Csirke marengói módra

Pollo alla Marengo

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Csirke marengói módra
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 db tojás
6 db tisztított garnélarák
20 dkg tisztított, szeletelt gomba
50 dkg érett, darabolt tojásparadicsom
1 db konyhakész, darabolt csirke
3 dkg vágott petrezselyemzöld
1 db citrom leve
6 szelet pirított fehérkenyér
2 gerezd tisztított, zúzott fokhagyma
néhány bazsalikomlevél
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint
igény szerint búzaliszt

Elkészítés:

1. A csirkét megmossuk, leszárítjuk, részeire bontjuk, és a lisztben megforgatjuk. Egy mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, a húst megsütjük, a mellét kivesszük, melegen tartjuk.

2. A paradicsom héját lehúzzuk, a magokat eltávolítjuk, húsát feldaraboljuk, a megtisztított, összezúzott fokhagymával és a bazsalikommal a csirke mellé a serpenyőbe rakjuk. Felengedjük két deci borral, és lefedve, kis lángon kb. 15 percig pároljuk. A csirkemellet visszatesszük a serpenyőbe, hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát, és kis lángon további 15 percig pároljuk.

3. A maradék bort felforraljuk egy másik serpenyőben, és négy-öt percig főzzük benne a garnélát. Leöntjük a levét, és melegen tartjuk. Kevés olajon megpirítjuk a kenyérszeleteket, hogy a belsejük puha maradjon. Kivesszük, és ebben az olajban megsütjük a tükörtojásokat.

4. A csirkét a citromlével, a petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük. Köréje helyezzük a kenyérszeleteket egy-egy tükörtojással. A garnélával díszítve azonnal tálaljuk.

A pollo alla Marengo (Marengói csirke)eredetéről különböző, egymásnak részint ellentmondó elméletek ismeretesek. A híres francia szakács, Auguste Escoffier (1846-1935) "A menük könyve" című művében, valamint Massimo Alberini, aki ehhez a kötethez előszót írt, a recept születéséről a következőt meséli: az étel neve azon kevés ételnevek közül való, amelyekhez konkrét esemény fűződik. 1800. június 14-én délután vagy este Napóleon főszakácsának konyhájában készült az első pollo alla Marengo - tyúkhússal (csak zárójelben: a tyúkot állítólag egy piemonti paraszttól lopta). A szakács feldarabolta a szárnyast, és a húsdarabokat addig főzte olívaolajban, amíg odakint tombolt a marengói csata. Később aztán a fent említett Escoffier ezt az ételt paradicsommal, folyami garnélával, kenyérszeletekkel, tükörtojással és csupa olyan hozzávalóval gazdagította, finomította, amelyet az évek során az eredeti raguhoz hűségesen ragaszkodó Napóleon soha nem engedett volna.
Bár a legtöbb receptből hiányzik, de ezen étel autentikus tálalása a következő: a sültcsirke darabokat bevonjuk a paradicsomos gombaraguval. Tetejére tükörtojásokat csúsztatunk, melyeket, napsugár szerűen körberakunk, zsírban, aranybarnára sütött, háromszögletű zsemlekrutonokkal.
Csirke marengói módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1016 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz kulinária
Olasz kulinária
(Vince Kiadó, 2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai konyhaművészet világában. Hát még ha beül a legközelebbi olasz kisvendéglőbe, esetleg saját maga főz valami igazi... bővebben...
Csirke marengói módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz kulinária
Olasz kulinária
(Vince Kiadó, 2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai konyhaművészet világában. Hát még ha beül a legközelebbi olasz kisvendéglőbe, esetleg saját maga főz valami igazi... bővebben...
hírlevél