Gyömbéres ropogós

Adag: 2 tepsi (24-30 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál őrölt gyömbér
10 dkg finomra vágott kandírozott gyümölcs
12 és fél dkg darabolt vaj
6 dkg méz
vagy
6 dkg melasz
1 csipet szódabikarbóna
1 csipet
½ teáskanál finomra reszelt citromhéj
vagy
25 dkg fehér liszt
A sütőlemez kenéséhez:
igény szerint vaj

Elkészítés:

1. Egy tálba szórjuk a lisztet, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a sót és a gyömbért. Hozzákeverjük a cukrot, a kandírozott gyümölcshéjat és a citromhéjat.

2. Egy lábasban alacsony hőfokon a vajat a melasszal vagy mézzel felolvasztjuk.

3. A vajas keveréket a száraz adalékhoz öntjük, és kemény tésztát gyúrunk. Cipóvá formáljuk. Folpackba vagy nejlonzacskóba csomagoljuk, és 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.

4. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Két sütőlemezt kivajazunk. Kissé lisztezett gyúródeszkán a cipóból 3 mm vastag tésztát nyújtunk. Egy 5 cm-es kerek formával a tésztát kiszúrjuk. A maradékot újragyúrjuk és nyújtjuk, a műveletet addig folytatjuk, amíg a tészta elfogy.

5. A tésztakorongokat az előkészített sütőlemezekre rakjuk, egymástól 5 cm-re. 8-10 perc alatt aranyszínűre sütjük. A tűz kikapcsolása után még néhány percig a sütőben hagyjuk, amíg a teteje kissé megkeményedik. Rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.

Gyömbéres ropogós
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 925 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sütemények aranykönyve , , ,
Sütemények aranykönyve
(Kossuth Kiadó, 2009)

Ha bármelyik receptünket elkészíti, máris belengi a lakását az az utánozhatatlan illat, amilyet csak egy vajas, mandulás, csokoládés, gyümölcsös vagy fahéjas sütemény áraszthat. Mindegyik más, illatuk, zamatuk mindenkiből más... bővebben...
Gyömbéres ropogós
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sütemények aranykönyve , , ,
Sütemények aranykönyve
(Kossuth Kiadó, 2009)

Ha bármelyik receptünket elkészíti, máris belengi a lakását az az utánozhatatlan illat, amilyet csak egy vajas, mandulás, csokoládés, gyümölcsös vagy fahéjas sütemény áraszthat. Mindegyik más, illatuk, zamatuk mindenkiből más... bővebben...
recepttár