővebben...
recept beküldése