Lazacos, korianderes kedgeree

Elkészítési idő: 30 perc Munkaidő: 15 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Lazacos, korianderes kedgeree
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 maréknyi apróra vágott, friss koriander
22 és fél dkg basmati rizs
1 evőkanál olaj
4 db összevágott mogyoróhagyma
10 dkg zöldborsó
4 és fél dl forró halalaplé
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint
A tálaláshoz:
néhány gerezd lime

Elkészítés:

1. Felmelegítjük az olajat egy nagy serpenyőben, alacsony hőfokon, és a hagymát 5 perc alatt puhára pároljuk.

2. Hozzáadjuk a rizst, alaposan összekeverjük. Felöntjük a halalaplével.

3. Lefedjük, 10 percig alacsony hőfokon főzzük, amíg a rizs a levet majdnem felszívja, ha szükséges, felöntjük lével.

4. Hozzáadjuk a zöldborsót, a kissé szétmorzsolt, szétforgácsolt lazacot, majd fedő nélkül 2-3 percig tovább főzzük, amíg a zöldborsó megpuhul.

5. Sóval, borssal ízesítjük, a koriandert finomra vágjuk és rászórjuk. Az elkészült rizses étel tetejét lime-cikkekkel díszítjük.

A basmati igen különleges, illatos hosszú szemű rizs, amely főzés után is kissé roppanós marad. A szemek különválnak, nem ragadnak össze, így e fajta a legalkalmasabb a kedgereehez, amely az egyik leggyakrabban kínált angol rizses egytálétel.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Lazacos, korianderes kedgeree
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 569 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve kezdő és gyakorlott háziasszonyoknak egyaránt nélkülözhetetlen segítség. A tökéletes sütés-főzés nem tökéletes... bővebben...
Lazacos, korianderes kedgeree
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve kezdő és gyakorlott háziasszonyoknak egyaránt nélkülözhetetlen segítség. A tökéletes sütés-főzés nem tökéletes... bővebben...
ételfotó