Vízitormás, babos burgonyaleves

Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Vízitormás, babos burgonyaleves
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg konzerv, megmosott vajbab
3 db vékonyra szeletelt burgonya
20 dkg zsázsa
vagy
20 dkg vízitorma
¾ dl tejföl
1 teáskanál frissen préselt/facsart citromlé
2 és fél dl tej
1 gerezd finomra vágva fokhagyma
1 nagyobb finomra vágva hagyma
1 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 evőkanál vaj
vagy
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Az olajat és a vajat közepes tűzön felmelegítjük. A hagymát és a fokhagymát 5 perc alatt megpirítjuk.

2. Hozzáadjuk a krumplit. Letakarjuk. Keverve 5 percig a saját gőzében pároljuk.

3. A vízitorma, leveleit a szárról letépkedjük, a szárat durvára vágjuk. A lecsöpögtetett babbal összekeverjük. A hagymás, krumpli alaphoz adjuk.

4. Felöntjük a csirke- vagy zöldséglevessel. Felforraljuk. Kis rést hagyva, a lábast letakarjuk, a levest 15 percig főzzük.

5. A levesbe keverjük a vízitormaleveleket (néhányat tegyünk félre a tálaláshoz), 1 percig még gyöngyöztetjük. A tűzről félrehúzzuk.

6. A leves sűrűjét botmixerrel pépesítjük. Újra felmelegítjük, ha nagyon sűrű lenne, tejjel hígítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a citromlevet. Tányérokba kanalazzuk. Tejföllel és vízitormalevéllel díszítjük. Forrón tálaljuk.

Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.

Csirkeleves

Csirkeleves
2 szál darabolt zellerszár
2 szál félbevágott sárgarépa
150 dkg egész csirke
2 evőkanál durva szemcséjű tengeri só
2 fej közepes méretű, negyedelt hagyma
50 dl hideg víz

1. A csirkedarabokat (pl. szárny, hát, nyak) vagy az egész csirkét fazékba rakjuk. Felöntjük a vízzel. Közepes tűzön, óvatosan felfőzzük. A habot a tetejéről eltávolítjuk.

2. Hozzáadjuk a hagymát, sárgarépát, a háromfelé vágott zellert, petrezselymet, babérlevelet, sót. A levest ne hagyjuk forrni, csak óvatosan gyöngyöztessük 3-4 órán keresztül. Ha túl sok lé elpárologna, meleg vízzel pótoljuk.

3. Ha megfőtt, a csirkét és a zöldségeket kiszedjük. A levest hagyjuk kihűlni.

Leszűrjük.

4. A levet hűtőbe rakjuk, hogy a zsír a tetején megdermedjen. A zsírt eltávolítjuk.

A főtt húst és a zöldségeket más ételek készítéséhez felhasználhatjuk.

Zöldségalaplé

Zöldségalaplé
2 kisebb paradicsom
2 szál zellerszár
2 szál közepes méretű, félbevágott sárgarépa
25 dl hideg víz
1 teáskanál
6 szem egész bors
1-2 szem szegfűszeg
2 fej közepes méretű hagyma
2 evőkanál extraszűz olívaolaj

1. Az olajat közepes tűzön felmelegítjük.

2. Belerakjuk az 1-2 szegfűszeggel megtűzdelt hagymát, sárgarépát, zellert, paradicsomot, petrezselymet, egész borsot, babérlevelet. Sózzuk, majd 5 percig pároljuk.

3. Felöntjük vízzel. Kis rést hagyva, a lábast lefedjük, a levest felforraljuk, majd a tűz hőfokát csökkentve 60 percig gyöngyöztetjük.

4. Leszűrjük, a zöldségeket kidobjuk.

Vízitormás, babos burgonyaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 584 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
Vízitormás, babos burgonyaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
bevásárlólista