Ünnepi plov hússal és gesztenyével

Govurma plov

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Ünnepi plov hússal és gesztenyével
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg gesztenye
60 dkg kockára vágott marhahús
vagy
60 dkg kockára vágott ürühús
vagy
60 dkg kockára vágott bárányhús
10 dkg aszalt szilva
3 fej félbevágott, karikára vágott vöröshagyma
10 dkg vaj
1 evőkanál kurkuma
1 teáskanál fahéj
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A szilvát legalább 30 percre langyos vízbe áztat­juk. A húst 4-5 dekás, nagy kockákra vágjuk, enyhén sós vízben puhára főzzük, és a főzővízben félretesszük.

2. A hagymát a felforrósított vaj­ban aranysárgára sütjük. A gesztenyét bevágjuk, sós vízben felfőzzük, hirtelen lehűtjük, és meg­hámozzuk.

3. A hagymát, a szilvát és a gesztenyét a húshoz adjuk, beletesszük a fűszereket, és az egészet együtt, kis lángon, 45 percig hagyjuk csendesen forrni. Külön tálban a plov mellé tálaljuk.

A plov, az azerbajdzsáni nemzeti étel minden ünnepi étkezés csúcspontja. A keleti országokban ismert piláfokkal ellentétben, amelyekben a rizshez gyakran kevernek zöldséget és húst, majd együtt főzik meg, a plovnak való rizst a többi hozzávalótól elkülönítve készítik el.

Vajas és sáfrányos rizs

Vajas és sáfrányos rizs
20 dkg olvasztott vaj
100 dkg basmati rizs
0.3 dkg sáfrány
20 dkg liszt
ízlés szerint
A rizs áztatásához::
50 dl víz
A sáfrány áztatásához::
2 dl víz

1. A sáfrányt egy éjszakára langyos vízbe áztatjuk.

2. A rizst megmossuk, és legalább 3 órára beáztatjuk langyos, sós vízbe. A tojássárgájából, a liszt­ből, csipetnyi sóval és 1 evőkanál olvasztott vajjal tésztát készítünk, 30 percig pihentetjük.

3. 4 liter sós vizet felforralunk, beletesszük a lecse­pegtetett rizst. Néha megkevergetve, 6-8 perc alatt, erős lángon félpuhára főzzük, majd leszűrjük.

4. A tésztát kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Kevés olvasztott vajjal megkent edény alját kibéleljük ve­le, és a tűzhelyen, közepes lángon, kb.15 percig süt­jük.

5. A lecsepegtetett rizst kúpformában a tésztára halmozzuk, rétegesen hozzáadjuk az olvasztott zsiradékot és a sáfrány levét, a sáfrány nagyobbik részét csak a végén öntjük a rizshegyre.

6. Az edény légmentes lezárásához egy konyharuhát teszünk a fazék és a fedele közé, majd a rizst kis lángon 1 órán át gőzöljük.

7. Tálaláshoz a rizshegy sáfrányszínű csú­csát külön tálra helyezzük, amíg a rizs többi részét nagy tányérra halmozzuk, ezután rátesszük a csúcsot, és leöntjük forró olvasztott vajjal. A tészta­lapot feldaraboljuk, és a díszítéshez használjuk.

Ünnepi plov hússal és gesztenyével
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 479 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária ,
Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
(Vince Kiadó, 2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki szemeink előtt kaviár és krími pezsgő, pirog, borscs, vodka és dúsan rakott tálon sokféle zakuszka. E finomságok híre -... bővebben...
Ünnepi plov hússal és gesztenyével
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária ,
Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
(Vince Kiadó, 2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki szemeink előtt kaviár és krími pezsgő, pirog, borscs, vodka és dúsan rakott tálon sokféle zakuszka. E finomságok híre -... bővebben...
most van szezonja