Krumplis nudli

Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Krumplis nudli
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg héjában főtt burgonya
1 db tojás
2 evőkanál étolaj
2 teáskanál
2 evőkanál gríz
30 dkg liszt

Elkészítés:

1. Főzd meg a krumplit jó előre, mert teljesen kihűltnek kell lennie, amikor majd összegyúrod a liszttel. A megfőtt krumpli héját még forró állapotban húzd le, és krumplinyomón préseld át. Ha már csak egy kicsit is hűltebb a krumpli, nagyon nehézzé válik a préselés.

2. A liszthez tedd hozzá a grízt és a sót, keverd össze. A tojást add hozzá az olajhoz, és lazán verd fel aránylag homogénné. Ennyi az előkészület.

3. Most állítsd össze a tésztát: a lisztes egyveleget keverd össze a kihűlt krumplival, majd add hozzá az olajos tojást, és gyúrd össze. Ne tégy hozzá semmiből többet!. Ne izgulj, jó lesz a tészta.

4. Ha összegyúrtad aránylag sima felületű cipóvá, vedd ketté, és az egyiket tedd a hűtőbe. Erre azért van szükség, mert a konyha-melegben a krumplis tészta hamar meglágyul, és nehéz vele dolgozni.

5. A tésztából 2-2,5 cm átmérőjű, hosszú rudat sodorj, vágd ketté, helyezd egymás mellé, teljes hosszukban szórd meg bőven liszttel, majd 1 cm vastag korongokra aprítsd fel. Az aprítás következtében a kis korongocskák bizony ellapulnak, de ez nem baj, hiszen szinte mutatják, hogy ezekből kell egyenként kis rudacskákat, vagyis nudlit sodorni. Persze a kis korongokat is meg kell hinteni liszttel, hogy megakadályozd az összeragadásukat.

6. A nudlik sodrását a következőképpen próbáld meg: nagyon könnyedén, a tenyeredet a lapos korongra helyezed, kicsit hátra, vagyis magad felé húzod, majd ugyanolyan könnyedén előre gurítod. Vigyázz, ne lapuljanak el!

7. Tedd meg ugyanezt a másik tészta-cipóból is. A kapott nudlimennyiséget ne főzd ki egyszerre, hanem oszd két-három főzetre. Ha a nudlik feljönnek a víz tetejére, már csak 1-2 percig főzd. Szűrőkanállal szedd ki a vízből, és jól lecsepegtetve tedd a lábosba (vagy tálba), nagyon kevés olajat csurgass rá, és óvatosan forgasd át. Fedőt ne tégy rá.

Készíthetsz belőle hagyományos pirított prézlis nudlit (mint a képen), de finom a mákos, a sajtos, a tejfölös, a diós vagy a pirított káposztás változat is.

Krumplis nudli
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 631 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Szakácskönyv kezdőknek és haladóknak
Szakácskönyv kezdőknek és haladóknak
(Underground Kiadó, 2013)

Légy önmagad! A konyhában is, főleg, ha szereted a családod. Süssél, főzzél mindnyájatok örömére, mert megérdemlitek. Az élet szép, és a finom, egészséges ételek még szebbé teszik. És ne féljetek enni. Van egy bölcs... bővebben...
Krumplis nudli
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Szakácskönyv kezdőknek és haladóknak
Szakácskönyv kezdőknek és haladóknak
(Underground Kiadó, 2013)

Légy önmagad! A konyhában is, főleg, ha szereted a családod. Süssél, főzzél mindnyájatok örömére, mert megérdemlitek. Az élet szép, és a finom, egészséges ételek még szebbé teszik. És ne féljetek enni. Van egy bölcs... bővebben...
google+