Skót halászlé

Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Skót halászlé
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 szál finomra reszelt sárgarépa
3 dl tejszín
2 szál finomra vágva zellerszár
1 szál vékonyra szeletelt sárgarépa
12 és fél dkg kockára vágott baconszalonna
50 dkg kockára vágott füstölt tőkehalfilé
vagy
35 dkg burgonya
6 dkg vaj
2 fej vékonyra szeletelt hagyma
1 szál finomra vágva póréhagyma
12 és fél dl halleves
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint
A tálaláshoz:
1 evőkanál petrezselyemzöld

Elkészítés:

1. A vajat alacsony hőfokon felmelegítjük. Hozzáadjuk a hagymát, zellert, a vékony szeletekre vágott sárgarépát, valamint a póréhagymát. 10 percig pároljuk.

2. A megpárolt zöldségeket szűrőkanállal kiszedjük, félrerakjuk.

3. A maradék vajon megpirítjuk a baconkockákat. A párolt zöldséget a sült baconra halmozzuk. Sózzuk, borsozzuk.

4. Felöntjük hallével, felforraljuk. A tűz hőfokát csökkentjük. Belekeverjük a krumplipürét, reszelt sárgarépát, kb. 2,5 cm-es tőkehalkockákat. Óvatosan elkeverjük és 5 percig gyöngyöztetjük.

5. Belekeverjük a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk. Petrezselyemmel megszórjuk. Azonnal tálaljuk.

Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.
Ez a hagyományos skót halászlé Findon városáról kapta a nevét (Finnan Chowder). Friss és füstölt tőkehalból is készítik. Ám minden skót tudja: akkor a legfinomabb, ha csak bőrözött füstölt tőkehalból készült.

Halleves

Kép nélkül
1 szál összevágott zellerszár
1 szál összevágott sárgarépa
50 dkg halaprólék
1 evőkanál durva szemcséjű tengeri só
1 ág kakukkfű
1 gerezd fokhagyma
4 szem fekete bors
1 fej összevágott mogyoróhagyma
1 fej összevágott hagyma
30 dl hideg víz

1. A halfejeket és a csontos halat 60 percen át hideg vízben áztatjuk. Leszűrjük.

2. Fazékba rakjuk, felöntjük 3 liter hideg vízzel, és alacsony hőfokon felforraljuk.

3. A hozzávalókat is a vízbe rakjuk és 90 percen keresztül lassú tűzön gyöngyöztetjük. Ha megfőtt, leszűrjük.

Skót halászlé
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1049 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
Skót halászlé
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Egytálételek , ,
Egytálételek
(Kossuth Kiadó, 2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de... bővebben...
ételfotó