Ropogós bőrű csirke kínai fűszersóval

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Ropogós bőrű csirke kínai fűszersóval
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db 150 dkg-os, egész csirke
20 dl olaj
2 púpozott evőkanál kristálycukor
¾ dl rizsbor
dl világos szójaszósz
1 és ¼ dl sötét szójaszósz
1 db friss, 2 cm-es gyömbér
1 db szárított narancshéj
2 rúd fahéj
A díszítéshez:
néhány korianderlevél
A fűszersóhoz:
1 teáskanál kristálycukor
½ teáskanál szecsuáni bors
1 teáskanál ötfűszerkeverék
1 evőkanál finomított
A mázhoz:
2 evőkanál kínai fekete ecet
2 evőkanál sötét szójaszósz
10 dkg méz

Elkészítés:

1. A csirkét leöblítjük, papírtörlővel szárazra itatjuk, és minden felesleges zsiradékot eltávolítunk a hasüregéből. Egy lábost vagy fazekat, amely elég nagy ahhoz, hogy a csirke egészben beleférjen, felöntünk 2 liter vízzel és beletesszük a csillagánizst, a fahéj rudakat, narancshéjat, a kissé összetört gyömbért, a sötét szójaszószt, a világos szójaszószt, a kínai rizsbort és a cukrot. Felforraljuk.

2. Óvatosan beletesszük a csirkét a csendesen fövő folyadékba, szükség esetén öntünk hozzá annyi vizet, hogy ellepje. 30 percig kis lángon forraljuk, majd levesszük a lángról, és a csirkét még 10 percig a forró vízben hagyjuk. Utána sütőlap fölé helyezett rácsra tesszük, és az egészet 180 percre betesszük a hűtőbe. Ne takarjuk le, különben a bőre nem fog kellőképpen kiszáradni.

3. Elkészítjük a mázat. A hozzávalókat 1,8 dl vízzel együtt egy kis wokba vagy lábosba tesszük. Felforraljuk, majd háztartási ecsettel rákenjük a keveréket a csirke bőrére, ügyelve, hogy mindenhol egyenletesen érje. A csirkét visszatesszük a rácsra, és további 120 percig szárítjuk a hűtőben.

4. Közben elkészítjük a fűszersót. Egy kis wokot vagy lábost takaréklángon felhevítünk, beleszórjuk a sót, a kínai fűszerkeveréket, szecsuáni borsot és a cukrot (ha használunk). Zsiradék nélkül 3-4 percig pörköljük a fűszereket, amíg a bors megfeketedik, és illatozni kezd. A borsszemeket kiszitáljuk a keverékből, és kidobjuk. A kínai fűszersót tálalásra készen két kistányérba tesszük.

5. Közvetlenül tálalás előtt egy nagy wokban erős lángon felforrósítjuk az olajat 180 °C-ra, vagy olyan hőmérsékletűre hevítjük, amelyben a beledobott kenyérkocka 15 másodperc alatt megpirul. A csirkét óvatosan az olajba merítjük, és az egyik oldalát addig sütjük, amíg meleg sötétbarnára és nagyon ropogósra sül. Nagyon vigyázva megfordítjuk, és a másik oldalát is megpirítjuk. A csirke megfordítása a wokban nagy figyelmet igényel. Amikor körös-körül megsült, egy nagy szűrőkanállal óvatosan kiemeljük, és összegyűrt papírtörlőkön lecsepegtetjük. Meghintjük egy kevés fűszersóval, és 5 percig pihentetjük.

6. Tálaláskor konyhai bárddal vagy egy nagy konyhakéssel hosszában félbevágjuk a csirkét, majd akkora darabokra szeljük, hogy evőpálcikával is felszedhessük. A darabokat tálra tesszük, korianderhajtással díszítjük, és a kínai fűszersóval azonnal tálaljuk.

Friss és semleges, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.
Ropogós bőrű csirke kínai fűszersóval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 537 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
Ropogós bőrű csirke kínai fűszersóval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
lexikon