Zöldséges kenyérkorona

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Zöldséges kenyérkorona
Adag: 1 darab (30 centiméteres)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db kimagozott, csíkokra vágott piros húsú kaliforniai paprika
1 db kimagozott, csíkokra vágott sárga húsú kaliforniai paprika
1 db kimagozott, csíkokra vágott zöld húsú kaliforniai paprika
50 dkg karikára vágott cukkini
10 dkg karikára vágott póréhagyma
12 és fél dkg zöldborsó
5 db friss bazsalikomlevél
1 teáskanál szójaszósz
6 evőkanál extraszűz olívaolaj
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A tésztát elkészítjük, körülbelül 60 percre félrerakjuk kelni. Az óra elteltével egy centi vastagra nyújtjuk, 30 centiméteres kört vágunk belőle.

2. Kivajazunk egy kapcsos tortaformát, belesimítjuk a tésztát. Megkenjük tojássárgájával. A maradék tésztából kibéleljük a tortaforma oldalát. Az oldalsó gyűrűt 2,5 centinként bevágjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk, meleg helyen még 60 percen át kelesztjük.

3. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gáztűzhelynél 7-es fokozat), s közben 3 evőkanál olajon, közepes tűzön 10 perc alatt megpároljuk a kaliforniai paprikákat. Ha kész, tűzálló edénybe rakjuk.

4. A fennmaradó olajon megpároljuk a cukkinit és a póréhagymát. A zöldborsót forró, sós vízben 10 perc alatt készre főzzük. A kész zöldségeket a kaliforniai paprikához keverjük, a bazsalikommal és a szójaszósszal együtt. Melegen tartjuk.

5. A maradék tojással megkenjük a tésztát, 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácsúsztatjuk egy tálra és a tetejére halmozzuk a még meleg zöldségeket. Forrón vagy melegen tálaljuk.

Ilyen szemet gyönyörködtető kenyérrel várhatjuk a gyerekeket iskola után.

Kenyér- és focacciatészta

Kenyér- és focacciatészta
A focacciaalaphoz::
50 dkg liszt
7 gramm élesztőpor vagy
2.5 dkg friss élesztő
2 dl meleg víz
0.75 teáskanál
1 teáskanál kristálycukor
A kenyértésztaalaphoz::
1 teáskanál
75 dkg liszt
23.5 dl meleg víz
1 teáskanál kristálycukor
2.5 dkg élesztő vagy
7 gramm élesztőpor

1. Az élesztőt a cukorral, a meleg víz felével 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, sózzuk.

2. A liszt közepébe mélyedést vájunk, ide öntjük a felfuttatott élesztőt és a maradék vizet. Összekeverjük.

3. A gyúródeszkát kissé meglisztezzük. A tésztát a deszkára rakjuk. Először 10 ujjal markolva, majd ököllel nyomkodva, végül dagasztva összedolgozzuk a tésztát. Cipót formálunk belőle. A cipót kézfejjel lelapogatjuk. Visszahajtjuk, tenyérrel megnyomkodjuk. El-elforgatjuk. Ismét visszahajtjuk, nyomkodjuk. A műveletet legalább 8-10 percen át folytatjuk. Ha a tészta elég kemény és nem ragad sem a kezünkhöz, sem a deszkához, néhányszor a lisztes deszkához csapkodjuk, hogy a levegő kimenjen belőle. Ha tenyérrel megnyomjuk, érezzük, milyen rugalmas.

4. A tésztát kiolajozott tálba rakjuk, letakarjuk, meleg helyen legalább kétszeresére kelesztjük. Akkor jó a tészta, ha az ujjunk nyoma benne marad. Ne feledjük: az élesztő „munkája" nagyban függ az időjárástól, a melegtől, a nedvességtől, tehát előfordul, hogy a kelési idő hosszabb lesz.

Zöldséges kenyérkorona
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 826 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
(Kossuth Kiadó, 2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek folytatása. A sokféle módon elkészíthető zöldséges ételek – levesek, pizzák, lepények, szendvicsek, saláták, sült... bővebben...
Zöldséges kenyérkorona
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
(Kossuth Kiadó, 2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek folytatása. A sokféle módon elkészíthető zöldséges ételek – levesek, pizzák, lepények, szendvicsek, saláták, sült... bővebben...
twitter