Édes-savanyú tofu

Elkészítési idő: 35 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Édes-savanyú tofu
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
60 dkg kemény tofu
10 dkg zsenge, hüvelyes cukorborsó
¾ dl rizsecet
másfél evőkanál porcukor
20 dkg tisztított babcsíra
vagy
20 dkg tisztított szójababcsíra
10 dkg szeletelt szalmagomba
vagy
10 dkg szeletelt csiperkegomba
6 szál ferdén vékonyra szeletelt újhagyma
1 nagyobb szál Julienre vágott sárgarépa
2 evőkanál világos szójaszósz
2 evőkanál paradicsomlé
1 evőkanál kukoricaliszt
3 evőkanál olaj
2 evőkanál víz
3 ¾ dl csirkehúsleves
vagy
3 ¾ dl zöldségleves

Elkészítés:

1. Az ecetet, szójaszószt, cukrot, paradicsomlevet és a csirkehúslevest vagy a zöldségalaplét egy kis tálban összekeverjük.

2. A tofut vízszintesen félbevágjuk, majd összesen 16 háromszög alakú darabra vágjuk. Erős lángon felforrósítjuk a wokot, beleöntünk 2 evőkanálnyi olajat és körbefuttatjuk az edény oldalán. A tofut több részletben a wokba tesszük, és közepes lángon, állandó keverés mellett, adagonként mindkét oldalát 2 percig pirítjuk, amíg ropogós aranybarnára sül. Törlőpapíron lecsepegtetjük, és meleg helyre tesszük.

3. A wokot tisztára töröljük, majd erős lángon ismét felhevítjük. Beleöntjük a maradék olajat és körbefuttatjuk az edény oldalán. Beletesszük a gyufaszálnyi csíkokra vágott sárgarépát, szójacsírát, gombát, ferdén felszeletelt újhagymát, ferdén félbevágott cukorborsót, és 1 percig kevergetve sütjük. Ráöntjük a mártást, és még 1 percig pároljuk. Beleöntjük a kukoricapépet (a kukoricalisztet 2 evőkanál vízben feloldva), és keverés közben besűrítjük a szószt. Szétosztjuk a tofut a tányérokon, és rákanalazunk egy kis szószt. Párolt rizst adunk mellé.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Csirkehúsleves

Kép nélkül
150 dkg csirkecsont
3.5 dl víz
3 gerezd szeletelt fokhagyma
2 szelet friss gyömbér
4 szál újhagyma

1. A csirkecsontokat megmossuk, és egy nagy leveses lábosba vagy fazékba tesszük.

2. A vízzel felengedjük, csendesen főni hagyjuk. 30 percig főzzük, közben leszedjük a felszínén összegyűlt habot.

3. Beledobjuk a fokhagymát, az 1 cm-es gyömbérszeleteket és a újhagyma összezúzott fehér részét, és finoman gyöngyözve, félig lefedve 180 percen keresztül főzzük.

4. Finom lyukú szitán leszűrjük és megvárjuk, amíg kihűl. Éjszakára befedjük, és a hűtőbe tesszük. Amikor megdermedt, leszedjük róla a zsírt.

Édes-savanyú tofu
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 911 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
Édes-savanyú tofu
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
lexikon