Sült fagylalt mézsziruppal

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Sült fagylalt mézsziruppal
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A mézsziruphoz:
1 és ¼ dl méz
2 szem szegfűszeg
2 evőkanál sótlan vaj
1 és ¼ dl víz
4 evőkanál kristálycukor
A sült fagylalthoz:
8 kanál készen vásárolt vaníliafagylalt
vagy
8 kanál frissen elkészített fagylalt
1 db tojás
30 dkg piskóta
A sütéshez:
15 dl olaj

Elkészítés:

1. Elkészítjük a mézszirupot. A szirup hozzávalóit összemelegítjük, majd felforraljuk. Ezután 3-5 percig gyöngyözve főzzük, vagy amíg a keverék be nem sűrűsödik. Kidobjuk a szegfűszeget, félrerakjuk a szirupot.

2. A sült fagylalthoz sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, és a fagylaltot a sütőpapírra kanalazzuk. Úgy 120 percen át fagyasztjuk, hogy a fagylalt megkeményedjen.

3. A nyolc szelet félcentis szeletre vágott piskótát tiszta munkalapra fektetjük, és az egyik felét megkenjük a felvert tojással. A fagylaltot a tetejére kanalazzuk, és a piskótalapot szorosan feltekerjük, hogy kerek labdaformát kapjunk. A golyókat visszarakjuk a tepsibe, és egy éjszakára a fagyasztóba tesszük.

4. Az olajat fritőzbe vagy mély serpenyőbe öntjük, és 190 fokra melegítjük. Ha nincs sütőhőmérőnk, akkor az olaj forróságát kis kenyérkockával teszteljük le. Ha a bedobott kenyér körül buborékos az olaj, és a kenyér pillanatok alatt aranyszínűvé válik, akkor kellően forró az olaj.

5. A fagylaltgolyókat két adagban sütjük ki. Amint kivettük az olajból, papírtörlőn leitatjuk a felesleges olajat. Forrón, mézsziruppal lecsorgatva tálaljuk.

A sült fagylalt merész vállalkozás: dolgozzunk gyorsan, az olaj is legyen nagyon forró, és a piskótát jó szorosan nyomjuk rá a hideg fagylaltra, hogy semmiképp se olvadhasson fel.

Tojáskrémes fagylalt

Tojáskrémes fagylalt
5 dl tejszín
5 dl tej
0.5 db héja, csíkokra vágott citrom

1. A mélyhűtőbe teszünk egy nagy tálat. A tejet, a tejszínt, a citromhéjat és a cukor felét összemelegítjük vastag aljú serpenyőben, majd forráspontig hevítjük. Félrehúzzuk a tűzről.

2. A tojássárgáját és a maradék cukrot elektromos mixerrel vagy habverővel, magas fordulatszámon fehéredésig és krémesre keverjük. Folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a meleg tejes keverék egyharmadát. Állandó keverés mellett hozzáöntjük az összes tejes keveréket. Ezután visszarakjuk a serpenyőbe. Nagyon alacsony hőfokon, állandóan kevergetve főzzük. Figyelem: a keveréket tilos felforralni! Félrehúzzuk a tűzhelyről, és a lehűtött tálba öntjük. Teljesen kihűtjük. 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.

3. A tejes-tojásos keveréket a fagylaltkészítő gépbe öntjük, habosra keverjük. Fagyasztódobozba rakjuk, letakarjuk a tetejét sütőpapírral, és a tálalásig mélyhűtőbe helyezzük.

Sült fagylalt mézsziruppal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 683 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
Sült fagylalt mézsziruppal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Desszertek , ,
Desszertek
(Kossuth Kiadó, 2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy csokoládés muffint, esetleg könnyű habcsókot… Könyvünk valódi terülj-terülj asztalka – még ha nem is úgy, hogy... bővebben...
ételfotó