Gombával töltött kosárka

Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A szóráshoz:
kevés liszt
A tálaláshoz:
néhány ág friss kakukkfű
A tésztához:
5 dkg hideg vaj
1 db tojás
25 dkg liszt
A töltelékhez:
másfél dkg szárított gomba
45 dkg szeletelt vegyes gomba
5 dkg vaj
1 gerezd zúzott fokhagyma
2 ¾ dl tejszín
3 dl sherry
22 és fél dkg finomra vágott hagyma
ízlés szerint
ízlés szerint fekete bors

Elkészítés:

1. A tésztához a lisztet és a vajat robotgépbe tesszük, addig kevergetjük, míg morzsalékos nem lesz. Hozzáadjuk a tojást, és a továbbiakban együtt kevergetjük.

2. Amikor a tészta már kissé megdagadt, enyhén lisztezett deszkán tovább gyúrjuk, majd éles késsel hat egyforma cipóvá formáljuk. Folpackba csomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük.

3. Kissé lisztezett gyúródeszkán egyenként kerek lappá nyújtjuk, majd a tésztákat egy 8,5 cm átmérőjű és 3 cm magasságú, hullámos szélű sütőformába simítjuk. A tésztákat kicsit megszurkáljuk, és további 20 percre ismét lehűtjük. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat), a légkeveréses sütőt 180 fokra.

4. A tésztát zsírpapírral kibéleljük, megtöltjük a kosárkákat szárazbabbal, és 10 percig sütjük. A sütő hőfokát 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat), légkeveréses sütő esetében 160 fokra csökkentjük.

5. Elkészítjük a tölteléket. A szárított gombát 10 percig 3 dl forró vízben áztatjuk. Felmelegítjük a vajat egy serpenyőben, hozzáadjuk a hagymát, és 10 percig pároljuk. Belekeverjük a friss gombakeveréket, a fokhagymát, és még 5 percig pároljuk. Kivesszük a serpenyőből, félrerakjuk.

6. A szárított gombát az áztatólével együtt a serpenyőben visszamaradt szaftra rakjuk, felöntjük a sherryvel. Felforraljuk, 10 percig gyöngyözve főzzük, majd hozzáöntjük a tejszínt, amivel 5 percig együtt főzzük, amíg be nem sűrűsödik.

7. A sütőformából kivett tésztából eltávolítjuk a babot, majd átmelegítjük 5 perc alatt a sütőben. A szárított és a friss gombaszószt fűszerezzük, összekeverjük, és megtöltjük vele a tésztakosrakat. Rögtön tálaljuk.

Gombával töltött kosárka
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 184 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve kezdő és gyakorlott háziasszonyoknak egyaránt nélkülözhetetlen segítség. A tökéletes sütés-főzés nem tökéletes... bővebben...
Gombával töltött kosárka
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve kezdő és gyakorlott háziasszonyoknak egyaránt nélkülözhetetlen segítség. A tökéletes sütés-főzés nem tökéletes... bővebben...
szólj hozzá, értékelj